Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Μαγειρική:Μυστικά που θα απογειώσουν το φαγητό σας!

  No comments    
categories: 

Πώς θα πετύχετε βελούδινο πουρέ.
Αν θέλετε βελούδινη υφή στον πουρέ, χρησιμοποιήστε ζεστό και όχι κρύο γάλα.

Νέος αέρας στο κάρβουνο.
Μπορείτε να δώσετε ένα διαφορετικό αέρα στο ψήσιμο στη θράκα, χρησιμοποιώντας κλαδιά δάφνης, ρίγανης ή δενδρολίβανου. Βρέξτε τα και τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο, στο οποίο θα ανοίξετε τρύπες με πιρούνι και θα το ρίξετε μέσα στη θράκα που καίει. Τα ψητά σας θα τυλιχτούν από αυτή την ευωδιά.

Για ξεχωριστή γεύση στα κοκκινιστά.
Δώστε ξεχωριστή γεύση στα κοκκινιστά σας, αλλά και στη φασολάδα, προσθέτοντας κατά το μαγείρεμα μια αποξηραμένη φλούδα πορτοκαλιού.

Το σωστό μαγείρεμα.
Όταν μαγειρεύετε και θέλετε να συμπληρώσετε νερό στο φαγητό την ώρα που βράζει, προτιμήστε ζεστό. Αν ρίξετε κρύο, καθυστερεί τη βράση και σκληραίνει το κρέας.

Τα μυστικά στο τηγάνισμα.
Κάθε φαγητό έχει τα δικά τους μυστικά στο τηγάνισμα. Για παράδειγμα τα ψάρια χρειάζονται καυτή φωτιά στην αρχή, ενώ οι πατάτες μέτρια και στο τέλος δυνατή. Τα κρέατα και τα μπιφτέκια τα τηγανίζουμε αρχικά σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια χαμηλώνουμε σε μέτρια ένταση.


Πώς θα μαγειρέψετε σωστά τα όσπρια.
Τα περισσότερα όσπρια πριν τα μαγειρέψετε, πρέπει να τα μουλιάσετε. Αν δείτε όσπρια να επιπλέουν στο νερό, πετάξτε τα. Χρησιμοποιήστε καινούριο νερό για να τα βράσετε. Επίσης μην αναμειγνύετε όσπρια που έχουν περισσέψει με νέα παρτίδα, γιατί συμπεριφέρονται διαφορετικά στο βράσιμο. Αν έχετε να προσθέσετε τομάτα και αλάτι, κάντε το στο τέλος, γιατί νωρίτερα θα σταματήσουν τη ροή του βρασμού.

Πώς θα φτιάξετε ελαφριά σάλτσα πέστο.
Αν θέλετε ένα πιο ελαφρύ πέστο με λιγότερες θερμίδες και πιο πικάντικη γεύση, αντικαταστήστε το μισό βασιλικό με μαϊντανό και το μισό κουκουνάρι με αμύγδαλο.

Άνηθος και μαϊντανός, πάντα διαθέσιμοι.
Μπορείτε να έχετε συνέχεια άνηθο ή μαϊντανό, αρκεί να τον πλύνετε καλά, να τον ψιλοκόψετε και αφού τον στεγνώσετε, να τον κλείσετε σε αεροστεγές τάπερ στο ψυγείο ή στην κατάψυξη.

Μαρινάδες με μυρωδικά.
Για να φτιάξετε νόστιμες μαρινάδες, διαλέξτε μυρωδικά από τα παρακάτω που ταιριάζουν με κρέας ή ψάρι: Θρούμπι, ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο, κύμινο, κόλιανδρο, σκόρδο. Ανακατέψτε 2-3 με ελαιόλαδο και αλάτι και η μαρινάδα σας είναι έτοιμη!

Καρυκεύματα - αρωματικά.
Είναι προτιμότερο να τα βάλετε στις σάλτσες και να μην τα αναμείξετε στο κυρίως φαγητό. Χρησιμοποιήστε στα φαγητά σας φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κύμινο και μοσχοκάρυδο, για να δώσουν καλύτερα τα αρώματά τους. Όταν χρησιμοποιείτε κόλιανδρο ή μαχλέπι, βάλτε τα χονδροκοπανισμένα. Αν δεν απαιτείται να βάλετε τα καρυκεύματα και τα αρωματικά σε μαρινάδα, τότε θα πρέπει να μπαίνουν τελευταία στο μαγείρεμα για να μη χάσουν το άρωμά τους. Δίνετε προσοχή στην ποσότητα των καρυκευμάτων των γλυκών, όπως κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι, γιατί μπορεί να δώσουν βαρύ αποτέλεσμα.

Μπαλσάμικο ξύδι.
Το μπαλσάμικο ξύδι είναι ένα ιδιαίτερο ξύδι με σκούρο και λαμπερό χρώμα, αλλά και βελούδινο άρωμα. Έχει γλυκόπικρη γεύση και αναβαθμίζει τα φαγητά στα οποία προστίθεται. Παράγεται από ειδική επεξεργασία του μούστου του κρασιού και προσθήκη ξυδιού από κρασί. Δύο βασικά χαρακτηριστικά του είναι η παλαίωσή του για τουλάχιστον 10 χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι η ζύμωση γίνεται μέσα σε βαρέλια με διαφορετική σύνθεση. Συγκεκριμένα ξύλο βελανιδιάς, καστανιάς, κερασιάς, μουριάς κλπ, τα οποία δίνουν και το χαρακτηριστικό τους άρωμα.

Μυστικά για το πιπέρι.
Προτιμήστε να ρίχνετε το πιπέρι στα φαγητά σας φρεσκοτριμμένο. Με αυτό τον τρόπο διατηρούνται το άρωμά του και τα συστατικά του. Πάντα να το προσθέτετε στο τέλος του μαγειρέματος, αλλιώς θα χάσει το άρωμα τους. Επίσης αποφύγετε το τσιγάρισμα γιατί καίγεται.

Μείγματα μπαχαρικών.
Αν τρίψατε μπαχαρικά στο μπλέντερ και θέλετε να διώξετε τις μυρωδιές για να τρίψετε καινούρια, ρίξτε λίγο ρύζι και αλέστε το ωμό. Το ρύζι θα τραβήξει τις οσμές.

πηγη:flora.com.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου