Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016

Η Ελένη Ψυχούλη σου δίνει τη λίστα για καλά Κούλουμα!

  No comments    
categories: 




anoigma-xtapodi

Όλα όσα χρειάζονται για να στήσετε το νοστιμότερο τραπέζι της πιο θαλασσινής Δευτέρας της χρονιάς.


Η νηστεία της Καθαράς Δευτέρας, έτσι όπως μας τη δίδαξε η παράδοση, είναι ένα λιτό τσιμπούσι με λαγάνα, ταραμοσαλάτα, φρέσκα σκόρδα και κρεμμυδάκια, φασόλια πιάζ, ελιές, τουρσιά και σπαρταριστά όστρακα όπου υπάρχει θάλασσα. Το κέφι, ο χορός, το τραγούδι και η καλή παρέα έρχονται να συμπληρώσουν όλα όσα λείπουν από ένα ταπεινό, γιορτινό εδεσματολόγιο.

thalassina

Η αστική ακμή των περασμένων δεκαετιών έφερε στο τραπέζι πλούσια τα θαλασσινά, περίτεχνες συνταγές, μια νέα άποψη για τον σαρακοστιανό μεζέ, που μπορεί να σου κοστίσει πανάκριβα αν δεν προσέξεις. Η νέα κατάσταση βάζει στο τραπέζι ξανά πρώτη τη συντροφιά και την αγάπη, αλλά και νέα κόλπα πεντανόστιμα και οικονομικά. Αν δεν ευνοήσει ο καιρός τις εξοχές, ανοίξτε την μπαλκονόπορτα και το ράδιο και μοιραστείτε ένα τσίπουρο γύρω από το μεγαλύτερό σας τραπέζι.


Πριν πας για ψώνια ρίξε μια ματιά εδώ:


* Σαρακοστιανά δεν είναι μόνο οι καραβίδες και οι γαρίδες που κοστίζουν ακριβά. Είναι και τα μύδια, οι πετροσωλήνες, τα χτένια, τα μικρά όστρακα (χάβαρα, πορφύρες) αλλά και τα αβγά φρέσκων ψαριών που πρόσφατα έχουν εμφανιστεί στην αγορά. Βγείτε στην κεντρική αγορά, που μένει ανοιχτή όλο το προηγούμενο βράδυ, να πετύχετε τις καλύτερες τιμές.
* Οι κονσέρβες, όπως το κλασικό καλαμαράκι και οι σουπιές, φτιάχνουν νοστιμότατες συνταγές αν αλλάξετε άποψη και βαλθείτε να τις μαγειρέψετε σπιτικές.
* Αντί για χταπόδι προτιμήστε μοσχιούς και, αντί για καλαμάρι, θράψαλο. Είναι φθηνότερα αλλά έχουν την ίδια νοστιμιά.
* Μια ποικιλία από αλοιφές που θα φτιάξετε γρήγορα στο μούλτι μαζί με τη λαγάνα έχουν ήδη γεμίσει ορεκτικά και χορταστικά το τραπέζι.
* Μια ποικιλία από διαφορετικές ελιές και τουρσιά δεν κοστίζει και φτιάχνει τη διάθεση της αφθονίας.
* Η ψιλή, φρέσκια ελληνική γαριδούλα που κοστίζει 5 ευρώ το κιλό γίνεται υπέροχη τηγανιά με λίγο σκόρδο και λεμόνι.
* Τα ελληνικά, ζωντανά φρέσκα καβούρια, με 3 ευρώ το κιλό, βραστά ή μαγειρεμένα, κάνουν τον πιο εντυπωσιακό και νόστιμο μεζέ.

FASOLIA-PIAZolive magazine.gr

Τα φασόλια πιάζ είναι η κλασική εκδοχή μιας Καθαρής Δευτέρας. Εσείς μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε με όλα τα όσπρια φτιάχνοντας χούμους, 
σαλάτα με ροβίτσα ή φακές ή μια πολύσπορη σαλάτα που είναι πρωτότυπη και χορταστική. Σε ένα σαρακοστιανό τραπέζι μπορείτε να μπλέξετε πάνω από 2 διαφορετικά όσπρια, σε νόστιμες παραλλαγές.

Πηγή:olivemagazine.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου