Δευτέρα, 30 Μαΐου 2016

Banoffee διπλή απόλαυση

Αποτέλεσμα εικόνας για Banoffee διπλή απόλαυση

Το Μπανόφι (banofee) είναι ένα γλυκό Αγγλικής προέλευσης και πήρε το όνομα του από τις λέξεις banana – toffee, το οποίο γίνεται με παντεσπάνι, κρέμα, μπανάνες και καραμελωμένο γάλα.
Εφευρέτες είναι οι Nigel Mackenzie και Ian Dowding, ο ιδιοκτήτης και σεφ αντίστοιχα εστιατορίου στο Ανατολικό Σάσεξ. Ισχυρίζονται ότι έχουν αναπτύξει το επιδόρπιο το 1971 με την τροποποίηση μιας αμερικάνικής συνταγής. 
Μετά από προσπάθεια και διάφορες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης μήλου ή πορτοκαλιού ή μανταρινιού, ο Mackenzie πρότεινε την μπανάνα και πρότεινε και  την ονομασία "Banoffi Pie», και το πιάτο αποδείχθηκε πολύ δημοφιλές με τους πελάτες τους. Η συνταγή δημοσιεύθηκε το 1974, και επανεκδόθηκε σε βιβλίο μαγειρικής του 1997.
Ήταν το αγαπημένο γλυκό της Μάργκαρετ Θάτσερ.Η συνταγή υιοθετήθηκε από πολλά άλλα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.(en.wikipedia.org)


Σε 10' με διπλή κρέμα καραμέλα γάλακτος dulche di leche, για απόλαυση χωρίς τελειωμό!
Υλικά 

Για τη βαση

250 γρ. μπισκότα digestive

125 γρ. βούτυρο
1 κ.σ. κακάο


Για το σπιτικό dulche di leche

180 γρ. βούτυρο

180 γρ. μαύρη ζάχαρη
2 συσκευασίες γάλα ζαχαρούχο (x 400 γρ.)
60 γρ. ξύσμα σοκολάτας

Για το τελείωμα
4 μέτριες μπανάνες (ώριμες και γερές)
300 γρ. χτυπημένη κρέμα 35% (σε παχύρρευστη μορφή)
ξύσμα σοκολάτας για την επικάλυψη
λίγο κακάο για πασπάλισμα

Αποτέλεσμα εικόνας για σοκολάτας
Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε τα μπισκότα. Λιώνουμε το βούτυρο σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε το κακάο και ανακατεύουμε να λιώσει. Αποσύρουμε από τη 
φωτιά και προσθέτουμε τα τριμμένα μπισκότα. Ανακατεύουμε να βραχούν καλά τα μπισκότα. 
Ντύνουμε φόρμα δαχτυλίδι 22 ή 24 εκ. Φροντίζουμε να ντύσουμε τα πλαϊνά ανασηκώνοντας.
Λιώνουμε το βούτυρο και τη μαύρη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως.

Προσθέτουμε το ζαχαρούχο. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε 6-7' σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε μια κρέμα καραμέλα γάλακτος πηχτή με σκούρο χρώμα.
Αδειάζουμε τη μισή κρέμα καραμέλας στη βάση μπισκότου. Ρίχνουμε τη σοκολάτα στην υπόλοιπη κρέμα καραμέλα γάλακτος και ανακατεύουμε να λιώσει. Περιχύνουμε τη δεύτερη στρώση μπλέκοντας την μια μέσα στην άλλη.

Παγώνουμε για 2-3 ώρες μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Ξεφορμάρουμε το banoffee. Στρώνουμε φέτες μπανάνας σε όλη την επιφάνεια γαρνίρουμε με την χτυπημένη παχύρρευστη κρέμα και πασπαλίζουμε ξύσμα σοκολάτας και κακάο. Απόλαυση χωρίς τέλος!

Παραλλαγές-Dulche di leche

Στην κατσαρόλα:

Αφαιρούμε τα χαρτιά από δυο κλειστές συσκευασίες ζαχαρούχο γάλα. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα και τα καλύπτουμε με νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ελέγχοντας πάντα το νερό ώστε να καλύπτει τα κουτιά για 2:30-3:00 ώρες,ανάλογα πόσο σκούρο το θέλουμε. Αφήνουμε τα κουτιά να κρυώσουν, τα ανοίγουμε και τα χρησιμοποιούμε για γεμίσεις σε γλυκά, μπισκότα, κέικ και παγωτά.

Στο φούρνο:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στον αέρα. Θα ψήσουμε σε μπεν μαρί. Γεμίζουμε μέχρι την μέση βαθύ ταψί με ζεστό νερό. Σε μικρό πυρέξ, 22-24 εκ. ,αδειάζουμε ένα ζαχαρούχο. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε μέσα στο μπεν μαρί .
Ψήνουμε για 1 ώρα και 30' μέχρι να πυκνώσει και να πάρει σκούρο χρώμα.
Κατά την διάρκεια ψησίματος ελέγχουμε τα υγρά στο μπεν μαρί. Πρέπει πάντα να καλύπτουν τη μέση του ταψιού. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στο μπεν μαρί.


Σημείωση:μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμη Dulche di leche από το super market ΑΒ.

πηγη:argiro.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου