Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Πώς θα ξεκολλήσει ο υπολογιστής μου


Ανοίγετε παράθυρο και φτιάχνετε καφέ μέχρι να ανοίξει. Αν είναι περισσότερα ανοιγμένα, τότε πιθανώς να προλάβετε να φτιάξετε και κολατσιό. Μέχρι να φορτώσει η επιφάνεια εργασίας, έχετε ήδη κάνει ντους.

Το PC σας κολλάει όσο τίποτα και σίγουρα δεν έχετε κολλήσει κάποιον ιό. Τι μπορείτε να κάνετε για να τον επιταχύνετε;

Βγάλτε προγράμματα που δεν χρησιμοποιείτε
Είναι σίγουρο ότι στον υπολογιστή σας υπάρχουν ή έχετε εγκαταστήσει ένα σωρό «άχρηστα» προγράμματα που είτε δε θυμάστε καν πως λέγονται, ούτε θα χρησιμοποιήσετε ποτέ. Κάποια από αυτά πιθανώς να τρέχουν στο background χωρίς να τα χρησιμοποιείτε. Για να τα απεγκαταστήσετε, πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου στην επιλογή προσθαφαίρεση προγραμμάτων. Αν δεν ξέρετε τι και πώς, μπορείτε να κατεβάσετε κάποιο πρόγραμμα για να τα διευκολύνει όπως το Pc Decrapifier.

Βάλτε έναν SSD σκληρό δίσκο

Ένας ταλαιπωρημένος σκληρός δίσκος είναι ο νούμερο ένα λόγος για την χαμηλή ταχύτητα του υπολογιστή και ιδιαίτερα όταν αυτός ανοίγει. Η λύση λέγεται SSD (solid state drive) και μπορεί να μην είναι η πιο οικονομικοί της αγοράς, αλλά η αλλαγή που θα δείτε θα είναι εντυπωσιακή.

Μπλοκάρετε τα περιττά start ups

Πρόκειται για τις εφαρμογές/προγράμματα που ανοίγουν με το που ξεκινήσετε τον υπολογιστή σας και βρεθείτε στην αρχική οθόνη. Το κακό με αυτά είναι ότι…μαζεύονται και χρησιμοποιούν μεγάλο κομμάτι της μνήμης. Για να επιλέξετε ποια θέλετε να «τρέχουν» όταν ανοίγετε τον υπολογιστή, κάντε κλικ στο Start κάτω αριστερά, μετά επιλέξτε Run και πληκτρολογήστε msconfig πατώντας enter. Θα σας ανοίξει νέο παράθυρο με επιλεγμένα όλα τα προγράμματα που φορτώνουν κατά την έναρξη. Ξετικάρετε όσα δεν θέλετε και κλείστε το παράθυρο.

Προσθέστε RAM

Πρόκειται για την προσωρινή μνήμη του υπολογιστή σας, η οποία χρησιμοποιείται όταν ανοίγετε διαφορετικά προγράμματα. Όσο περισσότερα προγράμματα έχετε ανοικτά, τόσο περισσότερη RAM χρειάζεστε και τόσο πιο αργός είναι ο υπολογιστής σας αν δεν έχετε αρκετή. Αν ο υπολογιστής σας κολλάει κάθε φορά που προσπαθείτε να ανοίξετε μεγάλα αρχεία ή «παγώνει» όταν έχετε ανοικτά πολλά παράθυρα, τότε κατά πάσα πιθανότητα χρειάζεστε επιπλέον μνήμη RAM. Τα 4GB είναι αρκετά για την πλειοψηφία των υπολογιστών.

Κάντε ανασυγκρότηση δίσκου
Ακούγεται σύνθετο, αλλά δεν είναι. Πηγαίνετε στον Υπολογιστή, κάντε δεξί κλικ στον σκληρό δίσκο και επιλέξτε Ιδιότητες. Κάτω από το tab με τα Εργαλεία, επιλέξτε Ανασυγκρότηση (Defragment). Η διαδικασία αυτή ελέγχει για σφάλματα στον σκληρό και «τακτοποιεί» τα διάσπαρτα αρχεία βελτιώνοντας την ταχύτητα του υπολογιστή.

«Καθαρίστε» τον
Μια ακόμα λειτουργία των Windows είναι ο καθαρισμός δίσκου. Η λειτουργία αυτή ψάχνει τον υπολογιστή για άχρηστα αρχεία (temp, installers κ.α.) και τα «καθαρίζει» βελτιώνοντας την απόδοση του υπολογιστή σας. Από το μενού έναρξης επιλέξτε προγράμματα, βοηθήματα, εργαλεία συστήματος και από εκεί εκκαθάριση δίσκου και ακολουθήστε τα βήματα στην οθόνη σας.

Ξεσκονίστε!
Η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά, λένε, όμως μπορεί να βελτιώσει και την απόδοση του υπολογιστή σας. Η σκόνη που κατακάθεται στο εσωτερικό του δυσχεραίνει την δουλειά του ανεμιστήρα και επιβραδύνει τον υπολογιστή λόγω υπερθέρμανσης. Αν έχετε desktop ή laptop αφαιρέστε το εξωτερικό καλούπι και χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό σκουπάκι σε χαμηλή ένταση για να αφαιρέσετε τη σκόνη ή κάποιο μέρος της. Πριν ξεκινήσετε το… καθάρισμα, σιγουρευτείτε ότι ο υπολογιστής σας είναι κλειστός για τουλάχιστον 30 λεπτά και πως όλα τα καλώδια έχουν αποσυνδεθεί.

πηγη:in2life.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου