Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018

Σοκολατένιο κέικ μπανάνας με γλάσο καραμέλας


Το κακάο, οι μπανάνες και η καραμέλα συναντιούνται σ΄ ένα σοκολατένιο κέικ που γίνεται πολύ εύκολα χωρίς μίξερ και είναι έτοιμο μέσα σε λίγα λεπτά. Ένα κέικ με αφράτη ζύμη με έντονη γεύση κακάο και διακριτική γεύση μπανάνας λουσμένο σε γλάσο καραμέλας που απογειώσει γευστικά αυτό το σοκολατένιο κέικ μπανάνας!!!! 


Υλικά

300gr καστανή ζάχαρη
250gr αλεύρι 
65g κακάο 
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1½ κ.γλ. σόδα
½ κ.γλ. αλάτι
2 αυγά, μεγάλα
1 κούπα ώριμες μπανάνες 
τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη
(2 μέτριες ή 3 μικρές μπανάνες)
1 κούπα ζεστό 
νερό (240ml)
½ κούπα γάλα (120ml)
½ κούπα σπορέλαιο (120ml)

Εκτέλεση

Θα χρησιμοποιήσουμε μία φόρμα για κέικ ή ένα ταψάκι με διαστάσεις 23x33cm που θα είναι βουτυρομένα και αλευρομένα ελαφρά.

Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Σε ένα δεύτερο μπολ αναμειγνύουμε τα αυγά, τον πολτό μπανάνας, το νερό, το σπορέλαιο και το γάλα. Προσθέτουμε το μείγμα των υγρών στο μπολ με τα στεγνά υλικά και ανακατεύουμε με το σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθούν (το μείγμα που θα προκύψει θα είναι αραιό).
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψάκι που έχουμε ετοιμάσει.

Ψήνουμε το κέικ για 40-50 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στη μεσαία θέση.
Όταν το κέικ θα είναι έτοιμο το αφήνουμε 5 λεπτά, το βγάζουμε από την φόρμα του κέικ και του ρίχνουμε το γλάσο καραμέλας.



Γλάσο καραμέλας

Έχουμε δυο εκδοχές:Να το φτιάξετε μόνοι σας ή να αγοράσετε ένα κουτί έτοιμο dulce de leche (γλάσο καραμέλας) από τα super markets ΑΒ Βασιλόπουλος.
Για εσάς που θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας το γλάσο καραμέλας ακολουθήστε αυτή τη συνταγή:



Υλικά

200ml κρέμα γάλακτος
75gr σκούρη καστανή ζάχαρη 
20gr βούτυρο 
½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
¼ κ.γλ. χοντρό αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Σε μέτρια φωτιά, βάζουμε 
ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο,μέσα σε αυτό ανακατεύουμε την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη και το βούτυρο. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου 10 λεπτά να σιγοβράσει ενώ ανακατεύουμε κατά διαστήματα (όσο περισσότερο πήζει το γλάσο τόσο συχνότερα φροντίζουμε να το ανακατεύουμε). Μόλις το γλάσο γίνει παχύρευστο, το απομακρύνουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι. 
Ανακατεύουμε και περιχύνουμε το χλιαρό κέικ με το ζεστό γλάσο.

Πηγή:kouzinista
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου