Δευτέρα, 6 Μαρτίου 2017

Λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο και κρέμα (Αργυρώ Μπαρμπαρίγου)

  No comments    
categories: 

Oι λαχανοντολμάδες είναι από τα πιο αγαπημένα σπιτικά φαγητά της Ελληνικής και Μικρασιάτικης κουζίνας, με ιστορία.
Είναι ένα πιάτο που κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί και που αντανακλά όλη την αγάπη για την παραδοσιακή κουζίνα!

Παρ΄όλο που η διαδικασία είναι χρονοβόρα, επί της ουσίας είναι μια εύκολη συνταγή που σίγουρα ανταμείβει και με το παραπάνω τον κόπο μας. Απίθανοι ντολμάδες ξινούτσικοι με πλούσια ζουμερή γεύση που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί.
Σημαντικό ρόλο παίζει το λάχανο που θα επιλέξουμε για τους λαχανοντολμάδες μας.Θα πρέπει να είναι ελαφρύ σχετικά με τον όγκο που έχει. Όταν το πατάμε να είναι αφράτο και μαλακό όχι σκληρό. Το σχήμα του να είναι πλακουτσωτό, όχι ολοστρόγγυλο σαν μπάλα. Ένα τέτοιο λάχανο έχει πιο μεγάλα φύλλα.(cookeatup.com)
Οι λαχανοντολμάδες, με αυγολέμονο και κρέμα, είναι ένα παραδοσιακό και χορταστικό φαγητό. Ακολουθήστε αυτή τη συνταγή για να πετύχετε θεϊκή και πλούσια γεύση.

Υλικά 
1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ (2 1/2 κιλά)

Για τη γέμιση
500 γρ. κιμά ανάμικτο (αρνί και χοιρινό ή μοσχάρι και χοιρινό)
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 καρότα τριμμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1 φλ. ρύζι για γεμιστά
1/2 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. νερό
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αβγολέμονο
2 κρόκους αβγών
2 λεμόνια
1 κ.σ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. αλεύρι
500 γρ. ζωμός από τους ντολμάδες
1/2 λεμόνι
αλάτι
πιπέρι
λίγο ψιλοκομμένο άνηθο

Εκτέλεση

Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες με αυγολέμονο, ξεκινάμε καθαρίζοντας το λάχανο και αφαιρώντας με μαχαίρι το κοτσάνι.


Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει.


Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.

Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. 


Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.


Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.

Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοντολμαδες με αυγολέμονο.

Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.

Για τη σάλτσα αυγολέμονο
Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, αραιώνουμε το αβγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα στους λαχανοντολμάδες μας, προσθέτουμε στο αβγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.


Για την κρέμα.Ζεσταίνουμε το λάδι και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ψήνουμε για 2 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό και αφήνουμε να δέσει η κρέμα. Στύβουμε το λεμόνι και αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε τους ντολμάδες σε πιατέλα και περιχύνουμε με την πυκνή σάλτσα.

πηγη:argiro.gr/caruso.gr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου