Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Θέατρο στο Ραδιόφωνο:Agatha Christie - Έξι κουτιά σπίρτα


Το έργο αρχικά γράφτηκε σαν μυθιστόρημα με τον τίτλο «The hallow» και κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1946. Μετά από 5 χρόνια η Αγκάθα Κρίστι διασκεύασε θεατρικά την ιστορία με κάποιες μικρές αλλαγές. Το 1951 το έργο ανέβηκε σε σκηνοθεσία Hubert Gregg.

(dailymotion.com)




Περίληψη της πλοκής

Το πρωινό που αυτός και η καταπιεσμένη γυναίκα του, Γκέρντα, πρόκειται να ταξιδέψον στην εξοχή για το σαββατοκύριακο με φίλους, ο Τζον Κρίστοου επιτρέπει στην μικρή του κόρη να του πει τη μοίρα με χαρτιά. Όταν εμφανίζεται το χαρτί του θανάτου, δεν δίνει σημασία, αλλά η εμφάνιση μιας παλιάς φλόγας στο Χόλλοου φαίνεται να είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα μοιραίων περιστάσεων.

Η γοητευτική και εκκεντρική Λούσυ Άγκατελ έχει προσκαλέσει τους Κρίστοου, μαζί με έναν αριθμό άλλων μελών της εκτεταμένης οικογένειας. Ο Τζον έχει ήδη ένα αίσθημα με την Ενριέττα Σάβερναιηκ, μια ταλαντούχα γλύπτρια και, όπως εκτίθεται από αυτό που ακολουθεί, λαμπρή αυτοσχεδιάστρια. Θυμάται πάντα με νοσταλγία μια παλιά αγάπη, την Βερόνικα Κρέι, η οποία ξαφνικά εμφανίζεται στο σπίτι το Σάββατο βράδυ ζητώντας να δανειστεί ένα κουτί σπίρτα. Μένει σε ένα από τα δύο κοντινά εξοχικά, το δεύτερο από τα οποία τρεχόντως κατοικείται από τον Ηρακλή Πουαρό, ο οποίος έχει προσκληθεί για μεσημεριανό την Κυριακή. Η Βερόνικα και ο Τζον φεύγουν μαζί, και επιστρέφει πολύ αργά: στις 3 π.μ.

Την επόμενη ημέρα, ο Πουαρό φθάνει στο σπίτι για να γίνει μάρτυρας σε μια σκηνή που φαίνεται περιέργως σκηνοθετημένη. Η Γκέρντα στέκεται με ένα όπλο στο χέρι της πάνω από το πτώμα του Τζον, ο οποίος αιμορραγεί στην πισίνα. Όρθιοι, φαινομενικά μαρμαρωμένοι, είναι η Λούσυ, η Ενριέττα, και ο Έντουαρντ. Η τελευταία λέξη του Τζον, σε ένα σημείωμα επείγουσας έκκλησης, είναι "Ενριέττα".

(el.wikipedia.org)

Παίζουν με τη σειρά που ακούγονται: Βούλα Ζουμπουλάκη, Γρηγόρης Βαφιάς, Έλενα Ναθαναήλ, Βαγγελιώ Κατσάλη, Μάκης Ρευματάς, Κώστας Αρζόγλου, Τζένη Σαμπάνη, Νίκος Γαλανός, Κική Σταυροπούλου, Ρίκα Διαλυνά, Γιώργος Δάνης, Θάνος Καληώρας* *Σκηνοθεσία Νίκος Κροντηράς*


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου