Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Φρούτα:Καραμελλωμένα Φρούτα


Ακόμη κι αν δεν έχεις ταλέντο στο γλυκό, τα καραμελωμένα φρούτα γίνονται γρήγορα και πανεύκολα αν ακολουθήσεις τα δυο-τρία μικρά μυστικά τους. 
Τρώγονται σκέτα, ταιριάζουν πάνω στο γιαούρτι, λατρεύουν τα λευκά παγωτά όπως την κρέμα, τη βανίλια, το γιαούρτι ή το καϊμάκι, μπαίνουν πάνω στο cheese-cake ή στην πανακότα αλλά και πάνω σε ένα απλό κέικ. 
Επίσης, μπορεί να λειτουργήσουν σαν συνοδευτικό σε ένα ψητό κρέας-ταιριάζουν πολύ με το χοιρινό ή το κοτόπουλο. Τρώγονται όλες τις ώρες,τελειώνουν αρωματικά και ανάλαφρα ένα δείπνο.

Για να σου πετύχουν χρειάζεσαι ένα αντικολλητικό τηγάνι, δυνατή φωτιά και ένα καλό, φρέσκο, αληθινό βούτυρο αγελάδος που θα δώσει όλο το άρωμα και την καραμελένια κρούστα. Με οποιαδήποτε άλλη λιπαρή ουσία καλύτερα να μην μπεις καν στον κόπο.

Τα φρούτα πρέπει να είναι κομμένα σε χοντρές φέτες και όχι υπεβολικά ώριμα.


Αυτά που καραμελώνουν καλύτερα είναι τα μήλα, οι μπανάνες, ο ανανάς, τα λίγο άγουρα αχλάδια, τα κυδώνια και γενικά τα φρούτα που δεν έχουν πολλή υγρασία.

Οι σεφ θα σου πουν ότι η καστανή ζάχαρη καραμελλώνει καλύτερα. Η πείρα μου λέει πως και η λευκή κάνει υπέροχα τη δουλιά της.

Αν θέλουμε στο ίδιο πιάτο να συνδυάσουμε περισσότερα φρούτα, όπως μήλα, νεκταρίνια, αχλάδια ή ροδάκινα, τα καραμελλώνουμε ξεχωριστά, γιατί τα πιο ζουμερά-που χρειάζονται γρήγορες κινήσεις και πολύ δυνατή φωτιά βγάζουν ζουμιά και θα χαλάσουν τα μήλα.

Η διαδικασία
Κόβουμε σε χοντρές φέτες 1 κιλό μήλα ή μπανάνες κομμένες στη μέση ή αχλάδια.

Ζεσταίνουμε πάρα πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, βάζουμε: 
3 κ.σ.βούτυρο αγελάδος Το αφήνουμε να λιώσει. 
Βάζουμε τα φρούτα, που πρέπει να καλύπτουν το τηγάνι σε μονή στρώση, 3-4 κ.σ. ζάχαρη και 1 βανίλια.

Με μια ξύλινη σπάτουλα γυρνάμε τα φρούτα από όλες τις πλευρές, σαν να τα τηγανίζουμε, μέχρι να ροδίσουν.

Αν θέλουμε, μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο λίγη κανέλα σε σκόνη ή ένα ξύλο κανέλας στο τηγάνι.

Τρώγονται ζεστά, σε θερμοκρασία δωματίου αλλά και κρύα από το ψυγείο.

πηγη:pirouni.gr/Ελένη Ψυχούλη











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου