Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

Τσουρεκάκια Vegan (Νηστίσιμα)


Το τσουρέκι είναι παραδοσιακό γλυκό ψωμί το οποίο έχει διάφορες ονομασίες ανά τον κόσμο. Στην Ελλάδα ονομάζεται τσουρέκι, στην Αρμενία chorek, στο Αζερμπαϊτζάν çörək, στην Βουλγαρία kozunak, στη Ρουμανία cozonac και στην Τουρκία çörek.
Το τσουρέκι στην Ελλάδα αποτελεί παραδοσιακό γλυκό ψωμί του Πάσχα το οποίο παρασκευάζεται καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου πια και όχι μόνο στην κλασική του μορφή αλλά με σοκολάτα ή νηστίσιμο. Στην Ελλάδα αλλά Πασχαλινά ψωμιά είναι η λαμπροκουλούρα ή λαμπρόψωμο.



Φανταστικά vegan τσουρεκάκια για να κάνουμε τη νηστεία απόλαυση!



Υλικά 
Για το προζύμι

2 κύβοι νωπής μαγιάς 50 γρ.
1 κουτ. σούπας ζάχαρη

1 φλ. τσαγιού χλιαρό νερό

4 κουτ. σούπας Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις


Για τη ζύμη

1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα

1 κουτ. γλυκού μαχλέπι

1 βανίλια

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 πρέζα αλάτι

1 φλ. τσαγιού σπορέλαιο

1 και 1/4 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 λίτρο φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1.150 γραμ. αλεύρι για τσουρέκι

Εκτέλεση
Για το προζύμι: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ με λίγο χλιαρό νερό (35ºC). Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αλεύρι. Ανακατεύουμε το χυλό. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το προζύμι να φουσκώσει για 20΄.
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη σε λεκάνη, εκτός από το αλεύρι και το προζύμι. Τα ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το προζύμι και το αλεύρι. Τα δουλεύουμε με το χέρι. Βάζουμε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί η ζύμη, περίπου 1 ώρα με 1 ώρα και 30΄. Έπειτα τα πλάθουμε στο σχήμα που προτιμάμε. Τα αφήνουμε στο ταψί να φουσκώσουν για τουλάχιστον 20΄. Τα ψήνουμε στους 160ºC για 35΄.
Βασικός κανόνας: Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!

ΠΗΓΗ:argiro.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου