Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

"Λουκουμάδες της παραλίας"


Πολλοί τους λένε "λουκουμάδες της παραλίας" και δεν έχουν άδικο , γιατί φέρνω στο μυαλό μου έναν κύριο με λευκό , μακρυμάνικο πουκάμισο και γένια να περπατάει ξυπόλητος στην παραλία , κρατώντας ένα χαρτόκουτο και να φωνάζει…"λουκουμάδες , λουκουμάδες"….
Υλικά 

3 1/2-4 φλ. αλέυρι γ.ο.χ.
1 1/2 (ενάμισι) φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κ.σ. ζάχαρη
1/2 φλ. χλιαρό νερό
1/2 φλ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) λιωμένο
1 φλ. χλιαρό , φρέσκο γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Ζάχαρη για να τους πασπαλίζουμε στο τέλος
Εκτέλεση

Ρίχνουμε (για αρχή) στον κάδο του μίξερ τα 3 φλ. αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά (όπως αναφέρουμε και πιο πάνω , χλιαρά) . Ξεκινάμε να δουλεύουμε τα υλικά με το γάντζο του μίξερ που είναι ειδικός για ζύμωμα και προσθέτουμε όσο απ' το υπόλοιπο αλέυρι χρειαστεί μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη και μαλακή.


Στην αρχή φαίνεται να κολλάει στα χέρια αλλά όσο περνάει η ώρα στρώνει γι' αυτό δεν πρέπει να ξεγελαστούμε και να ρίξουμε πολύ αλέυρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη , όπως είναι μέσα στον κάδο και περιμένουμε μια ώρα μέχρι να φουσκώσει .
Τη μεταφέρουμε τότε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρούτσικο φύλλο πάχους ενός εκατοστού. Με τη βοήθεια μιας κούπας ή ποτηριού με διάμετρο 8 εκ. και με ένα μαχαίρι κόβουμε στρογγυλούς λουκουμάδες.

Αυτό που θα μείνει ανάμεσα στα κοψίματα το ξαναζυμώνουμε και σχηματίζουμε κι άλλους λίγους κύκλους


Με ένα μικρό στρογγυλό εργαλείο-δαχτυλίδι διαμέτρου 2,5 εκ. κάνουμε μικρές τρύπες στο κέντρο ( ιδανικό είναι ένα ανταλλακτικό-μύτη του κορνέ ) . Συγκεντρώνουμε όλα τα μικρά αυτά μπαλάκια και σχηματίζουμε έναν τελευταίο λουκουμά.. ;)
Τοποθετούμε τώρα τους λουκουμάδες αραδιασμένους σε ένα ταψί και περιμένουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν κι άλλο.
Τους τηγανίζουμε στη συνέχεια , σε μπόλικο ηλιέλαιο , σε μέτρια φωτιά γιατί αρπάζουν εύκολα......
...έναν-έναν που βγαίνει από το τηγάνι τον τοποθετούμε στο ταψί και τον πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη…Περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και…ορμάμε!

πηγη:tasteoflife.com.gr/Taste of life by Betty

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου