Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2016

Καρυδάτα μελομακάρονα (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)



Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο (φοινίκι στη Μικρασιατική διάλεκτο) είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, σιμιγδάλι, λάδι, χυμό πορτοκαλιού και μέλι. Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα την περίοδο των Χριστουγέννων.

Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ, κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό. Το μελομακάρονο στην αγγλική γλώσσα λέγεται "small honey cake".(el.wikipedia.org)


Σίγουρα θα θέλετε να τα φτιάξετε και μετά τις γιορτές τα μελομακάρονα με καρύδι μέσα στη ζύμη!

Υλικά 

3 φλ. τσαγιού (ίσως χρειαστεί και λίγο παραπάνω) Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
1 κ.γλ. Μπέικιν Πάουντερ
1 κ.γλ. κανέλα






1/2 κ.γλ. γαρίφαλο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1/2 κ.γλ. σόδα






1/2 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
1 φλ. ελληνικού καφέ κονιάκ
1 φλ. τσαγιού αλεσμένα καρύδια (κρατάμε λίγα για το γαρνίρισμα)
1 πορτοκάλι (ξύσμα)

Για το σιρόπι

1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
1 φλ. τσαγιού νερό
ξύλο κανέλας
φλούδα λεμονιού

Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε το αλεύρι (3 φλ. τσαγιού) και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με σύρμα ή με το χέρι, να λιώσει η ζάχαρη.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τη ρίχνουμε στο λάδι.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το ξύσμα και το αλεσμένο καρύδι.
Σιγά σιγά προσθέτουμε τα κοσκινισμένα υλικά.
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε με το χέρι. Ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω αλεύρι. 


Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και αρκετά λαδερή. 
Πλάθουμε μελομακάρονα και τα αραδιάζουμε, με απόσταση μεταξύ τους, σε λαμαρίνες.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25΄ στους 180οC, να ροδίσουν.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

Σιρόπι
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 8΄-10΄. Το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και λίγα λίγα ρίχνουμε και σιροπιάζουμε τα κρύα μελομακάρονα. Τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.

πηγη:argiro.gr/Χρυσούλα Παπαλέξη, Γαλαξίδι

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου