Τρίτη, 8 Αυγούστου 2017

Πεϊνιρλί με κασέρι, πιπεριά και αυγό

  No comments    
categories: 


Το πεϊνιρλί (ή πενιρλί) είναι ένα είδος μακρόστενης ανοιχτής πίτας σε σχήμα βάρκας, που στην κοιλότητά της περιέχει κίτρινο τυρί και βούτυρο αλλά υπάρχει και μια κρεατινή εκδοχή που περιέχει επίσης αλλαντικά. Στην παραδοσιακή συνταγή, το τυρί είναι απαραίτητα κασέρι και το αλλαντικό παστουρμάς. Είναι παραδοσιακό ορεκτικό καταγωγής τουρκικής και κατ΄ επέκτασιν ελληνικής. 
Η λέξη πεϊνιρλί ετυμολογικά προέρχεται από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει “με τυρί”. Στα τουρκικά peynir σημαίνει τυρί.(el.wikipedia.org)

Υλικά
(Μερίδες: 4)

Για τη ζύμη 
150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
6 γρ. μαγιά ξηρή (3/4 από ένα φακελάκι)
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
80 - 90 ml νερό
30 ml ελαιόλαδο


(εναλλακτικά, παίρνουμε έτοιμες βάσεις για πεϊνιρλί)

Για την γέμιση
250 γρ. κασέρι της αρεσκείας μας, τριμμένο
2 πιπεριές κέρατο, σε καρέ
4 αυγά
1 μέτρια ντομάτα, σε φετάκια
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Διαδικασία

Ζύμη: 

Ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ ή σε ένα βαθύ μπολ και ζυμώνουμε με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα του μίξερ για το ζύμωμα) ή με τα χέρια μας, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη. 
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας και πλάθουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες. 
Τις καλύπτουμε με βαμβακερή πετσέτα και τις αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να ξαναφουσκώσουν. 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα. 
Πλάθουμε κάθε μπάλα ζύμης, την ανοίγουμε δίνοντάς της το χαρακτηριστικό σχήμα της βάρκας που έχουν τα πεϊνιρλί και τα βάζουμε στο ταψί.

Γέμιση: 
Σε ένα μικρό τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι σε μέτρια φωτιά την πιπεριά για 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. 
Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 4 - 5 λεπτά, να κρυώσει. 
Μοιράζουμε το τυρί στα πεϊνιρλί, σκορπίζουμε την πιπεριά και την ντομάτα και ψήνουμε στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου για 10 - 12 λεπτά. 
Τραβάμε το ταψί από το φούρνο, «σπάμε» από ένα αυγό σε κάθε πεϊνιρλί (προσεχτικά μη χυθεί απ’έξω), αλατοπιπερώνουμε και ψήνουμε για άλλα 7 - 8 λεπτά ή μέχρι να γίνει.

πηγη:gastronomos.gr/Νένα Ισμυρνόγλου







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου