Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Χριστόψωμο παριανό (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)


Χριστόψωμο λέγεται γενικά το ψωμί (καρβέλι) ή κουλούρα που οι Ελληνίδες νοικοκυρές έχουν παρασκευάσει 2-3 ημέρες προ των Χριστουγέννων ειδικά για τη μεγάλη αυτή θρησκευτική γιορτή. 
Η μόνη διαφορά με τα άλλα συνήθη ψωμιά είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα (κεντίδια) ή «πλουμίδια» όπως ονομάζονται.
Είναι το σύμβολο, ο φορέας της ευεργετικής δύναμης που ενσαρκώνεται στο νεογέννητο Χριστό. 
Παρασκευάζεται όπως το συνηθισμένο ψωμί, από καλύτερο όμως αλεύρι, κοσκινισμένο με τη μπακλαβόσιτα, ψιλή σίτα. 
Είναι συνήθως στρογγυλό και στην επάνω επιφάνεια του έχει σταυρό από ζυμάρι ή σφραγίδα και είναι πασπαλισμένο με σουσάμι. 
Σε πολλά μέρη βάζουν επίσης και καρύδια με το τσόφλι, ξερά σύκα, σταφίδες και αμύγδαλα, με τα οποία κάνουν διάφορα σχήματα.
Το χριστόψωμο δεν το κόβουν με μαχαίρι, γιατί τη δύναμη του καλού που είναι μέσα στο ψωμί δεν θέλουν να την βιάσουν με σίδερο που συμβολίζει τη δύναμη του κακού.(el.wikipedia.org)
Υλικά 
(Για 4 καρβέλια)

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. γλυκάνισο
200 γραμ. νωπή μαγιά
150 γραμ. χοντροκομμένο καρύδι
½ κ.γλ. μαστίχα Χίου
1½ κ.σ. αλάτι
1½ κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. μπαχάρι τριμμένο
1 κ.σ. μαχλέπι
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
16 ολόκληρα καρύδια με το κέλυφος
Εκτέλεση

Σε ένα λίτρο νερό βράζουμε τα φύλλα δάφνης και το γλυκάνισο για 2΄-3΄. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει. Σε μια λεκάνη βάζουμε τη μαγιά και τη διαλύουμε με το χλιαρό πλέον νερό που είχαμε βράσει, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι, το οποίο προσθέτουμε λίγο λίγο. Στο τέλος ρίχνουμε το χοντροκομμένο καρύδι. 
Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 2 ώρες σκεπασμένο. Έπειτα το χωρίζουμε σε τέσσερες μπάλες. 
Πλάθουμε 4 φραντζόλες στρογγυλές. 
Από το ζυμάρι το ίδιο φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού. Στις άκρες του σταυρού τοποθετούμε από ένα καρύδι ολόκληρο. 
Το αφήνουμε πάλι να φουσκώσει και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο στους 180οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 50΄ με 1 ώρα.

Τη συνταγή μας παραχώρησε ευγενικά η κα Μαρκέλλα Παντελαίου.
πηγη:argiro.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου