Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017

Πρώτες βοήθειες για τα καλοκαιρινά ατυχήματα

  No comments    
categories: 

Το καλοκαίρι και τα μπάνια στη θάλασσα δυστυχώς αρκετές φορές συνοδεύονται από μικρά ατυχήματα. Όσο κι αν προσέχετε τα παιδιά σας, τα κοψίματα, τα τσιμπήματα και οι μικροτραυματισμοί είναι πολύ εύκολο να συμβούν, γι’ αυτό το λόγο καλό θα είναι να γνωρίζετε πώς να δράσετε άμεσα, παρέχοντας τις πρώτες βοήθειες ανάλογα με την περίπτωση.


Αγκάθια αχινού
Αν το παιδί σας πατήσει αχινό, μην προσπαθήσετε να βγάλετε τα αγκάθια πιέζοντας τα με τα χέρια σας. Αφού καθαρίσετε το πόδι, προτιμήστε ένα τσιμπιδάκι ή μια αποστειρωμένη βελόνα.Εάν δεν τα καταφέρεις, λίγο λάδι μπορεί να μαλακώσει την περιοχή και ίσως βοηθήσει να βγουν από μόνες τους. Ειδάλλως, αν οι ακίδες έχουν εισχωρήσει βαθιά και δεν μπορείς να τις απομακρύνεις, καλύτερα να αποταθείς σε γιατρό.

Δάγκωμα τσούχτρας
Αν μια τσούχρα δαγκώσει το παιδί σας, βγάλτε το αμέσως από τη θάλασσα και τρίψτε δυνατά με άμμο την περιοχή για να για να φύγουν τα «ποδαράκια» της απ’ το δέρμα. 


Μην ακουμπήσετε το δέρμα με τα χέρια σας και μην βάλετε τα χέρια σας στα μάτια σας. Μετά βάλτε αντισταμινική αλοιφή.

Κόψιμο
Δεν είναι σπάνιο τα παιδιά να κόψουν λίγο τα ποδαράκι τους, πατώντας ένα μυτερό βράχο ή ένα κομμάτι γυαλί. Σε αυτή την περίπτωση καθαρίστε την πληγή με φυσιολογικό ορό και, αν είναι δυνατό, απολυμάνετε με οξυζενέ. Στη συνέχεια πιέστε το τραύμα με μία γάζα, για να σταματήσετε το αίμα και δέστε το σφιχτά. Αν το κόψιμο είναι αρκετά βαθύ και χρειάζεται ράμματα, απευθυνθείτε στο κοντινότερο ιατρικό κέντρο.

Χτύπημα στο κεφάλι
Αν το παιδί σας χτυπήσει το κεφάλι του κάνοντας μια βουτιά, βεβαιωθείτε πρώτα ότι επικοινωνεί με το περιβάλλον. Μετά περιποιηθείτε το τραύμα και πιέστε το σημείο με παγάκια τυλιγμένα σε μια πετσέτα. 


Αν το παιδί ζαλίζεται ή κάνει εμετό, πρέπει οπωσδήποτε να το μεταφέρετε σε γιατρό.

Θερμοπληξία
Αν το παιδί παρουσιάσει συμπτώματα θερμοπληξίας, όπως ζάλη, ταχυπαλμία, πονοκέφαλο, κόπωση κλπ, μεταφέρετε το αμέσως σε σκιερό μέρος, αφαιρέστε τα ρούχα του, ξαπλώστε το ανάσκελα και σηκώστε του λίγο τα πόδια. 


Στη συνέχεια, δώστε του να πιει νερό και βάλτε του στο μέτωπο κρύα επιθέματα. Αν κάνει υψηλό πυρετό, λιποθυμήσει ή φαίνεται πως δεν επικοινωνεί καλά με το περιβάλλον, ειδοποιήστε αμέσως ένα γιατρό

Θαλάσσιες Ανεμώνες
Ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις τσούχτρες. Μερικά είδη είναι προσκολλημένα στα βράχια στην ακροθαλασσιά, μοιάζουν με λεπτά φύλλα και όπως καθόμαστε στην παραλία μπορεί εύκολα να έρθουμε σε επαφή μ’ αυτά. 

Προκαλούν πιο ήπια συμπτώματα από τις τσούχτρες και η αντιμετώπιση είναι η ίδια.

Δράκενες
Είναι θαμμένα μέσα στην άμμο και έτσι μπορεί εύκολα να τα πατήσουμε. Στη ράχη τους έχουν 1 – 2 μεγάλα αγκάθια, τα οποία έχουν το δηλητήριο. Μόλις μας τσιμπήσουν, αισθανόμαστε αμέσως έντονο πόνο και σύντομα το σημείο κοκκινίζει και πρήζεται. Ορισμένα ευαίσθητα άτομα μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα αλλεργικού σοκ.


Πρώτες βοήθειες:
Προσπαθούμε να χαράξουμε το σημείο και να ρουφήξουμε το δηλητήριο (κυκλοφορούν στην αγορά ειδικές αντλίες που ρουφούν το δηλητήριο φιδιών, σκορπιών κ.λπ.). Καλό θα είναι, αν μπορούμε, να βυθίσουμε το μέλος σε πολύ ζεστό νερό ή να πλησιάσουμε με προσοχή την καύτρα τσιγάρου, γιατί με τη θερμότητα αδρανοποιείται το δηλητήριο. Τοπική αγωγή με κρέμα με αντιβιοτικό και κορτιζόνη, καθώς και ιατρική βοήθεια, αν γενικεύονται τα συμπτώματα.


Σφήκες – Μέλισσες – Αράχνες
Προκαλούν έντονη τοπική αντίδραση με το νύγμα τους, όπως ερυθρότητα, οίδημα, κνησμό και πολλές φορές λεμφαγγειίτιδα – λεμφαδενίτιδα. Σε μερικά άτομα το νύγμα μπορεί να προκαλέσει αλλεργικό σοκ.


Η αντιμετώπιση: Αν το τσίμπημα είναι από μέλισσα, με προσοχή αφαιρούμε το κεντρί. Τοπικά βάζουμε παγοκύστες για να επιβραδύνουμε τη διάχυση του δηλητηρίου. Τοπικά κρέμα με κορτιζόνη και αντιβιοτικό. Αν γενικεύονται τα συμπτώματα, ζητάμε ιατρική βοήθεια.

ΤσιμπούριαΕίναι έντομα με μικρό κεφάλι και δαγκάνες με τις οποίες προσκολλώνται ισχυρά στο δέρμα και απομυζούν αίμα. Μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες, όπως η νόσος του Lyme και ο πυρετός των βραχωδών ορών.

Η αντιμετώπιση: Πριν προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε το έντομο βάζουμε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα για 5 – 10 λεπτά. Μ’ αυτό τον τρόπο παραλύει και χαλαρώνουν οι δαγκάνες. Μετά με ένα τσιμπιδάκι προσπαθούμε αργά, αλλά σταθερά να το ξεκολλήσουμε χωρίς να κοπεί το κεφάλι (αν μείνει, μπορεί να δημιουργήσει κοκκίωμα). Απολυμαίνουμε την περιοχή και βάζουμε αντιβιοτική κρέμα με κορτιζόνη. Καλό είναι έπειτα από 2 μήνες περίπου να γίνει έλεγχος για νόσο του Lyme.


Τσίμπημα μέλισσας
Τι να κάνετε: Καταρχάς, φύγετε από εκεί που βρίσκεστε. Όταν μια μέλισσα σας τσιμπάει, στέλνει σήμα ότι βρίσκεται σε κίνδυνο, πράγμα που ελκύει περισσότερες μέλισσες.

Έπειτα, χρησιμοποιήστε ένα τσιμπιδάκι φρυδιών για να αφαιρέσετε το κεντρί αν είναι ακόμα στο δέμα, βάλτε πάγο στην περιοχή για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και πάρτε ένα αντιϊσταμινικό, για να μειώσετε τη φαγούρα και τον ερεθισμό.

Αν σας τσίμπησε μέλισσα ή τσούχτρα μπορεί μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Αν δυσκολεύεστε ν’ αναπνεύσετε, έχετε κοκκινίσει παντού ή νιώθετε ζαλάδα ή ναυτία, κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο.-

Το κουτί Πρώτων Βοηθειών για τις διακοπές

•Οινόπνευμα

• Οξυζενέ

• Αντισηπτικό

• Βενζίνη

• Ξίδι

• Βαμβάκι

• Γάζες

• Τσιμπιδάκι

• Ψαλίδι

• Ταλκ

• Αυτοκόλλητοι επίδεσμοι

• Κορτιζονούχος κρέμα

• Αντιβιοτική αλοιφή

• Αντιμικροβιακό σπρέι

• Αντιβιοτικά ευρέος φάσματος

• Προγεμισμένες σύριγγες αδρεναλίνης και κορτιζόνης (χρήση από γιατρό)

πηγη:bioathens.com/Κυριάκος Γ. Καφούρος Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος Αν. Δ/ντής Δερματολογικού Τμήματος hygeias.gr/ethnos.gr
0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου