Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Τα φρούτα,τα λαχανικά,τα γαλακτοκομικά και τα θαλασσινά του Ιουνίου!


Πρώιμα ζουμερά και υπόξινα ροδάκινα για δροσερά γλυκά, φασολάκια, μελιτζάνες,ντομάτες και τα πρώτα ζουμερά κεράσι για ένα πλούσιο, μυρωδάτο καλοκαιρινό τραπέζι.

Φρούτα
Ροδάκινα 
Τα πρώιμα, τραγανά και υπόξινα ροδάκινα θα τα βρούμε στις λαϊκές από τα τέλη Μαΐου μέχρι και τα μέσα Ιουλίου.
Τα ζουμερά ροδάκινα θα τα γευτούμε από τα μέσα Ιουνίου και μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οπότε η ωριμότητά τους φτάνει στο ιδανικό σημείο. 
Στη συνέχεια του καλοκαιριού, βρίσκουμε όψιμα ροδάκινα μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στην αγορά κυκλοφορούν κιτρινόσαρκες και λευκόσαρκες ποικιλίες, ξένες και ελληνικές, αλλά γεγονός είναι πως η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παραγωγή σε ροδάκινα, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής καλλιεργείται στη Μακεδονία. 
Πάντως, προτιμάμε να επιλέγουμε βιολογικά και να τα πλένουμε καλά πριν τα απολαύσουμε, αφού η καλλιέργεια της ροδακινιάς είναι αρκετά δύσκολη και οι φυτο­προστατευτικές επεμβάσεις που γίνονται είναι αρκετές. Είναι πολύ ευπαθές φρούτο και δεν συντηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Είναι καλή εποχή για: Φράουλες, Μούσμουλα, Βερίκοκα, Κεράσια
Τώρα ξεκινάνε τα πρώτα: Βύσσινα, Νεκταρίνια Στα τελειώματα είναι τα: Αβοκάντο, Καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλέντσια)
Ψυγείου είναι: Ακτινίδια, Αχλάδια, Μήλα, Ρόδια, Γκρέιπφρουτ , Λεμόνια

Ψάρια - Θαλασσινά

Από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάιο στις θάλασσες κυκλοφορούν οι ανεμότρατες. 
Το Μάιο, όμως, ξεκινάνε και οι πεζότρατες και, λόγω της καλοκαιρίας, έχει επίσης πολλά δίχτυα και παραγάδια. 
Έτσι, βρίσκουμε αυτή την εποχή άφθονα και μεγάλα ψάρια: 
Σκουμπρί, Αθερίνα, Βραστόψαρα, Γαλέος, Γαύρος, Γαρίδες, Γλώσσα, Γόπα, Ζαργάνα, Καραβίδες, Κολιός, Κουτσομούρες, Λούτσος, Λυθρίνι, Μαγιάτικο, Μελανούρι, Μπαρμπούνια, Μπακαλιαράκια, Μύδια, Παλαμίδα, Παντελής (Σικιός), Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκορπίνες, Σκουμπρί, Σουπιές, Σπήρα, Στρείδια, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Τόνος, Φαγκρί, Χταπόδια.
Επίσης, είναι η περίοδος που επιτρέπεται η αλιεία του αστακού.

Λαχανικά

Τώρα βρίσκουμε τα τελευταία: Αμπελόφυλλα, Αγκινάρες, Λάχανο, Χαμομήλι, Χόρτα του βουνού, Πράσο, Καυκαλήθρες, Μυρώνια, Τσουκνίδα, Σπανάκι, Σπαράγγια
Στην εποχή τους είναι: Γλιστρίδα, Φασολάκια, Αγγούρια, Αρακάς Βασιλικός, Κάρδαμο, Καρότα, Κολοκύθια, Κουκιά, Μάραθος, Μελιτζάνες, Ντομάτες, Παντζάρια, Πιπεριές, Ραδίκια, Ραπανάκια, Ρόκα, Σαλάτες, Σέλινο, Σελινόριζα, Φασολάκια, Φινόκιο, Φρέσκα κρεμμυδάκια, Φρέσκα σκόρδα

Γαλακτοκομικά

Τα φρέσκα κατσικίσια και πρόβεια τυράκια είναι πλέον από τα ελάχιστα εποχικά τυριά. 
Αυτά που βρίσκουμε ευκολότερα στα αστικά κέντρα είναι τα εξής: 
Ανεβατό, Ανθότυρος φρέσκος, Βολάκι, Κατίκι Δομοκού, Κατσικίσιο γάλα και γιαούρτι, Μαλαχτό, Μελίχλωρο, Μελίπαστο, Μυζήθρα νωπή, Ξίγαλο, Στάκα

πηγη:gastronomos.gr/
Νικολέτα Μακρυωνίτου






















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου