Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Βοηθήσετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή.

Η διατροφή των παιδιών δεν θα πρέπει να σας αγανακτεί. Δείτε τις πιο κάτω στρατηγικές για να αποφύγετε τις διαμάχες και να βοηθήσετε τα παιδιά σας να ακολουθήσουν μια ισορροπημένη διατροφή. Μήπως το παιδί σας αρνήθηκε να φάει οτιδήποτε άλλο εκτός από κοτομπουκιές για τις τελευταίες δύο μέρες; Ή το παιδί σας προτιμά απλά να παίζει παρά να τρώει;
Αν η διατροφή των παιδιών σας είναι ένα σοβαρό θέμα στο σπίτι σας, δεν είστε μόνοι. Πολλοί γονείς ανησυχούν για το τι τρώνε ή τι δεν τρώνε τα παιδιά τους. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά παίρνουν αρκετή ποικιλία και θρεπτικότητα από τη διατροφή τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μέχρι να ωριμάσουν οι διατροφικές προτιμήσεις του παιδιού σας, λάβετε υπόψη τις πιο κάτω συμβουλές για την πρόληψη διαμαχών την ώρα του φαγητού.
1.Σεβαστείτε την όρεξη του παιδιού σας – ή την έλλειψη της
Εάν το παιδί σας δεν είναι πεινασμένο, μην το πιέζετε να φάει ένα γεύμα ή ένα σνακ. Παρομοίως, μην αναγκάσετε το παιδί σας να τρώει συγκεκριμένα τρόφιμα ή να καθαρίζει το πιάτο του. Αυτό μπορεί μόνο να προκαλέσει, ή να ενισχύσει, μια διαμάχη την ώρα του φαγητού. Το παιδί σας μπορεί επίσης, να συνδέσει το φαγητό με το άγχος και την απογοήτευση. Σερβίρετε μερικές μικρές μερίδες για να αποφευχθεί οποιοδήποτε αίσθημα άγχους στο παιδί σας και να του δώσει έτσι τη δυνατότητα να ζητήσει ανεξάρτητα για περισσότερο.
2. Μείνετε στη ρουτίνα
Σερβίρετε γεύματα και σνακ την ίδια περίπου ώρα κάθε μέρα. Παρέχετε χυμό ή γάλα με το φαγητό, και προσφέρετε νερό μεταξύ των γευμάτων και των σνακ. Επιτρέποντας στο παιδί σας να γεμίσει το στομάχι του με χυμό ή γάλα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει την όρεξη του για φαγητό.
3. Να είστε υπομονετικοί με νέα τρόφιμα
Τα μικρά παιδιά συχνά αγγίζουν ή μυρίζουν τα νέα τρόφιμα, μπορεί ακόμη να βάλουν μικρά κομμάτια στο στόμα τους και στη συνέχεια να τα βγάλουν πάλι έξω. Το παιδί σας μπορεί να χρειάζεται επανειλημμένη έκθεση σε μια νέα τροφή πριν αυτό δοκιμάσει την πρώτη μπουκιά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας με το να μιλάτε για το χρώμα, το σχήμα, το άρωμα και την υφή ενός τροφίμου, και όχι αν αυτό έχει ωραία γεύση. Σερβίρετε νέα τρόφιμα μαζί με τα αγαπημένα φαγητά του παιδιού σας.
4. Κάντε το διασκεδαστικό
Σερβίρετε το μπρόκολο και άλλα λαχανικά με μια αγαπημένη σάλτσα, κόψτε τα τρόφιμα σε διάφορα σχήματα με τους κόπτες μπισκότων, προσφέρετε τρόφιμα του πρωινού για δείπνο, ή σερβίρετε μια ποικιλία από τρόφιμα με φωτεινά χρώματα.
5. Αφήστε το παιδί σας να βοηθήσει στα ψώνια
Στο μπακάλικο, ζητήστε από το παιδί σας να σας βοηθήσει να επιλέξετε φρούτα, λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα. Μην αγοράζετε τίποτα που δεν θέλετε να φάει το παιδί σας. Στο σπίτι, ενθαρρύνετε το παιδί σας να σας βοηθήσει να ξεπλύνετε τα λαχανικά, να ανακατεύσει τη ζύμη ή να ετοιμάσει το τραπέζι.
6. Δώστε το καλό παράδειγμα
Εάν τρώτε μια ποικιλία υγιεινών τροφίμων, το παιδί σας είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα σας.
7. Γίνετε δημιουργικοί
Προσθέστε ψιλοκομμένο μπρόκολο ή πράσινες πιπεριές με σάλτσα μακαρονιών, ρίξτε κομματάκια φρούτων στα δημητριακά τους, ή αναμίξτε τριμμένο κολοκύθι και καρότα σε σούπες.
8. Ελαχιστοποιήστε τους περισπασμούς
Κλείστε την τηλεόραση και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να επικεντρωθεί στο φαγητό του. Λάβετε υπόψη ότι η τηλεοπτική διαφήμιση μπορεί επίσης να ενθαρρύνει το παιδί σας να δημιουργήσει μια τάση προς τα ζαχαρούχα τρόφιμα.
9. Μην προσφέρετε επιδόρπιο ως ανταμοιβή
Παρακρατώντας το επιδόρπιο δίνει το μήνυμα ότι το αυτό είναι η καλύτερη τροφή, κάτι το οποίο θα μπορούσε μόνο να αυξήσει την επιθυμία του παιδιού σας για τα γλυκά. Μπορείτε να επιλέξετε μία ή δύο νύχτες την εβδομάδα ως «νύχτες για επιδόρπιο», και να το παραλείψετε το για το υπόλοιπο της εβδομάδας – ή να επαναπροσδιορίσετε το επιδόρπιο ως φρούτα, γιαούρτι ή άλλες υγιεινές επιλογές.
10. Μην παίρνετε διαταγές από το παιδί σας
Προετοιμάζοντας ένα ξεχωριστό γεύμα για το παιδί σας, αφού αυτό απορρίψει το αρχικό γεύμα θα μπορούσε να προωθήσει μία αρνητική συμπεριφορά συγκεκριμένων επιλογών. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μείνει στο τραπέζι για το γεύμα που ετοιμάσατε – ακόμα κι αν αυτό δεν τρώει. Συνεχίστε να σερβίρετε στο παιδί σας υγιεινές επιλογές μέχρι να γίνουν εξοικειωμένα με αυτές και να αποτελέσουν προτίμηση τους.
Εάν ανησυχείτε ότι η επιλεκτική διατροφή θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη του παιδιού σας, συμβουλευτείτε το γιατρό του. Επιπλέον, δοκιμάστε να καταγράφετε τα είδη και τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει το παιδί σας για τρεις ημέρες. Ένα ημερολόγιο τροφίμων μπορεί επίσης να βοηθήσει το γιατρό του παιδιού σας να προσδιορίσει τυχόν προβλήματα. Εν τω μεταξύ, να θυμάστε ότι οι διατροφικές συνήθειες του παιδιού σας είναι πιθανό να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη – αλλά τα μικρά βήματα που κάνετε κάθε μέρα μπορεί να βοηθήσουν στην προώθηση μακροχρόνιων υγιεινών επιλογών.
Πηγiή:infokids.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου