Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018

Λαχανικά τουρσί



Το τουρσί είναι ένας τρόπος να διατηρήσετε τα λαχανικά σας με τη βοήθεια του ξιδιού, του αλατιού και κάποιων μπαχαρικών, τα οποία δημιουργούν αφιλόξενο περιβάλλον στα βακτήρια που χαλάνε τελικά το τρόφιμο. Εκτός, όμως, του ότι έτσι διατηρούμε τα λαχανικά μας, τους δίνουμε και έξτρα γεύση και νοστιμιά, που διαρκεί για μήνες μετά.
Φτιάξτε το δικό σας σπιτικό τουρσί λαχανικών μέσα σε 10 λεπτα!!



Υλικά
750 γρ. νερό
750 γρ. ξίδι 
50 γρ. αλάτι
200 γρ. ζάχαρη
κόκκους πιπέρι
4 σκ. σκόρδο
1 κρεμμύδι
κύμινο
μαραθόσπορο
δάφνη
τζίντζερ
λαχανικά της επιλογής μας 
(λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, πιπεριές)
κομμένα σε κομμάτια

Εκτέλεση
-Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και το ξίδι για να βράσουν σε δυνατή φωτιά.
-Προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και αφήνουμε να βράσει.
-Πρέπει να αποστειρώσουμε τα βαζάκια που θα βάλουμε το τουρσί μας. Βάζουμε το βάζο ανάποδα και ανοιχτό σε μια κατσαρόλα με νερό και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις βράσει προσέχουμε να μην ακουμπήσει πουθενά το βάζο μας.
-Βάζουμε μέσα στο βάζο το πιπέρι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το κύμινο, τον μαραθόσπορο, τη δάφνη και το τζίντζερ.
-Βάζουμε ένα φύλλο λάχανο πάνω από τα μπαχαρικά για να κρατήσει όλη τη μαρινάδα κάτω.
-Κόβουμε τα λαχανικά μας σε κομμάτια και ξεφλουδίζουμε τα καρότα.
Από πάνω βάζουμε όλα τα λαχανικά μας μέσα στο βάζο.
-Ρίχνουμε το νερό με το ξίδι που έχουμε βράσει μέσα στο βάζο και από πάνω ρίχνουμε λίγο λάδι.
-Κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και σιγοβράζουμε 10 λεπτά. Πρέπει το βάζο να σκεπάζεται τελείως με το νερό.

πηγη:akispetretzikis.com/clickatlife.gr








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου