Δευτέρα, 10 Απριλίου 2017

Χαλβάς με πορτοκάλι και σοκολάτα (Άκης Πετρετζίκης)




Η ιστορία του χαλβά

Ο χαλβάς είναι δημοφιλές γλύκισμα το οποίο συναντάται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις χώρες των Βαλκανίων, της Μεσογείου και αρκετές της Μέσης Ανατολής (μέχρι και την Ινδία και το Πακιστάν). Πρώτες ύλες για το χαλβά είναι συνήθως κάποια λιπαρή ουσία (βούτυρο, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο, ταχίνι), άμυλο (νισεστές, σιμιγδάλι, ταχίνι, ενώ σε μερικές χώρες χρησιμοποιούν και υλικά όπως καρότο, ρεβίθι ή παπάγια) και γλυκαντικές ουσίες (ζάχαρη, μέλι, πετιμέζι, γλυκόζη, χαρουπόμελο).

Μέσα στο χαλβά ή σαν διακόσμηση προστίθενται συνήθως διάφοροι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα, σταφίδες) και αρωματίζεται με μπαχαρικά (βανίλια, γαρύφαλλα, κανέλα, κάρδαμο, κρόκος), μέλι, κακάο ή σοκολάτα, ξύσμα ξινών φρούτων ή/και κομματάκια από αυτά, χυμούς φρούτων ή άλλα φυσικά αρωματικά παρασκευάσματα (ροδόνερο, αφεψήματα λουλουδιών).

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα حلوى ή hulw (χαλβά) που σημαίνει γλυκό.

Η προφορά της λέξης στις χώρες αυτές είναι περίπου ίδια, ωστόσο οι παραλλαγές ξεχωρίζονται από την όψη και την υφή. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα.(melisoula.gr)

Υλικά
(Μερίδες 12)

½ κούπα ηλιέλαιο

1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό

1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 65%
3 κούπες ζάχαρη
4 κούπες νερό
2 πορτοκάλια
200 γρ. καβουρδισμένα φουντούκια ψιλοκομμένα

Για το σερβίρισμα
100 γρ. μαύρη κουβερτούρα λιωμένη
100 γρ. λευκή κουβερτούλα λιωμένη(για αρτύσιμο)

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα που βράζει νερό ρίχνουμε 2 πορτοκάλια ολόκληρα και τα βράζουμε για 1 ώρα.


Μόλις είναι έτοιμα αφαιρούμε από τη φωτιά και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 30 λεπτά μέχρι να κρυώσουν.
Μόλις κρυώσουν τα κόβουμε στη μέση, τα στίβουμε πολύ καλά σε ένα μπολ μέχρι να φύγει όλο το ζουμί και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Πετάμε το ζουμί με τα κουκούτσια και κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια ό,τι έχει μείνει από τα πορτοκάλια.

Ρίχνουμε τα κομμάτια στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει πουρές.

Βάζουμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ηλιέλαιο και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το νερό και τον πουρέ από το πορτοκάλι και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα συνέχεια για 8-10 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει το μείγμα μας.
Μόλις πήξει, ρίχνουμε τα φουντούκια και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.

Σβήνουμε τη φωτιά και χωρίζουμε το μείγμα ρίχνοντας το μισό σε ένα μπολ.

Στο μισό μείγμα, που έχει μείνει στην κατσαρόλα μας, ρίχνουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να πάρει το μείγμα μας ένα σοκολατί χρώμα.

Αδειάζουμε το μείγμα με τη σοκολάτα σε μία φόρμα του κέικ με τρύπα 23 εκ. και πιέζουμε γύρω γύρω με ένα κουτάλι ώστε να έχουμε μία ομοιόμορφη επιφάνεια.

Ρίχνουμε από πάνω το λευκό μείγμα και πιέζουμε την επιφάνεια με ένα κουτάλι ώστε να γίνει ομοιόμορφη.

Αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για 30-40 λεπτά.

Αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα και ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε φτιάχνοντας γραμμές από τη μαύρη και τη λευκή κουβερτούρα.


πηγη:akispetretzikis.com





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου