Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Τα μυστικά για την τέλεια γαλοπούλα


Η γαλοπούλα είναι γενικά άπαχη και στεγνώνει εύκολα στο φούρνο. Ετοιμάστε μια μαρινάδα στην οποία θα βάλετε απαραιτήτως φρέσκο βούτυρο λιωμένο και ελαιόλαδο. Επίσης, ανάλογα με τα γούστα σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θυμάρι και λεμόνι ή γλυκόξινη κινέζικη σάλτσα μαζί με σάλτσα σόγιας ή μουστάρδα και μέλι. Με αυτήν θα αλείφετε την γαλοπούλα την ώρα που ψήνεται κάθε 30 λεπτά.

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα βγάλτε προσεκτικά με τσιμπιδάκι και τα τελευταία πουπουλάκια.

Εμπλουτίστε την κλασική γέμιση, στην οποία, μπαίνουν κάστανα, σταφίδες και κουκουνάρι, με ψιλοκομμένα δαμάσκηνα και χουρμάδες.

Μην παραλείψετε να σβήσετε την γέμιση μ`ένα φλιτζάνι του καφέ μπράντι και να προσθέσετε σε αυτήν 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα.

Για να αποφύγετε το ράψιμο της κοιλιάς , που όλοι δυσκολευόμαστε να κάνουμε για να προστατέψετε την γέμιση κλείστε το άνοιγμα μ`ένα μήλο ή κυδώνι.

Ψήστε τη στο φούρνο στους 180 βαθμούς, στην αρχή σκεπασμένη και ξεσκεπάστε ¾ πριν την βγάλετε. Για κάθε κιλό βάρους , προσθέστε στο ψήσιμο 1 ώρα.


Για να δείτε αν ψήθηκε, τρυπήστε μ`ένα μαχαίρι και αν ο χυμός που τρέξει είναι λευκός και διαφανής είναι έτοιμη.

Όταν τελειώσετε το ψήσιμο, αφήστε την στον φούρνο για 20 λεπτά με ανοιχτή πόρτα, για να ηρεμήσει.

Ρίξτε ένα κρασοπότηρο κόκκινο κρασί στο ταψί που την ψήνετε για να έχετε μια πολύ ιδιαίτερη σάλτσα.

Η γαλοπούλα συνδυάζεται εναλλακτικά με σπαράγγια, λαχανάκια Βρυξελών, καρότα σοτέ, ταλιατέλες ογκραντέν καθώς και αρακά βουτύρου.

Πριν την γαλοπούλα, το μόνο που σηκώνει να σερβίρετε είναι μια χορτόσουπα.

Σερβίρετε την γαλοπούλα μόνη της σε μια πιατέλα γιατί θέλει τον χώρο της και την γέμιση χωριστά σε ένα βαθύ σκεύος.

Η γεμιστή γαλοπούλα, λόγω της πολύπλοκης γεύσης της αποζητά ένα κόκκινο κρασί όπως Αγιωργίτικο Νεμέας,, Ξινόμαυρο Μακεδονίας και Cabernet Sauvignon.

Tην γαλοπούλα που συνήθως περισσεύει και κείτεται στο ψυγείο μπορείτε να την κάνετε μια ωραία σάλτσα για τα μακαρόνια σας ή να κάνετε σάντουιτς με ντομάτα, ρίγανη, χοντρό αλάτι και φέτες ντομάτας.


πηγή:ΕLLE a la table HΛΙΑΣ ΜΑΜΑΛΑΚΗΣ






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου