Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Yoga ή Pilates:Δύο από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους σωματικής εκγύμνασης

Συχνά τίθεται το ερώτημα ”Yoga ή Pilates”;
Δεν είναι εύκολο να συγκριθούν Pilates και Yoga. Είναι δύο μέθοδοι με πολλές διαφορές και ομοιότητες. Κατά πολλούς βέβαια το Pilates θεωρείται η Yoga της Δύσης. Για να δούμε όμως τι ακριβώς ισχύει….

Περί Yoga ο λόγος..

Η yoga διαχρονικά αποτελεί ένα ολοκληρωμένο επιστημονικό σύστημα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά όχι μόνο την άσκηση του σώματος, αλλά και του νου. Η έννοια της ένωσης είναι κυρίαρχη στη φιλοσοφία της yoga και γι’ αυτό αποτελείται από μια σειρά από πρακτικές που βοηθούν τον άνθρωπο να μετέλθει σε μια περισσότερο αρμονική και ισορροπημένη κατάσταση ύπαρξης ή όπως συχνά λέγεται, σε επίγνωση της αληθινής του φύσης.


Μερικά οφέλη από την συχνή πρακτική της yoga είναι τα εξής:

-Βελτίωση της ισορροπίας, καθώς ενδυναμώνεται η σπονδυλική στήλη, αυξάνεται η μυοσκελετική ευλυγισία και το εύρος κινήσεων των αρθρώσεων και το άτομο αποκτά περισσότερη μυική δύναμη και αντοχή
-Βελτίωση της λειτουργίας της καρδίας και μείωση της αρτηριακής πίεσης
-Μείωση του άγχους και ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης
-Καταπολέμιση της κατάθλιψης, διότι κυριαρχεί ένα γενικότερο αίσθημα ευεξίας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το άγχος και να φτιάχνει τη διάθεση.
-Σταθεροποιήση του νευρικού συστήματος και θωράκιση του οργανισμού κατά νευρολογικών και αυτοάνοσων ασθενειών
-Βελτίωση του αναπνευστικού συστήματος. Σε αυτό βοηθούν ιδιαίτερα οι ασκήσεις αναπνοής και σωστής οξυγόνωσης.
-Αίσθημα χαλάρωσης και αύξηση της ζωτικής ενέργειας (prana)
-Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος

Και η μέθοδος Pilates..
Στην άλλη πλευρά του αρχικού μας ερωτήματος είναι η μέθοδος Pilates. Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίζεται στην αρχή της πειθαρχίας στην κίνηση και όχι στην σωματική καταπόνηση, καθώς εστιάζει τόσο στην άσκηση μυαλού όσο και του σώματος. 
Το pilates έχει ως στόχο τη συνολική καλή φυσική κατάσταση και να χτιστεί ένα υγιές σώμα, ένα υγιές μυαλό και μια υγιής ζωή. Η βασική αρχή της μεθόδου είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα του κέντρου του σώματος – η κοιλιακή χώρα.

Οι διαφορές του Pilates από την Yoga είναι οι εξής:

-Το pilates βασίζεται στην δύναμη του σώματος, ενώ η yoga στην ισορροπία και την συγκέντρωση
-Το Pilates προσφέρει διαφορετική προσέγγιση σε σύγκριση με τη yoga. -Αντί για τέντωμα ώστε να βελτιωθεί η ευελιξία, εστιάζει στο γιατί ένας μυς είναι σκληρός και προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα.
-Το Pilates έχει μοναδική εστίαση στους μυς του κορμού, στην κοιλιά και είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ενδυνάμωση του κορμού, ενώ στη yoga oι ασκήσεις δεν είναι τόσο επίπονες και απαιτητικές
-Το Pilates θεωρείται άσκηση νου-σώματος και απαιτεί συγκέντρωση που μπορεί να σας αποσπάσει από τις καθημερινές σας ανησυχίες, αλλά η ευεξία δεν είναι τόσο μεγάλος στόχος όσο είναι στη yoga.
-Διαφορά στις αναπνευστικές ασκήσεις. Στη yoga η εισπνοή και η εκπνοή είναι από τη μύτη, ενώ στο Pilates η εισπνοή είναι από τη μύτη και η εκπνοή από το στόμα.
-Η yoga όπως αναφέρθηκε βελτιώνει την ευλυγισία και τη δύναμη της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο ορισμένες στάσεις δεν είναι κατάλληλες αν το άτομο πάσχει από πόνους στη μέση. 
-Το Pilates είναι πολύ καλό στη στήριξη και ενδυνάμωση της μέσης.

Ωστόσο και τα δύο είδη γυμναστικής άσκησης αυξάνουν την ευελιξία, βοηθούν στην ευθυγράμμιση του σώματος και την βελτίωση της αναπνοής και ενισχύουν την εναρμόνιση σώματος-μυαλού! Η επιλογή, λοιπόν, έγκειται στις ανάγκες του κάθε ατόμου ξεχωριστά και στον τρόπο που θα επιδιώξει να αποκτήσει ένα όμορφο και υγιές σώμα!

ΠΗΓΗ:maxmag.gr/Φεντερίκα Καπούλα







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου