Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Μπισκότα με γεύση ελληνικού καφέ





Ο τούρκικος καφές (τουρκικά: Türk kahvesi), γνωστός στην Ελλάδα και ως ελληνικός καφές, είναι είδος καφέ που παρασκευάζεται με ψήσιμο, σε μπρίκι, αλεσμένων σε λεπτή σκόνη καβουρντισμένων κόκκων καφέ και ο οποίος πίνεται περισσότερο από κάθε άλλο είδος καφέ σε πολλές περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, των Βαλκανίων και της Βόρειας Αφρικής.

Ο τούρκικος καφές είναι Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Τουρκίας, σύμφωνα με την «Απόφαση 8.COM 8.28» της 8ης Συνόδου της οικείας Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO (Μπακού, 2–7 Δεκεμβρίου 2013)
Στην Ελλάδα ήταν δεκτός και δεδομένος ως «τούρκικος» μέχρι την δίωξη των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη κατά τις αρχές του '60, οπότε ο κόσμος, ως διαμαρτυρία, άρχισε να τον αποκαλεί «ελληνικό»


Η παρασκευή του καφέ με αυτόν τον τρόπο, χωρίς φιλτράρισμα, προέρχεται σχεδόν σίγουρα από τον αραβικό κόσμο.Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι που παρασκεύασαν τέτοιου είδους καφέ ήταν οι Βεδουίνοι της Μέσης Ανατολής οι οποίοι έβαζαν την χύτρα του καφέ πάνω στην άμμο που κάλυπτε την στάχτη και τα κάρβουνα για να τα κρατήσει ζωντανά. Γι' αυτό υπάρχει και η παράδοση να ψήνεται ο καφές πάνω σε άμμο (στη χόβολη) στα παραδοσιακά καφενεία.

Βασικό εργαλείο της παρασκευής του τούρκικου καφέ είναι το λεγόμενο μπρίκι, μέσα στο οποίο πρέπει να βράσει (σχεδόν) το μίγμα του νερού με τον καφέ και τη ζάχαρη που ανακατεύουμε στην αρχή με το αναδευτήρι ή το κουταλάκι.

Επίσης χαρακτηριστικό είναι και το καϊμάκι, ένας πηχτός αφρός που δημιουργείται κατά το βρασμό του καφέ. Η παρασκευή του ελληνικού καφέ θεωρείται επιτυχημένη, όταν το καϊμάκι διατηρείται κατά το σερβίρισμά του. Σερβίρεται σε φλιτζάνι μικρό ή χοντρό (του καφέ), αργά, κατά τις ακόλουθες ονομασίες παρασκευής:
Σκέτος (60 ml νερό + 1 κουταλάκι καφέ)
Με ολίγη (60 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + ολίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιού)
Μέτριος (60 ml νερό + 1 κουταλ. καφέ + 1/2 κουταλ. ζάχαρη)
Γλυκός (60 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και 1 κουτ. ζάχαρη).
Σε μισό (30 ml νερό + 1 κουτ. καφέ και ανάλογη ζάχαρη για σκέτο, με ολίγη, μέτριο, γλυκό. Σερβίρεται σε μισό φλιτζάνι νερό και είναι πηχτός. Συνήθως σερβίρεται "βαρύς".
Ελαφρύς (60 ml νερό + 1/2 κουτ. καφέ + ανάλογη ζάχαρη για σκέτο, με ολίγη, μέτριο, γλυκό.)

Στο διπλό καφέ οι δοσολογίες απλά διπλασιάζονται.

Αν σας αρέσει το άρωμα του καφέ φτιάξτε τα και συνοδεύστε με αυτά τον καφέ σας!
Τα "μπισκότα με καφέ" είναι μικρά τετράγωνα μπισκοτάκια
με τέλεια γεύση και άρωμα.












Υλικά

Για 40 μπισκότα περίπου

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. ελληνικός καφές
250 γρ. ζάχαρη καστανή
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό 

σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 αυγό

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με τη ζάχαρη και τον ελληνικό καφέ. 
Προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια κι αρχίζουμε να ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να αποκτήσουμε μία ζύμη με υφή σαν ψίχουλα. 

Προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ομοιογενής και εύπλαστη η ζύμη. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουταλιές κρύο νερό.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μία μπάλα, την τυλίγουμε σε σελοφάν και την αφήνουμε στο ψυγείο να «σταθεί» για μισή ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C και χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ή τέσσερα μέρη. 

Παίρνουμε ένα - ένα τα κομμάτια και τα πλάθουμε πάλι σε μπάλα. Πιέζουμε την κάθε μπάλα να πλατύνει και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο φύλλα από χαρτί ψησίματος. Με τη βοήθεια του πλάστη την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους ελαφρώς μικρότερο του μισού δαχτύλου. Με ένα μαχαίρι ή οδοντωτή ροδέλα, κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα μπισκότα με πλευρά 3 εκατοστά. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να χρησιμοποιήσουμε όλη τη ζύμη.

Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε δύο ρηχά ταψάκια στρωμένα με χαρτί ψησίματος και τα ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου. Αφήνουμε να κρυώσουν πριν τα ξεκολλήσουμε από το χαρτί για να μην σπάσουν.

TIP
Όταν κρυώσουν τα κάνετε σάντουιτς ανά δύο, τοποθετώντας ανάμεσά του από ένα λουκούμι τριαντάφυλλο κομμένο στη μέση οριζοντίως.
Σερβίρετε τα μπισκοτολούκουμα σε πιατέλα και αν θέλετε, τα πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη.



πηγη:flora.com.gr/sweetly.gr/el.wikipedia.org
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου