Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Feliz Navidad με Χριστουγεννιάτικα Ισπανικά γλυκά.


Οι Ισπανοί αγαπούν τη ζάχαρη και οι γιορτές φέρνουν μαζί τους τις πιο νόστιμες παραδοσιακές συνταγές μέσα στο κάθε σπίτι. Η Ισπανία έχει μεγάλο γαστρονομικό πλούτο και τα Χριστούγεννα είναι η ευκαιρία για να αναδειχτεί. Αν τύχει και βρεθείτε στην Ισπανία αυτή την περίοδο, δοκιμάστε τα παρακάτω αντιπροσωπευτικά γλυκά που σας προτείνουμε ή, αν τα καταφέρνετε στην κουζίνα, φτιάξτε τα για το δικό σας γιορτινό τραπέζι.

Turrón

Τα πρωτοέφτιαξαν πριν από αιώνες σε μια μικρή πόλη, την Jijona και από τότε, τα Turrón de Navidad έγιναν το κλασσικό γλυκό της Ισπανίας για τις γιορτές. Η οικονομία της Jijona βασίζεται ακόμη στην παραγωγή του συγκεκριμένου γλυκού για το οποίο έχουν δημιουργήσει ακόμη και μουσείο που παρουσιάζει τη διαδικασία παραγωγής αλλά και την ιστορία του turrón.


Οι Μαυριτανοί έπαιρναν το άγριο, οργανικό μέλι που απαιτεί η συνταγή από τα αγριολούλουδα που φύτρωναν στις πλαγιές των βουνών και ο τρόπος που τα φτιάχνουν πέρασε από γενιά σε γενιά, εδώ και 500 χρόνια. Υπάρχουν διάφορα είδη turrón όπως τα Jijona (Xixona) ή τα Alicante. Τα σκληρά Alicante είναι μια παχειά αλλά ανάλαφρη μάζα από αυγά, μέλι, ζάχαρη και αμύγδαλα που συνδυάζονται μαγικά σε ένα τραγανό τύπο μαντολάτου. Τα Jijona ή μαλακά turrón περιέχουν αμυγδαλόπαστα και ελαιόλαδο και έχουν την υφή μιας καραμέλας βουτύρου. Άλλα είδη περιέχουν σοκολάτα, σταφίδες σε ρούμι, καφέ, φρούτα κ.α.

Pestiños
Τα συναντάμε κυρίως στην περιοχή της Ανδαλουσίας και είναι ένα ακόμη παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων. 


 Τα μπισκότα αυτά φτιάχνονται από ζύμη αρωματισμένη με σπόρους από γλυκάνισο ή σουσάμι που μετά τα τηγανίζουν. Ανάλογα με την περιοχή αλλά και τις συνήθειες της κάθε οικογένειας, περιχύνονται με μέλι ή πασπαλίζονται με ζάχαρη.

Polvorón
Είναι ένα πλούσιο, γευστικό κουλουράκι που λιώνει κυριολεκτικά στο στόμα ! το όνομά τους σημαίνει «κέικ σε μορφή σκόνης» ακριβώς γιατί θρυματίζονται τόσο εύκολα. 


Φτιάχνονται παραδοσιακά από αλεύρι, ζάχαρη, γάλα και καρύδια και υπάρχουν και σε ποικιλία γεύσεων όπως βανίλιας, κανέλλας, λεμονιού κ.α. Τα καλύτερα polvorones είναι της Ανδαλουσίας.

MantecadosΚανένα σπίτι δεν μένει χωρίς mantecados τα Χριστούγεννα. Η ιστορία τους πάει πίσω στον 16ο αιώνα και αυτά τα τύπου crumble κέικ έχουν μια μοναδικά πλούσια γεύση. 


Μοιάζουν με τα polvorones και φτιάχνονται με manteca (χοιρινό λαρδί) και πολύ ζάχαρη. Υπάρχουν σε πολλές γεύσεις αλλά η πιο συνηθισμένη είναι αυτή με την κανέλλα και τον γλυκάνισο. Δύο Ανδαλουσιανές πόλεις, η Antequera και η Estepa, διεκδικούν την ανακάλυψη αυτής της λιχουδιάς που τυλίγεται σε χρωματιστά σελοφάν.

MazapanΑν και η Βενετία και η Ανατολή διαφωνούν με τους ισχυρισμούς της πόλης του Τοledo ότι ανακάλυψε το μαρζιπάν ή mazapan (την αμυγδαλόπαστα), όλοι συμφωνούν ότι οι Μαυριτανοί ήταν αυτοί που όταν εισέβαλα στην Ιβηρική Χερσόνησο τον 8ο αιώνα, έφεραν μαζί τους ένα είδος μείγματος από γλυκά αμύγδαλα και μέλι. 


Οι σημερινές gourmet ποικιλίες του μαρζιπάν περιέχουν μόνο ζάχαρη και αμύγδαλα ενώ, οι πιο φθηνές, ρυζάλευρο και άμυλο πατάτας. Τα mazapan κυκλοφορούν σε διάφορα σχέδια και πασπαλίζονται από ζάχαρη ή κουκουνάρια και κάποια από αυτά είναι γεμιστά με μαρμελάδα. Η αναλογία αμύγδαλου προς ζάχαρη πρέπει να είναι 1:1 και τα αμύγδαλα θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 50% του τελικού βάρους του γλυκού. 

πηγη:itrofi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου