Πιστεύεται ότι το βυζαντινό όνομα της φέτας ήταν "πρόσφατος" (δηλ. τυρός). Το όνομα φέτα είναι ιταλικής προέλευσης (<fetta) και προέρχεται από μια αναφορά του 17ου αιώνα στο είδος αυτού του τυριού που κοβόταν σε φέτες για να τοποθετηθεί στα βαρέλια. Στην Κύπρο συνηθίζεται να γράφεται με δύο <Τ>, όπως άλλωστε προφέρεται και στην κυπριακή Διάλεκτο.
Αναζητώντας την προέλευση στην αρχαία Ελλάδα, παρατηρούμε ότι έχουμε τις πρώτες αναφορές από τον Όμηρο στην Οδύσσεια και πιο συγκεκριμένα στο μύθο του κύκλωπα Πολύφημου. Ο μύθος λέει ότι ο Πολύφημος ήταν ο πρώτος κατασκευαστής φέτας και γενικά των τυριών. Κουβαλώντας το γάλα από τα πρόβατα κάθε μέρα σε προβιές ζώων διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι μετά από μερικές μέρες το γάλα έπηζε και γινόταν στερεό, φαγώσιμο και εύκολα αποθηκεύσιμο.
Η χρήση της φέτας είναι ευρέως γνωστή σε όλο τον κόσμο ως κύριο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας. Εκτός από την χωριάτικη σαλάτα είναι κύριο συστατικό της τυρόπιτας, της σπανακοτυρόπιτας, καθώς και πολλών άλλων εδεσμάτων που συνοδεύουν την Ελληνική κουζίνα. Από πολλούς έχει συνδεθεί κύρια με την μεσογειακή κουζίνα και αποτελεί ορόσημό της σε όλο τον κόσμο.(el.wikipedia.org)
Υλικά
1 κιλό μοσχάρι κιλότο νουά
ή χτένι κομμένο σε μεγάλα καρέ
4 κ.σ. ελαιόλαδο
2 σκ. σκόρδο
2 κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε καρέ
1 κ.σ. πελτέ
1/2 ποτήρι ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
1 κιλό τριμμένες ντομάτες
3 πατάτες μέτριες, κομμένες σε χοντρές φέτες
1 δαφνόφυλλο
4-5 κόκκους μπαχάρι
1 πέρασμα κανέλας
1/2 φλ. τριμμένο κεφαλοτύρι
6 μικρές μελιτζάνες
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
φέτα βαρελίσια κομμένη
(αφήνουμε να αρωματίσει για λίγο και την αφαιρούμε)
Εκτέλεση
Σκουπίζουμε σε απορροφητικό χαρτί το κρέας. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και το ροδίζουμε για 6-7' σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο σπασμένο και τις πιπεριές. Σοτάρουμε για 4-5'. Προσθέτουμε τον πελτέ και ψήνουμε ανακατεύοντας για 1'.
Σβήνουμε με το κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και τις ακουμπάμε στην επιφάνεια.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 45' να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του βρασμού (μετά το πρώτο μισάωρο) προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Προσθέτουμε τις ντομάτες και λίγο νερό. Κόβουμε τις πατάτες σε χοντρές φέτες και τις ακουμπάμε στην επιφάνεια.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 45' να μαλακώσει το κρέας. Προς το τέλος του βρασμού (μετά το πρώτο μισάωρο) προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατοπιπερώνουμε.
Έχουμε πλύνει τις μελιτζάνες. Πρέπει να είναι μικρές σε μέγεθος. Αφαιρούμε το κοτσάνι. Τις κόβουμε κατά μήκος.
Χαράζουμε σταυρωτά την σάρκα τους. Τις ακουμπάμε σε ταψί. Τις λαδώνουμε ελαφρά και αλατίζουμε. Αν θέλουμε, τρίβουμε την επιφάνεια τους με μια σπασμένη σκελίδα σκόρδο.
Τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ºC να μαλακώσουν για περίπου 30'.
Αφού γίνει το κοκκινιστό στήνουμε το φαγητό .
Σε βαθύ πυρέξ κάνουμε στρώση κρέας, πατάτες, τριμμένο τυρί, μελιτζάνες, τριμμένο τυρί και κρέας. Στην επιφάνεια μπήγουμε κομμάτια κεφαλοτύρι ή σκληρή φέτα. Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ψήνουμε για 15 με 20' στους 200ºC να λιώσουν τα τυριά και να ενωθούν οι γεύσεις.
Σερβίρουμε με μπόλικο ψωμί γιατί αυτή η σάλτσα είναι για βουτιές.
- σε καρέ κατά βούληση ή κεφαλοτύρι
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ψωμί για βουτιές
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου