Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

Μούχλα στους τοίχους:Πως να προστατευτείτε


Κατ' αρχάς πρέπει να ξέρετε ότι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους: Μπορεί να έχει σπάσει κάποιος σωλήνας εσωτερικά ή να μην υπάρχει επαρκής εξωτερική μόνωση από την υγρασία. Αν το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο και επιμένει, παρότι έχετε προσπαθήσει να το καθαρίσετε και να το συντηρήσετε με τα ειδικά αντιμουχλικά προϊόντα, π.χ. σπρέι για τοπική εξωτερική χρήση αλλά και ειδικές μπογιές, που θα βρείτε στα χρωματοπωλεία, τότε σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό και θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό η τεχνικό που ειδικεύεται στο συγκεκριμένο θέμα.


Σε γενικές γραμμές να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλά προϊόντα και υλικά που θα λύσουν το πρόβλημα, εφ' όσον αυτό είναι επιφανειακό και δεν οφείλεται σε κάποια εσωτερική διαρροή. Το κάθε προϊόν θα κάνει διαφορετική δουλειά και αρκετές φορές πρέπει να συνδυαστούν. Ρωτήστε κάποιον τεχνικό ή στο χρωματοπολείο της περιοχής σας.

Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι για να ξεφορτωθείτε την μούχλα, πρέπει πρώτα να στεγνώσει πολύ καλά ο τοίχος, να καθαρίσετε την περιοχή και μετά να εφαρμοστεί η οποιαδήποτε "θεραπεία". Και επειδή, όπως λέει και ο σοφός λαός, "η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη", φροντίστε να θωρακίσετε το σπίτι σας με αντιμουχλικά και με καλή μόνωση. Το κόστος της πρόληψης θα είναι τελικά μικρότερο από όσα θα ξοδέψετε συνολικά για να επιδιορθώνετε το πρόβλημα κάθε χρόνο.

Μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να λύσετε το πρόβλημα ή να προστατέψετε το σπίτι σας από το να μην αναπτύξει μούχλα.

1.Για να μην αναπτυχθεί μούχλα σε ένα σπίτι θα πρέπει η υγρασία να διατηρείται σε επίπεδο κάτω του 60%. Αν στο σπίτι σας επικρατεί πολλή υγρασία καλό θα ήταν να πάρετε άμεσα δραστικά μέτρα αγοράζοντας έναν αφυγραντήρα.

2.Το νερό είναι ο μεγαλύτερος «φίλος» της μούχλας γι'αυτό και θα πρέπει να φροντίζετε να μην υπάρχει καμία υγρή επιφάνεια στο σπίτι σας. Στεγνώστε κουρτίνες, τοίχους, πάτωμα, με το που κάνετε μπάνιο, αφήνοντας παράθυρα και πόρτες ανοιχτές. Για τους τοίχους, που είναι και πιο επίφοβοι, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα ή ένα πανάκι για να τους στεγνώσετε. Επίσης φροντίστε να κλείνετε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα κάθε φορά που βρέχει για να μην μπει υγρασία στο σπίτι ή νερό. Σκεφτείτε μόνο πως μια σταγόνα νερού πάνω στο χαλί θέλει 24-48 ώρες για να στεγνώσει εντελώς.


3.Ένας μετρητής υγρασίας θα σας βοηθήσει ώστε να εντοπίζετε ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι σας. Μπορείτε να βρείτε τέτοιους μετρητές σε καταστήματα με ηλεκτρονικά συστήματα.

4.Σύμφωνα με την EPA (Environmental Protection Agency), όσο η εξωτερική θερμοκρασία πέφτει ο αέρας μέσα στο σπίτι συγκρατεί λιγότερη υγρασία. Χωρίς καλή ροή του αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού, η επιπλέον υγρασία μπορεί να εμφανιστεί στους τοίχους, στα παράθυρα και στα πατώματα. Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, αφήνετε ανοιχτές τις πόρτες των δωματίων, μετακινήστε τα έπιπλα ώστε να μην ακουμπάνε στους τοίχους και ανοίξτε τις πόρτες από τις ντουλάπες σας. Αφήστε τον φρέσκο αέρα να μειώσει την υγρασία και να μην επιτρέψει στη μούχλα να αναπτυχθεί.


5.Στην ταράτσα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θερμομονωτικά πλακίδια από τσιμέντο υψηλών προδιαγραφών με επικολλημένη πολυστερίνη (προσέξτε ότι πρέπει να έχει προηγηθεί στεγάνωση). Τα πλεονεκτήματα, εκτός από την ενεργειακή απόδοση, είναι ότι σταματούν τη συγκέντρωση υδρατμών, προλαμβάνουν την εμφάνιση της μούχλας στους τοίχους, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη κι αν πρόκειται αργότερα να ρίξετε άλλον όροφο από πάνω.

6.Κάτι που πρέπει να προσέξετε οπωσδήποτε για να μειώσετε την πιθανότητα υγρασίας στο σπίτι είναι η μόνωση του τζακιού. Από το τζάκι μπορεί να επηρεαστεί πολύ η θερμοκρασία του δωματίου αλλά και να μπει υγρασία μέσα στο σπίτι. Αυτό που πρέπει να κάνετε, λοιπόν, είναι να κλείνετε πάντα την καμινάδα όταν δεν χρησιμοποιείτε το τζάκι.

πηγη:spirossoulis.com














0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου