Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Σάμαλι πολίτικο με μαστίχα


Το Σάμαλι είναι γλύκισμα που παρασκευάζεται από σιμιγδάλι και γιαούρτι και αφού ψηθεί στο φούρνο, περιχύνεται με σιρόπι. Το σάμαλι έχει ιδιαίτερη φήμη σε όλη την Ελλάδα αλλά η ρίζα του είναι ανατολίτικη. Το σάμαλι είναι σαν το ραβανί μόνο που περιέχει και μαστίχα και συνήθως λιγότερα ή καθόλου αυγά . Σε κάποιες παραλλαγές, στα υλικά προστίθεται και τριμμένη καρύδα και σε κάποιες άλλες μπορεί να συνδυαστεί με παγωτό καϊμάκι. Οι παλιότεροι σίγουρα θα θυμούνται τους πλανόδιους πωλητές που πουλούσαν το σάμαλι στα σινεμά ή στα πανηγύρια.
Φτιάξτε το δικό σας σάμαλι και συνοδεύστε το με παγωτό

Υλικά

(Μερίδες: 10)

750 γρ. γιαούρτι πλήρες 
(το αφήνετε 2 ώρες εκτός ψυγείου)

2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα σκόνη
1 φλιτζάνι νερό
1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα 
(κοπανισμένη με ελάχιστη ζάχαρη, ώστε να μην κολλάει)

500 γρ.σιμιγδάλι χονδρό
3/4 του φλιτζανιού βούτυρο

Για το σιρόπι
3 ποτήρια νερό
3 ποτήρια ζάχαρη
λίγο ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση 

Σε μία λεκάνη ή μεγάλο μπολ ανακατεύετε το γιαούρτι με τη ζάχαρη. Διαλύετε τη σόδα στο νερό και την προσθέτετε στο μείγμα γιαουρτιού - ζάχαρης. Προσθέτετε κατόπιν τη μαστίχα και το σιμιγδάλι κατά μικρές ποσότητες, ανακατεύοντας τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βουτυρώνετε πολύ καλά ένα ταψί, ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε το σάμαλι σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδίσει καλά(30'-40'). Στο μεταξύ ετοιμάζετε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 10-15 λεπτά.

Βγάζετε το γλυκό από το φούρνο και ενώ είναι καυτό το χαράσετε με μαχαίρι .Λιώνετε το βούτυρο που περίσσεψε και περιχύνετε το γλυκό. Κατόπιν ρίχνετε και το ζεστό σιρόπι. Αφήνετε αρκετές ώρες ώστε το σιρόπι να απορροφηθεί από το γλυκό. Σερβίρετε, αν θέλετε, το σάμαλι με παγωτό καϊμάκι.

πηγη:icookgreek.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου