Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Tips για να μην πάρεις γραμμάριο στο πασχαλινό τραπέζι

  No comments    
categories: 

Μετά από τουλάχιστον μία εβδομάδα νηστείας,θα φτάσει η στιγμή που θα κάνουμε Ανάσταση στο τραπέζι! Το star.gr ρώτησε την διαιτολόγο Μαρίνα Παπάζογλου και παρουσιάζει έξυπνα tips για να φάτε χωρίς να νιώσετε τύψεις!

Για να… αποφύγουμε το «κακό» πρέπει να οργανωθούμε:

- μετράμε ένα κομμάτι κοκορέτσι ίσο με 3 δάχτυλα.

- το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μπορούμε να φάμε 1 πιάτο μαγειρίτσα χωρίς ψωμί, και, ίσως, 1 αυγό.



- προτιμούμε το κατσίκι από το αρνί, διότι έχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά, αν και είναι πιο σκληρό. Το αρνάκι γάλακτος (2 μηνών έως 1 έτους) είναι πιο πλούσιο σε λιπαρά.

- το περισσότερο λίπος του αρνιού είναι κρυμμένο στους ιστούς και μας ξεγελά. Τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι το μπούτι και η σέλα.

- αφαιρούμε το ορατό λίπος από το κρέας και, μάλιστα, πριν από το μαγείρεμα. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνουμε περίπου 50 θερμίδες ανά μερίδα και σημαντική πρόσληψη λίπους.

- αποφεύγουμε τις σάλτσες, τις σαλάτες με πολλά λιπαρά (π.χ. ρώσικη) και δεν προσθέτουμε extra σάλτσες ή σως.


- συνοδεύουμε το πιάτο μας με όσο το δυνατόν λιγότερους υδατάνθρακες (πίτες, ψωμί, ρύζι, πατάτες). Αν επιλέξουμε πατάτες, το καλύτερο είναι να τις φάμε ψητές και όχι τηγανιτές και, μάλιστα, κομμένες σε μεγάλα κομμάτια γιατί έτσι απορροφούν λιγότερο λίπος.


- με μέτρο το αλκοόλ: Προτιμούμε 1 - 2 ποτήρια κρασί αντί για οινοπνευματώδη ποτά. Ένα τρικ για να αποφύγουμε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ είναι να πίνουμε συγχρόνως νερό.

- για πρωινό μπορούμε να έχουμε 1 ποτήρι ημιαποβουτυρωμένο γάλα και μια φέτα τσουρέκι ή 1 - 2 κουλουράκια.


Μια φέτα τσουρέκι (περίπου 70 γραμμάρια) αποδίδει περίπου 70 θερμίδες και είναι καλύτερη επιλογή από το κουλουράκι που αποδίδει περίπου 230 θερμίδες.

Άλλα κόλπα:

- πίνουμε νερό λίγη ώρα πριν το φαγητό, που θα μας δώσει την αίσθηση του κορεσμού. Καλό είναι να μην πίνουμε πολύ νερό κατά την διάρκεια του γεύματος ή αμέσως μετά.

- προτιμούμε ένα πιάτο μικρότερης διαμέτρου, ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν, την περιττή πρόσληψη θερμίδων.



- πριν από οτιδήποτε άλλο, βάζουμε στο πιάτο μας σαλάτα. Αφενός θα ελαττώσει τον διαθέσιμο χώρο για τα υπόλοιπα, αφετέρου θα μας περιορίσει την όρεξη.

- αφού τελειώσουμε το φαγητό μας, ξεφορτωνόμαστε το πιάτο από μπροστά μας! Αυτό θα μας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα από τα περισσεύματα του τραπεζιού.

ΠΗΓΗ:star.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου