Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Μαρμελάδα:Πικάντικη καυτερής πιπεριάς

  No comments    
categories: 

Μαρμελάδα την λες γιατί μοιάζει στην ζελατινώδη υφή της μαρμελάδας. Πικάντικη την λέω γιατί μια νότα ξυδιού αναδύεται στην μυρωδιά.

Όταν την τρως δεν νοιώθεις έντονα ούτε τη ζάχαρη, ούτε το ξύδι. Ένα διάφανο κόκκινο πορτοκαλί ζελεδένιο σύννεφο απλώνεται πάνω στο ψωμί και σκορπά τη φρεσκάδα της ζουμερής πιπεριάς Φλωρίνης και την ένταση της καυτερής πιπεριάς.
Αυτό είναι ένα προϊόν delicatessen που μπορείτε να δημιουργήσετε στην κουζίνα σας. Ενθουσιάζει με την πρωτοτυπία του και βάζει σε δοκιμασία ουρανίσκους. Γίνεται όσο καυτερή την θέλετε, μειώνοντας ή αυξάνοντας την ποσότητα των καυτερών πιπεριών.
Χρήσεις της μαρμελάδας καυτερής πιπεριάς

-Στα σάντουιτς – είναι ότι πιο “ζωντανό” μπορείτε να απλώσετε και να ξυπνήσει κάθε βαρετό σάντουϊτς
-Σαν ορεκτικό ή σαν κλείσιμο γεύματος – μαζί με τυρί, λαδοτύρι Μυτιλήνης και ψωμί
-Σε dressing σαλάτας – μαζί με γιαούρτι, λάδι, ξύδι, αλάτι περιχύνετε σαλάτα από λάχανο ή κινέζικο λάχανο ή iceberg (γενικά σαλάτες που έχουν κράτημα)
-Σε άσπρο ρύζι – μαζί με ψιλοκομμένο τρυφερό λεμόνι, πράσινο κρεμμυδάκι και μαϊντανό, το άσπρο ρύζι απόκτησε ζουμάκια και γεύση
-Ταιριάζει με όλα τα ψητά κρέατα, ακόμα και φιλέτο κοτόπουλου στη σχάρα
-Αν την αραιώσετε λίγο με νερό, μπορεί να συνοδέψει τα spring rolls 
-Κάνει τέλειο glaze στο τελείωμα ψητού κρέατος
-Μια κουταλίτσα μπορεί να μεταμορφώσει τις σάλτσες κάθε μαγειρευτού φαγητού
-Σαν δωράκι έκπληξη στους φίλους σας!
Υλικά
(Για 6 βαζάκια των 250μλ)

300γρ κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, 
καθαρισμένη από σπόρους και ίνες, κομμένη σε κύβους
70γρ καυτερή πιπεριά (bird's eye, hot scale 8/10), 
καθαρισμένη από σπόρους και ίνες
1 κιλό ζάχαρη
2 φακελάκια πηκτίνη
600ml μηλόξιδο (θέλει απαλό ξύδι)


 Εκτέλεση

Βάζετε στο πολυμηχάνημα τις πιπεριές μαζί με λίγο από το ξύδι, ώστε να αλεστούν όσο καλύτερα γίνεται.

Σε πλατειά κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και την πηκτίνη και ανακατεύετε να ενωθούν με ένα σύρμα. Προσθέτετε το υπόλοιπο ξύδι και βάζετε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθεί το μίγμα και να αρχίσει να λυώνει η ζάχαρη.

Τότε προσθέστε και τον πολτό της πιπεριάς στην κατσαρόλα, ανακατέψτε καλά και δυναμώστε τη φωτιά. Αν έχετε θερμόμετρο βάλτε το να μετράει την άνοδο της θερμοκρασίας. Μετά από 10-12 λεπτά βρασμού θα πρέπει να έχει φτάσει στους 105 βαθμούς Κελσίου. 
Ο χρόνος είναι σχετικός, γιατί διαφέρει σε κάθε κουζίνα.  
Το τεστ του παγωμένου πιάτου ισχύει πάντα: ρίξτε μια σταγόνα και δείτε αν έπηξε ή ρυτίδιασε ή στέκεται και δεν ρέει όταν γύρετε το πιάτο στο πλάϊ.

Αφήστε να κρυώσει η μαρμελάδα για 40λεπτά στην κατσαρόλα για να αρχίσει να δένει και να ισομοιραστούν τα φλουδάκια της πιπεριάς μέσα στο ζελέ. Γεμίστε αποστειρωμένα βάζα μαρμελάδας (καλύτερα μικρού μεγέθους, για να καταλαβαίνουν πως αυτή είναι διαφορετική μαρμελάδα) με το ζελέ και κλείστε με καυτά καπάκια.

Αφού κρυώσουν εντελώς φυλάξτε σε σκοτεινό μέρος. Κάθε ένα που ανοίγετε, το διατηρείτε στο ψυγείο. Η δόση έβγαλε 6 βαζάκια των 250ml.
TipΑποστείρωση βάζων: Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα με ζεστό νερό, τα τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί στρωμένο με μια πετσέτα και τα αφήνουμε στον φούρνο στους 100°C μέχρι να στεγνώσουν. Γεμίζουμε τα βάζα μέχρι επάνω με το γλυκό ενώ και τα δύο είναι ακόμη ζεστά. Τα κλείνουμε καλά, τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω) και τα αφήνουμε έως ότου κρυώσουν.
πηγη:tastefull.gr/tovima.gr






















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου