Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Φαράγγια:Τα δέκα καλύτερα στην Ελλάδα για canyoning


Το Canyoning είναι η διάσχιση των φαραγγιών χρησιμοποιώντας μια ποικιλία από τεχνικές προσπερνώντας κάθε εμπόδιο. Η διάσχιση γίνεται με περπάτημα, αναρρίχηση, άλματα, ραπέλ (καταρρίχηση) και κολύμπι. Η ομάδα του Ellines.com επέλεξε 10 φαράγγια στην Ελλάδα για να απολαύσετε την εμπειρία του canyoning.

Καλυψώ του Κισσάβου


Κάθετα βράχια, λίμνες και καταρράκτες έως και 75 μέτρα. Θα σας εντυπωσιάσει η ομορφιά του.Το καταπράσινο τοπίο, τα νερά που τρέχουν και σχηματίζουν τους τρεις μικρούς αλλά καταπληκτικούς καταρράκτες με τις αντίστοιχες βάθρες, η απόλυτη επαφή με τη φύση, το κελάηδημα των αηδονιών, που λόγω του σημείου (δροσιά, ίσκιος, ησυχία) δε σταματούν μέρα και νύχτα να "τραγουδούν", σε αποζημιώνουν με το παραπάνω.

Βικάκι στο Ζαγόρι


Εύκολο, αλλά εντυπωσιακό. Το φαράγγι Βικάκι βρίσκεται στην νότια πλευρά της Αστράκας κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο. Πρόκειται για φαράγγι ιδανικό για πεζοπόρους που τους αρέσει το river trekking.
Για τη διάσχιση του χρειάζονται 3:30 ώρες σε χαλαρούς ρυθμούς.Η είσοδος γίνεται από το χωριό Τσεπέλοβο και η έξοδος στο χωριό Κήποι.Η κατάβαση ξεκινά ανάμεσα σε 2 στενούς κατακόρυφους βράχους και καταλήγει στο γεφύρι του Λαζαρίδη.

Βίνιανη στην Ευρυτανία



Συνδυάζει απόλυτα φυσική ομορφιά και παράδοση, καθώς ξεκινάει από το παλιό χωριό και καταλήγει στο παλιό πέτρινο γεφύρι του, περνώντας από 5 καταρράκτες.

Σπήλαιο στα Γρεβενά

Βατό φαράγγι μέσης δυσκολίας, με κάθετα πετρώματα ύψους 200 μέτρων, αρκετό νερό και μικρούς καταρράκτες.

Φαράγγι Λούσιου στην Αρκαδία

Προσφέρει τη δυνατότητα για δύο διαδρομές: η μικρότερη έχει κολύμπι και δεν απαιτείται η χρήση σχοινιών, ενώ η μεγαλύτερη έχει έναν καταρράκτη ύψους 15 μέτρων, που δεν περνιέται παρά μόνο με rappel από μια γέφυρα.

Το Φαράγγι του Χα – Λασίθι

Στην Κρήτη θα βρείτε πληθώρα προορισμών για τις αθλητικές σας περιπέτειες. Μόνο για έμπειρους. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανάγλυφου της περιοχής της Ιεράπετρας είναι το φαράγγι του Χα, δίπλα στο χωριό και τα μινωϊκά ερείπια της Βασιλικής. Θεωρείται ένα από τα αγριότερα φαράγγια της Ελλάδας, ένα σπάνιο μορφολογικό φαινόμενο της φύσης, που μόνο ένας ενδογενής παράγοντας, όπως ο τεκτονισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει. Αυτός, λοιπόν, ο καρστικός σχηματισμός έχει δημιουργηθεί πάνω σε μεγάλο ενεργό ρήγμα σύμφωνα με γεωλόγους.


Το διάσημο φαράγγι με τα κάθετα τοιχώματα φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών και είναι ιδιαίτερα ελκυστικό την άνοιξη, που έχει νερό για άλματα.Η ονομασία του προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «χάσκω», που σημαίνει σχηματίζω χάσμα, άνοιγμα

Ένας μύθος λέει πως στα έγκατα του χάους, στην καρδιά του Χα, είναι θαμμένο ένα άρμα χρυσό, που το σέρνουν αλόγατα χρυσά. Και είναι χρυσά τα σκοινιά του, διαμαντένια τα πλουμίδια του. Λαμπιρίζουν τόσο στον ήλιο που θα θαμπωθεί η Κρήτη όταν κάποιος τολμηρός Κρητικός βρει το χρυσό άρμα. Για να πάει κανείς ως εκεί που βρίσκεται πρέπει να δεθεί με σκοινιά και να γλιστρήσει στο βράχο.

Καβούσι – Ηράκλειο


Το μικρό, στενό φαράγγι με τα κόκκινα τοιχώματα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό την άνοιξη, όταν έχει νερό.Είναι μια από της ωραιότερες ορεινές περιπατητικές διαδρομές που μπορούμε να σας συστήσουμε στην ανατολική Κρήτη. Απαιτεί καλή φυσική κατάσταση αλλά η διαδρομή είναι φανταστική και σύμφωνα με την άποψη μας θα διασχίσετε το πιο εντυπωσιακό σημείο των Σητειακών βουνών.

Τσούτσουρος – Ηράκλειο


Ιδανικό για πρωτάρηδες, καθώς αυτό το φαράγγι είναι μικρό και βατό.

Το Ροδάκινο Β – Ρέθυμνο

Ένα ξερό φαράγγι, με πλούσια βλάστηση και ιδιαίτερα στενό μετά τη μέση, με πανέμορφους σχηματισμούς στα πετρώματα. Η διάρκεια διάσχισής του δεν ξεπερνά τις 4 ώρες καθώς η έξοδος είναι μετά το φαράγγι της Συκίας.

Φαράγγι Αμπά/Μουσούλη


Το φαράγγι του Αμπά βρίσκεται περίπου 53km νότια του Ηρακλείου, στα Αστερούσια Όρη. Ξεκινάει από το μικρό οροπέδιο που σχηματίζεται κοντά στο χωριό Παράνυμφοι (710m υψόμετρο) και καταλήγει στην παραλία των Τριών Εκκλησιών. 
Πρόκειται για ένα μεγάλο (4km), πολύ όμορφο φαράγγι με πολλά στενά περάσματα, το οποίο δεν είναι προσβάσιμο, παρά μόνο από έμπειρους canyoners. Αν είσαστε ένα από αυτούς, θα χρειαστείτε να κάνετε πάνω από 20 κάθετες καταβάσεις με σκοινί, η μεγαλύτερη από τις οποίες είναι 45m. 
Αν όχι, μπορείτε επίσης, από τις Τρεις Εκκλησιές να περπατήσετε το φαράγγι ανάποδα, μέχρι εκεί που μπορείτε.

Κύριο χαρακτηριστικό του φαραγγιού είναι ο καταρράκτης που σχηματίζεται κοντά στην αρχή του, με ύψος 145m! Ειδικά όταν έχει πολύ νερό, ο καταρράκτης προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση στο άνυδρο τοπίο των Αστερουσίων. 
Για να φτάσετε στον καταρράκτη του Αμπά, υπάρχουν πινακίδες στην είσοδο των Παράνυμφων, που οδηγούν στο σημείο μέσω χωματόδρομου. Στο τέλος, περπατάτε λίγο κατά μήκος του γκρεμού και θα δείτε τον καταρράκτη από πλάγια. 
Η θέα προς τη θάλασσα και τα κάθετα βράχια προκαλούν δέος.Το όνομα Αμπάς το φαράγγι το παίρνει από το "αβάς", καθώς στη βάση του μεγάλου καταρράκτη διέμενε κάποτε ένας μοναχός. Μάλιστα υπήρχε μονοπάτι από ψηλά, πράγμα που σήμερα φαντάζει αδιανόητο λόγω του πολύ απότομου γκρεμού!

πηγη:ellines.com/maresei.gr/epirusgate.blogspot.gr/cretanbeaches.com/crete-today.com








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου