Δευτέρα, 9 Μαΐου 2016

Χειροποίητα ζυμαρικά,Τζόλια ή Γκόγκλιες ή Αυτούδια

  No comments    
categories: 

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα μακαρόνια τζόλια όπως λέγονται στα αρβανιτοχώρια ή γκόγκλιες όπως λέγονται στην Ν. Εύβοια ή αυτούδια στη Λήμνο, μια γευστική απόλαυση ζωής σας περιμένει! Από αυτές που απολαμβάνεις με κλειστά μάτια! Μυρίζοντας το άρωμα από φρέσκο αρωματικό  βούτυρο που πέφτει καυτό πάνω στη μυζήθρα και την χρυσίζει.Είναι ζυμαρικά που ταιριάζουν πολύ με όλα τα κοκκινιστά (κόκορας, μοσχάρι, αρνί) όμως τρώγονται και σκέτα.



Υλικά
Μερίδες 6-8

1 κιλό αλεύρι χωριάτικο σταρένιο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 κουτ. αλάτι
Νερό όσο πάρει (μπορούμε να αντικαταστήσουμε το νερό με γάλα)

Για το σερβίρισμα
100 γρ. ξηρή μυζήθρα
50 γρ. φρέσκο βούτυρο


Εκτέλεση


Βάλε στο μπολ όλα τα υλικά και ζύμωσε προσθέτοντας όσο νερό πάρει ώστε να μην κολλάει η ζύμη στα χέρια. Άφησε στην άκρη για μια ώρα να ξεκουραστεί


Πλάσε τα μακαρόνια σε μακριά κορδόνια και κόψε σε μικρά κομματάκια 2 εκατοστά. Πασπάλισε με αλεύρι να μην κολλήσουν και πέρασέ τα ένα, ένα πάνω από τον τρίφτη
Με τα δάχτυλά σου κύλησε τα μακαρόνια στον ψιλό τρίφτη του τυριού να κάνουν ένα στρώμα

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό αλατισμένο και τα ρίχνουμε μέσα. Όταν τα ρίξουμε αυτά θα πάνε στον πάτο, αλλά όταν το νερό θα αρχίσει να ξαναβράζει ανεβαίνουν στην επιφάνεια και το πολύ σε πέντε λεπτά τα βγάζουμε και τα σουρώνουμε.
Φρόντισε να ανακατεύεις συνέχεια γιατί το νερό φουσκώνει συχνά
Βγάλε με τρυπητή κουτάλα και στρώσε σε μια πιατέλα πασπαλίζοντας στο ενδιάμεσο με ξηρή μυζήθρα και συνεχίζοντας ώσπου να τελειώσουν τα μακαρόνια

Ζέστανε το βούτυρο σε ένα τηγανάκι, σόταρε λίγη μυζήθρα να ροδίσει και περίχυσε τα μακαρόνια


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου