Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Βάρος:Τips για να χάσουμε βάρος και να μην το ξαναπάρουμε

  No comments    
categories: 

Οι περισσότεροι από εμάς, όταν αποφασίζουμε να χάσουμε βάρος, καταφεύγουμε σε μία δίαιτα, πολλές φορές εξαντλητική, που τελικά έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμέναμε.

Η λαχτάρα μας να χάσουμε βάρος, μας οδηγεί από τη μία δίαιτα στην άλλη, με αποτέλεσμα να επεμβαίνουμε στην σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και να υπονομεύουμε κάθε μας προσπάθεια να χάσουμε βάρος. 

Η σωστή διατροφή, από την άλλη, δεν έχει απαραίτητα ως σκοπό την μείωση του βάρους, αλλά την διατήρηση ισορροπίας ανάμεσα στην υγεία του σώματος και την ψυχική υγεία.
Στο μυαλό μας είναι άμεσα συνυφασμένη με τον θερμιδικό περιορισμό, την έλλειψη ποικιλίας και τον αποκλεισμό αγαπημένων τροφίμων. Έτσι το σώμα εξαντλείται και οδηγείται σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για κάποιο διατροφικό ξέσπασμα, την παραίτηση και την τελική αύξηση βάρους. 
Η απενεχοποίηση των τροφίμων και η κατανάλωσή τους σε λογική ποσότητα αποτελούν σημαντικά κριτήρια για την επιτυχή έκβαση μίας προσπάθειας αλλαγής της διατροφής.
Η δίαιτα είναι προσωρινή τόσο στην εφαρμογή της όσο και στο αποτέλεσμά της. Τι γίνεται επομένως μετά την δίαιτα; Επιστρέφουμε στην πρότερη διατροφή μας; Η σωστή απώλεια βάρους και η αλλαγή του τρόπου ζωής δεν μπορούν να χωρέσουν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, αλλά απαιτούν διαρκή προσπάθεια, αλλαγές στην καθημερινότητα και επιμονή εφ’ όρου ζωής.


Ας δούμε τί μπορούμε να αλλάξουμε στον τρόπο ζωής μας ώστε να χάσουμε βάρος που δεν θα το ξαναπάρουμε:

-Να αποφεύγουμε σε κάθε ευκαιρία τα επεξεργασμένα τρόφιμα (προϊόντα με συντηρητικά, βελτιωτικά, υδρογονωμένα φυτικά έλαια, σιρόπι γλυκόζης, γαλακτοματοποιητές, χρωστικές, τεχνητά γλυκαντικά κ.ά.)
-Να καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη και γλυκαντικά γενικότερα.
-Να καταναλώνουμε λιγότερους εξευγενισμένους υδατάνθρακες (άσπρο αλεύρι). Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες όπως και η ζάχαρη αυξάνουν πολύ γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα με καταστροφικές επιπτώσεις για το βάρος μας. Να καταναλώνουμε περισσότερους πολύπλοκους υδατάνθρακες (πχ. λαχανικά, αναποφλοίωτο ρύζι και άλλα πλήρη δημητριακά, κ.ά).
-Να καταναλώνουμε λιγότερα προϊόντα light, διαίτης, κτλ.
-Να τρώμε όσο το δυνατόν μπορούμε τρόφιμα στη φυσική τους μορφή.
-Να τρώμε μικρά και συχνά γεύματα, έως πέντε την ημέρα κάθε 3-4 ώρες.


-Να μην τρώμε πολύ αργά το βράδυ.
-Να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας και να τηρούμε την ώρα του καθενός.
-Να έχουμε μαζί μας σνακς ώστε να μη χρειαστεί να παίρνουμε απ’έξω, είναι δύσκολο να βρούμε κάτι μη παχυντικό.
-Να τρώμε περισσότερα ευεργετικά λιπαρά, όπως είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο, το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια ανοιχτής θαλάσσης, κτλ. Τέτοια λιπαρά μάς κάνουν καλό και μάς βοηθούν να μένουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.
-Να τρώμε κάτι γλυκό ή παχυντικό καθημερινά σε μικρή ποσότητα για να ικανοποιούμε την ανάγκη μας για έξτρα απόλαυση.
-Να μην ζυγιζόμαστε συχνά.

-Να περπατάμε όπου μπορούμε και να κινούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο, όχι μόνο στο γυμναστήριο αλλά καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας.
-Να μην ελπίζουμε ότι η σκληρή γυμναστική από μόνη της θα μάς κάνει να χάσουμε βάρος. Η γυμναστική αυξάνει τις ανάγκες του οργανισμού μας για ενέργεια και ανοίγει την όρεξη.
-Να πίνουμε 8 ποτήρια νερό την ημέρα.
-Να ενεργούμαστε όταν νιώθουμε την ανάγκη και να μην το αναβάλλουμε.
-Να κοιμόμαστε επαρκώς και σε πλήρες σκοτάδι.
-Να μην πηγαίνουμε για ψώνια με άδειο στομάχι. Να μην αγοράζουμε ανθυγιεινά τρόφιμα ή γλυκά για το σπίτι. Αν τύχει να μάς φέρει κάποιος ένα γλυκό, να το απολαμβάνουμε χωρίς τύψεις.
Όχι στην αλόγιστη χρήση αλκοόλ

-Να τρώμε χωρίς τύψεις, ακόμα και αν πρόκειται για κάτι ακατάλληλο. Οι τύψεις μάς οδηγούν και πάλι στο ψυγείο.
-Να καταπιανόμαστε με πράγματα και να αφοσιωνόμαστε 100% σε αυτά, είτε είναι δουλειά, ή κάποιο project, ή η συναναστροφή με φίλους, κ.ά. Η απόλυτη συγκέντρωση σε κάποια δραστηριότητα μας κάνει να ξεχνάμε το φαγητό.
-Αν παραφάμε σε κάποια περίσταση, να μην φάμε για το υπόλοιπο της μέρας. Αν παραφάμε το βράδυ, να μην αποφεύγουμε το πρωινό την επόμενη ημέρα αλλά να φάμε πιο λίγο κατά τη διάρκεια της μέρας – το πιο πιθανό είναι να πεινάμε λιγότερο.
-Να μην κάνουμε συνεχώς αρνητικές σκέψεις για το βάρος μας, το φαγητό, την εικόνα μας κτλ. Αυτές μας βάζουν σε έναν φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα τα παχυντικά τρόφιμα να μας γίνονται πολύ πιο δελεαστικά.
-Να μην δεχόμαστε να μας πιέζουν για να μην φάμε. Η πίεση από άλλους μας οδηγεί στο ψυγείο. Η πίεση από τον εαυτό μας, μας οδηγεί και αυτή στο ψυγείο.
-Να μην πίνουμε αλόγιστα αλκοόλ. Αν πιούμε πολύ, το συκώτι μας χρειάζεται 72 ώρες για να αποτοξινώσει το αλκοόλ, δηλαδή 3 μερόνυχτα. Αν είναι δυνατόν, να μην πίνουμε καθημερινά.
Όχι στο κάπνισμα

-Να μην καπνίζουμε ή να μειώσουμε το κάπνισμα στο ελάχιστο.
-Να μην πίνουμε υπερβολικές ποσότητες καφέ. Ο καφές ενεργοποιεί τις ορμόνες του στρες που ωθούν τον οργανισμό μας να αποθηκεύει ενέργεια (λίπος) για μία δύσκολη μέρα. Το ίδιο κάνουν και τα τρόφιμα που ανεβάζουν γρήγορα τη γλυκόζη στο αίμα όπως οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες και οτιδήποτε γλυκό (ακόμα και τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες).
-Να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο στρες.
-Να μην σκεφτόμαστε συνέχεια ότι πρέπει να χάσουμε βάρος.
-Σύμφωνα με την επιστήμη της ψυχολογίας, η παχυσαρκία είναι συνέπεια ενός από τα παρακάτω: (1) στρες, (2) ανία, (3) χαμηλή αυτοπεποίθηση. Αν κάτι από αυτά ισχύει στην περίπτωσή μας, να προσπαθήσουμε να επικεντρωθούμε στην αντιμετώπισή του και όχι στο να χάσουμε βάρος.
-Να είμαστε υπομονετικοί: όσο πιο αργά χάσουμε βάρος, τόσο πιο πιθανό είναι να μην το ξαναπάρουμε. Αν αλλάξουμε τις διατροφικές μας και άλλες συνήθειες που επιδρούν στο βάρος μας και μείνουμε σταθεροί σε αυτές για μεγάλο διάστημα, η απώλεια βάρους είναι μονόδρομος.

Και μην ξεχνάτε ότι η απώλεια βάρους σίγουρα μπορεί να επηρεάσει θετικά την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου, αλλά δεν θα πρέπει η αξία σας να καθορίζεται από τον αριθμό των κιλών σας. Αγαπήστε τον εαυτό σας ακόμα και με τα ελαττώματά του, εστιάστε στα δυνατά σας σημεία, επιβράβευσε τον εαυτό σας για τις επιτυχίες σας και τότε θα μπορείτε να είστε σε θέση να τον βελτιώσετε πραγματικά!

Πηγή: mycare.gr/
mednutriton.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου