Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Τα 12 συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και ο ρόλος του καπνίσματος στην έναρξή της

  No comments    
categories: 

Ο κόλπος γίνεται στεγνός, με λεπτότερο τοίχωμα, απρόσφορος για σεξουαλική επαφή.

Ανάλογες αλλαγές συμβαίνουν στα οστά, με απώλεια οστικής πυκνότητας και ενδεχόμενη εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Οι σημαντικές αυτές αλλαγές στο γυναικείο σώμα, σε συνδυασμό με τη διακοπή της εμμηνορυσίας αποτελουν σημαντικά μηνύματα για την αρχή του γήρατος. Το μή­νυμα αυτό, σε συνδυασμό με τη σκέψη ότι η γυναίκα δεν είναι πλέον σεξουαλικά επι­θυμητή, έχει έντονες αρνητικές επιδράσεις στη σεξουαλική συμπεριφορά της γυ­ναίκας. Η σημαντικότερη αλλαγή αφορά την ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας, μέ­σα από το συλλογισμό ότι «δεν είμαι πια αρεστή».

Η ελάττωση της παραγωγής οιστρογόνων έχει και άμεση αρνητική επίδραση στη γυναικεία σεξουαλικότητα, προκαλώντας ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας και ελάτ­τωση της έντασης του οργασμού.



Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι άμεσες αρνητικές επιπτώσεις από την πτώση των οιστρογόνων είναι λιγότερο σημαντικές από τις ψυχολογικές, που παρατηρού­νται σ’ αυτή την ηλικία. Άλλωστε η ελάττωση των οιστρογόνων δε συνοδεύεται και από ανάλογη ελάττωση των ανδρογόνων στη γυναίκα, τα οποία εξακολουθούν να επι­δρούν θετικά στη γυναικεία σεξουαλικότητα, όπως ήδη αναφέρθηκε.


Είναι επίσης γεγονός ότι μεγάλος αριθμός γυναικών με καλή σεξουαλική ζωή μέχρι την εμμηνόπαυση καταφέρνει να διατηρεί μια απόλυτα φυσιολογική σεξουα­λική ζωή ακόμα και αρκετά χρόνια μετά τη διακοπή της περιόδου.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

♦ Εξάψεις

♦ Εφιδρώσεις

♦ Αίσθημα παλμών

♦ Νευρικότητα

♦ Εναλλαγές ψυχικής διάθεσης

♦ Αμφιθυμία

♦ Πονοκέφαλοι

♦ Αϋπνίες

♦ Μυαλγίες

♦ Ατροφία δέρματος

♦ Ακράτεια ούρων

♦ Ατροφική κολπίτιδα



Η μέση ηλικία κατά την οποία σταματάει η πε­ρίοδος και η γυναίκα μπαίνει στην εμμηνόπαυση εί­ναι για rnv Ευρώπη για 51 χρόνια, με ακραίες ηλι­κίες από 45 έως 55 χρόνια.

Η ηλικία της εμμηνόπαυσης καθορίζεται για την κάθε γυναίκα γενετικά και δεν επηρεάζεται από τις εγκυμοσύνες, το θηλασμό και τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Δεν έχει επίσης σχέση με τη μόρ­φωση και το κοινωνικό ή οικονομικό της επίπεδο.

Δεν παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες έντονα συμπτώματα με το σταμάτημα ms πε­ριόδου, ούτε είναι γνωστή η χρονική στιγμή που θα παρουσιαστούν τα συμπτώματα σε σχέση με τη διακοπή της εμμηνορρυσίας, δεδομένου ότι σε άλλες γυναίκες η πτώση των οιστρογόνων γίνεται απότομα και σε άλλες σταδιακά. Φαίνεται πάντος ότι οι καπνίστριες εμφανίζουν εντονότερα συμπτώματα γενικά, σε σχέση με τις μη καπνίστριες

πηγη:babyradio.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου