Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2017

Λαλάγγια Μάνης


Τα λαλάγγια ή τηγανίδες αποτελούσαν για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία γιορτινή παράδοση και δεν έλειπαν από κανένα σπίτι κατά τη διάρκεια των μεγάλων θρησκευτικών εορτών -ιδιαίτερα των Χριστουγέννων και των Φώτων. Την παραμονή των γιορτών παλιότερα όλες οι νοικοκυρές άφηναν κάθε άλλη ασχολία και έδιναν προτεραιότητα στην παρασκευή των τηγανίδων. 
Ειδικότερα, την παραμονή των Χριστουγέννων, έδιναν μεγαλύτερη σημασία στην ετοιμασία τους και τα πλάθανε όχι μόνο με το κλασσικό σχήμα, αλλά και με χριστουγεννιάτικα θέματα, όπως αστεράκια, σταυρούς κ.λπ. 
Σήμερα διατηρείται η παράδοση της παραγωγής των λαλαγγιών στα σπίτια, αλλά τα βρίσκει κανείς πλέον όλο το χρόνο στους τοπικούς φούρνους και τα ζαχαροπλαστεία.


Υλικά 
1 κιλό αλεύρι
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξερή μαγιά
λίγο χλιαρό νερό
λίγο αλάτι
λάδι για το τηγάνισμα


Εκτέλεση 

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι και το λάδι. Ζυμώνουμε με τα χέρια μας το μείγμα μέχρι να γίνει μια τριφτή ζύμη. Αλατίζουμε ελαφρά και ζυμώνουμε πάλι.

Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα ποτηράκι του κρασιού χλιαρό νερό, τη ρίχνουμε μέσα στο μείγμα του αλευριού και ξαναζυμώνουμε. Προσθέτουμε χλιαρό νερό λίγο λίγο, τόσο ώστε να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για τουλάχιστον για μια ώρα.

Από την ζύμη φτιάχνουμε μπαλάκια που τα ανοίγουμε σε κορδόνια και τα διπλώνουμε να πάρουν σχήματα σαν σαλιγκαράκια. Βάζουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί καλά, τηγανίζουμε τα λαλάγγια μέχρι να γίνουν χρυσά από όλες τις πλευρές.

Συμβουλή
Τα λαλάγγια τρώγονται σκέτα, αλλά συνοδεύονται και με μια πικάντικη φέτα ή με γραβιέρα και μέλι.

πηγη:greekgastronomyguide.gr/Γιώργος Πίττας













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου