Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Πελτές ντομάτας: Φτιάξτε νόστιμο σπιτικό πελτέ ντομάτας

  No comments    
categories: 

Ένας σπιτικός πελτές δε μοιάζει σε καμία περίπτωση με τον συσκευασμένο γιατί τον φτιάχνεις εσύ με δικά σου υλικά, είναι ανώτερος σε γεύση και σε μυρωδιά. 
Χρησιμοποιείται τόσο για να αντικαταστήσει την ντομάτα στα χειμωνιάτικα πιάτα όσο και σαν άλειμμα σκέτος ή αναμεμειγμένος με άλλα υλικά.
Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε πελτέ είναι βέβαια το μεσοκαλόκαιρο αλλά αν ο καιρός είναι καλός , όλος ο Σεπτέμβρης προσφέρεται. Άλλωστε οι όψιμες ντομάτες είναι νόστιμες και «γεμάτες».
Υλικά
1 ½ κιλό ώριμες ντομάτες
1/2 κ. σούπας αλάτι
3 κ. σούπας ελαιόλαδο 
Παρασκευή
1.Βάζεις σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει.
2.Παράλληλα γεμίζεις το νεροχύτη με κρύο νερό βρύσης.
3.Όταν αρχίσει να βράζει το νερό βουτάς τις ντομάτες για 1 λεπτό και στη συνέχεια τις βγάζεις και τις βουτάς στο κρύο νερό του νεροχύτη.
4.Χαράζεις τις ντομάτες με το μαχαίρι και τις ξεφλουδίζεις.
5.Τις κόβεις στη μέση και πετάς το κοτσάνι και τα σπόρια.
6.Τις ρίχνεις μέσα στο μπλέντερ για να λιώσουν.
7.Βάζεις τον πολτό σε κατσαρόλα για να βράσει μαζί με αλάτι, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.
8.Όταν ήταν ακόμα ζεστός ο πελτές, τον βάζεις σε βαζάκι και από πάνω ελαιόλαδο. Το κλείνεις, το βάζεις ανάποδα και το αποθηκεύεις. 
Πώς θα διατηρηθεί για περισσότερο καιρό ο πελτές ντομάτας όταν ανοίξετε το βάζο ή το κουτί.

Ο ντοματοπελτές είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προϊόντα που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά φαγητά. Πολλές φορές, βέβαια, κατά τη μαγειρική δεν χρειαζόμαστε ολόκληρη την ποσότητα του κουτιού.

Ωστόσο, όσο απομένει μπορεί κανονικά να διατηρηθεί για ελάχιστες ημέρες στο ψυγείο, με αποτέλεσμα -αν δεν το χρησιμοποιήσουμε στο προβλεπόμενο διάστημα- να αναγκαζόμαστε να τον πετάξουμε.

Λίγο μόνο ελαιόλαδο, αρκεί για να διατηρηθεί αναλλοίωτος για περισσότερο καιρό ο πελτές. Απλά ρίχνουμε μέσα μια μικρή ποσότητα λαδιού ώστε να δημιουργηθεί ένα προστατευτικό στρώμα στην επιφάνεια του.

πηγη:faysbook.gr/Αργυρώ Μπαρμπαρίγου/newsbeast.gr/cretangastronomy.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου