Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018

Προορισμοί κοντά στην Αθήνα:Διαλέξτε που θέλετε να πάτε


Όλο λες να φύγεις και όλο σκέφτεσαι που να πας.… Και οι μέρες περνάνε κι εσύ ακόμα μέσα στην πόλη και στη ρουτίνα, στο τσιμέντο και στο καυσαέριο. Την αγαπάς αυτή την πόλη, μα κάποιες φορές σε πιάνει κάτι σαν μπούκωμα και θες να ξεφύγεις, έστω για μια δυο μέρες, να βρεθείς κάπου κοντά στη φύση, να γαληνέψει το μέσα σου…
Διάλεξε από αυτούς τους μοναδικούς προορισμούς κοντά στην Αθήνα και δες πού θέλεις να πας.
– Για wellness weekend πάτε: Αιδηψό, Λουτράκι
– Για φύση και περιπέτεια πάτε: Καλάβρυτα, Αράχωβα
– Για ξεκούραση και ηρεμία: Βυτίνα, Ξυλόκαστρο
– Πολιτιστικές περιηγήσεις: Ναύπλιο, Ναύπακτο, Δελφοί
– From City to City–break: Χαλκίδα, Πάτρα


Για wellness weekend πάτε.....

Αιδηψός
Είναι η πιο δημοφιλής λουτρόπολη της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στη είσοδο μικρού κόλπου στην νοτιοδυτική πλευρά της βόρειας Ευβοίας.
Σήμερα τα Λουτρά Αιδηψού, αποτελούν πόλο έλξης πολλών επισκεπτών όλες τις εποχές του χρόνου. 

Συνδυάζοντας την φυσική ομορφιά, και τις ανέσεις της σύγχρονης πόλης, την πολιτισμική της κουλτούρα, την ποικιλόμορφη διασκέδαση και την προσφορά της στον χώρο της υγείας, δικαία θεωρείται ως ο ιδανικός τόπος παραθερισμού.
Υπάρχουν περισσότερες από 80 ιαματικές πηγές στα Λουτρά Αιδηψού που η θερμοκρασία τους κυμαίνεται από 28c έως 86c. Ιαματικές πηγές που αναβλύζουν μέσα στη θάλασσα, είναι ένα μοναδικό φαινόμενο σε παγκόσμια κλίμακα. Οι ιαματικές ιδιότητες αυτών των πηγών συμβάλουν στην σωματική υγεία και ευεξία του επισκέπτη.
 

Λουτράκι
Σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αθήνα, 80 χιλ. περίπου, εκτείνεται το κοσμοπολίτικο Λουτράκι στην πλευρά του Κορινθιακού κόλπου, στους πρόποδες των Γερανείων.
Ξακουστό για τα ιαματικά λουτρά του αλλά και για τις θαλάσσιες δραστηριότητες που προσφέρει, η αρχαία πόλη των Θερμών, το σημερινό Λουτράκι, απλώνεται κατά μήκος μιας μαγευτικής παραλίας 4 χιλιομέτρων.

H κατασκευή της Ιαματικής Πηγής Λουτρακίου πραγματοποιήθηκε το 1921 και ολοκληρώθηκε με τη σημερινή της μορφή το 1934. Το επιβλητικό κυκλικό κτίριο της Πηγής, με την απλή και λιτή δομή του, σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968).

Το εύκρατο κλίμα και το φυσικό περιβάλλον του Λουτρακίου, οι πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες του, το φημισμένο μεταλλικό και ιαματικό νερό, συνθέτουν την εικόνα ενός μοναδικού τουριστικού προορισμού.Το σημερινό Λουτράκι είναι μια ζωντανή και δραστήρια πολιτεία με ιδιαίτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, γνωστό κυρίως για τα Ιαματικά Λουτρά του, το πολυτελές καζίνο και τις θαυμάσιες ακτές του. Kατά μήκος της ευχάριστα διαμορφωμένης προκυμαίας βρίσκονται παραταγμένα ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες που το καλοκαίρι γεμίζουν αφού απέχουν μόλις λίγα μέτρα από την οργανωμένη παραλία.Το Λουτράκι είναι και τόπος χαλάρωσης και ψυχαγωγίας.

Για φύση και περιπέτεια πάτε.... 

Καλάβρυτα
Τα Καλάβρυτα είναι μια μικρή γραφική κωμόπολη στην ορεινή Αχαΐα. Απέχουν 180 χλμ. από την Αθήνα. Αποτελούν τη βάση τόσο για το χιονοδρομικό κέντρο, όσο και για πολλές φυσιολατρικές εξορμήσεις στη γύρω περιοχή.


Το χιονοδρομικό κέντρο. Το φαράγγι του Βουραϊκού με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο συγκαταλέγεται στις 6 ομορφότερες διαδρομές παγκοσμίως, ενώ αποτελεί το στενότερο οδοντωτό στον κόσμο με το πλάτος της γραμμής να φτάνει μόλις τα 75 εκατοστά. Διανύει 22,4 χιλιόμετρα διαδρομής και αναρριχάται σε υψόμετρο 720 μ. 
Το μοναδικής ομορφιάς δρομολόγιο διαρκεί περίπου μία ώρα, με τον Οδοντωτό να ξεκινά από το Διακοφτό, να διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού και να καταλήγει στα Καλάβρυτα.Το σπήλαιο των λιμνών και οι ιστορικές μονές.
Τα όμορφα ορεινά χωριά των Καλαβρύτων άγνωστα στο ευρύ κοινό, που έχουν να προσφέρουν πάρα πολλά στον επισκέπτη.Όπως φυσική ομορφιά, πετρόχτιστα αρχοντικά, γραφικές διαδρομές, τοπικές συνταγές, και παραδοσιακούς ξενώνες, είναι μερικές από τις προκλήσεις της περιοχής.
Τα περισσότερα ξενοδοχεία βρίσκονται μέσα στην πόλη ή στις παρυφές της και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. 

Αράχωβα
Μόλις 160 χλμ. από την Αθήνα, η «νύφη του Παρνασσού» θεωρείται το πλέον κοσμοπολίτικο χειμερινό θέρετρο της Ελλάδας.
Σκαρφαλωμένη στη ράχη του Παρνασσού∙ λουσμένη στο φως μισοκρυμμένη στα σύννεφα ή με τα φώτα της να λαμπιρίζουν τη νύχτα, η Αράχοβα στέκει αγέρωχη στο πέρασμα του χρόνου. Χωριάτικα πέτρινα σπίτια, γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια, αξεπέραστη φυσική ομορφιά, παράδοση, έντονη νυχτερινή ζωή, τοπικές λιχουδιές…υποδέχονται τους χιλιάδες επισκέπτες της. 


Με το άρτιο χιονοδρομικό της κέντρο σε κοντινή απόσταση αποτελεί «πεδίο δόξης λαμπρό» για αρχάριους αλλά και δεινούς σκιέρ που αναζητούν μια έκρηξη αδρεναλίνης στις χιονισμένες πίστες. Θαυμάσιες όμως ευκαιρίες για περιπέτεια έχουν και οι οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού και των extreme sports κάνοντας ορειβασία, πεζοπορίες σε δασωμένα μονοπάτια, πτήσεις με ανεμόπτερo και αλεξίπτωτo πλαγιάς.

Για ξεκούραση και ηρεμία... 

Βυτίνα
Το πιο ζωντανό και τουριστικά αναπτυγμένο κεφαλοχώρι του Μαινάλου,σε απόσταση 200 χιλιομέτρων από την Αθήνα είναι μια από τις δημοφιλέστερες βάσεις για σκι ή εξορμήσεις στην ορεινή Αρκαδία. Στα δρομάκια του χωριού, όπου κυριαρχούν τα σπίτια από ντόπιο μαύρο μάρμαρο (πολλά από τα οποία αγοράστηκαν και αναστυλώθηκαν τη δεκαετία του ’90 από επώνυμους Αθηναίους), και γύρω από την πλατεία θα βρείτε καλές ταβέρνες, cafes-μπαράκια και μαγαζιά με ξυλόγλυπτα και τοπικά προϊόντα (κυρίως τυροκομικά και ζυμαρικά). 


Από τα πιο δημοφιλή σημεία για περίπατο ο ρομαντικός Δρόμος της Αγάπης, ανάμεσα στις δεντροστοιχίες. Στρατηγικά τοποθετημένη, η Βυτίνα συνδυάζει εύκολη πρόσβαση στο χιονοδρομικό, αλλά και στα χωριά του Μαινάλου και της Γορτυνίας, όπως η Στεμνίτσα, η Δημητσάνα και τα Λαγκάδια. Ένα κεφαλοχώρι που όλο το χρόνο έχει τη χάρη του. Ζωντανή ατμόσφαιρα και χιόνι το χειμώνα, ηρεμία και περιηγητές που κάνουν το γύρο της Πελοποννήσου το καλοκαίρι.

Ξυλόκαστρο
Το Ξυλόκαστρο με τις όμορφες παραλίες και το αισθητικό δάσος του Πευκιά, η πόλη που βρίσκεται σε απόσταση μόνο 120 χιλ. από την Αθήνα. Οι ομορφιές πολλές με μοναδικές εναλλαγές στο τοπίο, ο παραλιακός δρόμος της πόλης του Ξυλοκάστρου είναι ιδανικός για περπάτημα κάθε εποχή του χρόνου καθώς και ο ποδηλατόδρομος κατά μήκος της παραλίας είναι μια απολαυστική εμπειρία για τους λάτρεις του ποδηλάτου.


Στην ανατολική άκρη της πόλης εκτείνεται το πανέμορφο δάσος με μήκος περίπου τα 2.000 μ. που είναι ένας ιδανικός τόπος για περπάτημα και τρέξιμο απολαμβάνοντας τις μυρωδιές από τα κάθε λογής φυτά. Στη δυτική άκρη της πόλης βρίσκεται το λιμάνι και η μαρίνα με το ανοιχτό θέατρο Βασίλης Γεωργιάδης που τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται πολλές εκδηλώσεις. Σε κοντινές αποστάσεις ανατολικά και δυτικά στα όρια του Δήμου Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης εκτείνονται πολλά παραλιακά χωριά με όμορφες παραλίες που τους καλοκαιρινούς μήνες κατακλύζονται από πολλούς παραθεριστές.

Πολιτιστικές περιηγήσεις... 

Ναύπλιο
Ίσως η πιο γοητευτική πόλη της Πελοποννήσου κι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για weekend όλες τις εποχές του χρόνου. Στην κουκλίστικη παλιά πόλη του Ναυπλίου, με τη διατηρητέα αρχιτεκτονική φυσιογνωμία και τα δύο ενετικά κάστρα που τη στεφανώνουν, την Ακροναυπλία και το Παλαμήδι, είναι διάχυτη η αύρα της πρώτης πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Θαυμάστε την πόλη από ψηλά ανεβαίνοντας τα –999 κατά την παράδοση 857 κατ’ άλλους– σκαλιά που οδηγούν στο επιβλητικό Παλαμήδι που ορθώνεται πάνω σε έναν τεράστιο γκρίζο βράχο και αγναντεύει τη θάλασσα. 
Από την Ακροναυπλία η θέα στην πόλη είναι εξίσου εντυπωσιακή, ενώ αν ακολουθήσετε τον πεζόδρομο της Αρβανιτιάς που περιζώνει το βράχο της Ακροναυπλίας, θα κάνετε μια ειδυλλιακή βόλτα με τη θάλασσα κάτω από τα πόδια σας. 
Σε αναπαλαιωμένα αρχοντικά, διάσπαρτα μέσα στην παλιά πόλη του Ναυπλίου, θα βρείτε όμορφους ξενώνες. 


Ο πυρήνας της παλιάς πόλης απλώνεται πίσω από τις ακτές Μπουμπουλίνας και Μιαούλη, που είναι γεμάτες cafe-bars και ταβέρνες με υπέροχη θέα απέναντι στο Μπούρτζι, το μικρό ξερονήσι με το ομώνυμο ενετικό φρούριο. 
Ο κεντρικός πεζόδρομος της Βασιλέως Κωνσταντίνου θα γίνει σημείο αναφοράς σε κάθε περιήγησή σας στην παλιά πόλη, καθώς τη διασχίζει σχεδόν ολόκληρη και καταλήγει στη λιθόστρωτη πλατεία Συντάγματος, το σημείο συνάντησης που θυμίζει έντονα ιταλική piazza. 
Εδώ βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βουλευτικόν που στέγασε το πρώτο κοινοβούλιο του ελεύθερου ελληνικού κράτους και το Παλιό Τζαμί. Τα παραδοσιακά ταβερνεία καταλαμβάνουν όλο το μήκος της οδού Σταϊκοπούλου (παράλληλη στη Β. Κωνσταντίνου), στο τέρμα της οποίας βρίσκεται το Μουσείο Κομπολογιού. 
Τα σοκάκια γύρω από αυτόν το δρόμο προσφέρονται για να… χαθείς: είναι γεμάτα τουρκικές κρήνες και χαμάμ –ενθύμια της τουρκικής κυριαρχίας– και ιστορικές εκκλησίες. Τα δυο καταπράσινα πάρκα, του Κολοκοτρώνη και του ΟΣΕ, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην είσοδο της πόλης, προσφέρονται για αγχολυτικούς περιπάτους.

Ναύπακτος
Χτισμένη ανάμεσα στο Αντίρριο και τις εκβολές του ποταμού Μόρνου μας περιμένει η ομορφότερη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας που 
αγναντεύει τα ήρεμα νερά του Κορινθιακού κόλπου. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 271 χιλιόμετρα μέσω εθνικής οδού Αθηνών Πατρών και γέφυρας Ρίου Αντίρριου. 
Φτάνοντας στη Ναύπακτο τις πρώτες εντυπώσεις κερδίζουν οι άνετοι δρόμοι, σκιασμένοι με πλατύφυλλα πλατάνια, οι παραδοσιακές γωνιές και ένα πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας να απολαμβάνουν ανέμελοι την λιακάδα στα υπαίθρια εστιατόρια και καφέ, δίπλα στη θάλασσα. Ξεκινάμε την περιήγησή μας στην πόλη με μια χαλαρή βόλτα στα πλακόστρωτα σοκάκια με τα πολλά ναυτικά σπίτια και τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Φουντωτές βουκαμβίλιες και πολύχρωμα λουλούδια στολίζουν τους πέτρινους τοίχους πλημμυρίζοντας τις φιλόξενες γειτονιές με κάθε λογής χρώματα κι αρώματα.
Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο λιμάνι, το μικρότερο και το ομορφότερο της Μεσογείου! Στον ανατολικό πυργίσκο μας καλωσορίζει ο παλιός ναυτικός φάρος και το Φετιχιέ Τζαμί, του 1499. 
Η εντοιχισμένη μαρμάρινη πλάκα μας υπενθυμίζει την περίφημα ναυμαχία της Ναυπάκτου, το 1571. 
Στον δυτικό βραχίονα, δίπλα στα σιδερένια κανόνια που σημαδεύουν τη θάλασσα, βρίσκεται ο ανδριάντας του θρυλικού πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη καθώς και το άγαλμα του διάσημου ισπανού συγγραφέα Μιγκέλ ντε Θερβάντες. 


Το τέλειο «άλλοθι» για μια ολιγόωρη ανάπαυση αποτελούν οι γευστικοί πειρασμοί που μας περιμένουν στον πεζόδρομο του Στενοπάζαρου, εκεί που παλιά βρισκόταν η αγορά με τα ταβερνάκια που τιμούσαν δεόντως οι ντόπιοι και οι εργάτες του λιμανιού…
Με ανανεωμένες τις δυνάμεις ξεκινάμε την ανάβαση στο κάστρο- από τα καλύτερα διατηρημένα οχυρά με πέντε διαζώματα- που η ιστορία του ξεκινά από τα χρόνια της αρχαιότητας και φτάνει μέχρι την Τουρκοκρατία.
Ανεβαίνοντας στην κορυφή -στην «τριπλή τιάρα του Lepanto», όπως την ονόμαζαν οι Ενετοί – μας καθηλώνει η ανυπέρβλητη θέα σε ολόκληρη την πόλη, το λιμάνι και τον Κορινθιακό κόλπο με την εντυπωσιακή καλωδιακή γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου να δεσπόζει στον ορίζοντα. 
Το γραφικό ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία (11ου αιώνα), το ρολόι – κωδωνοστάσιο και τα ερείπια οθωμανικού λουτρούκερδίζουν την προσοχή μας.
Στο φεύγα της μέρας αποχαιρετάμε τη Ναύπακτο. Τα φώτα της πόλης λαμπυρίζουν στα ήρεμα νερά∙ ένα ολόγιομο φεγγάρι ανάβει για να συντροφεύσει το ταξίδι μας προς τον επόμενο προορισμό.

Δελφοί
Απέχουν από την Αθήνα 184 χλμ.Μ
πορεί να είναι πασίγνωστοι για το αρχαιολογικό τους ενδιαφέρον, ωστόσο οι Δελφοί έχουν κι ένα σύγχρονο κομμάτι. Η αλήθεια είναι πως δεν θα αντικρίσετε μια γραφική πόλη, με όμορφα καλντερίμια, παρολ’ αυτά θα απολαύσετε μια βόλτα στον κεντρικό δρόμο Παύλου και Φρειδερίκης, ο οποίος και συγκεντρώνει στο μεγαλύτερο ποσοστό όλη την κινητικότητα και ζωή. Εδώ, βρίσκονται παραδοσιακές ταβέρνες αλλά και cafes για να επιλέξετε και να περάσετε όμορφα τη μέρα σας


Εδώ όμως θα νιώσετε τη θεϊκή παρουσία: στην Κεντρική Ελλάδα, δύο θεόρατοι βράχοι στέκουν στα πόδια του Παρνασσού -οι Φαιδριάδες. Εκεί το μαντείο και το ιερό του Απόλλωνα. Η γύρω περιοχή από την Αράχωβα ως την Κίρρα, ένας απέραντος χρυσοπράσινος ελαιώνας. Αυτό είναι το περίφημο «Δελφικό τοπίο». 


Γλυκό, μα άγριο, υποβλητικό και φιλόξενο, μοιάζει να υπακούει σε μια άυλη παρτιτούρα που κατακλύζει την ψυχή με τη μουσική των θεών.
Στους Δελφούς, τα μνημεία βρίσκονται ολόγυρά σας: το ιερό της Αθηνάς Προναίας με τη Θόλο, το περίεργο κυκλικό οικοδόμημα με λειτουργία άγνωστη στους αρχαιολόγους, το γυμνάσιο, χώρος αθλητικής προπόνησης και εκπαιδευτικό κέντρο, η παλαίστρα, τα λουτρά της κλασικής περιόδου κοντά στις ρωμαϊκές θέρμες. Ολόκληρη η ιστορία του αρχαίου πολιτισμού μπροστά σας!

From City to City–break... 

Χαλκίδα
Μία ώρα από την Αθήνα, έχει «ανακηρυχτεί» τα τελευταία χρόνια νέο προάστιο της πρωτεύουσας.
Φιλόξενη και ζωντανή, σας προσκαλεί σε μια χαλαρή «απόδραση» από το στρες.
Ταβερνάκια με ούζα και μεζέδες για κυριακάτικες εξορμήσεις, ωραίες παραλίες προς Βορρά και Νότο με καθαρά νερά και αμμουδιές και μια αίσθηση ότι η πόλη ζει σε ρυθμό μόνιμων διακοπών. 
Ο εθνικός δρόμος περνάει από τη νέα κρεμαστή γέφυρα αλλά η παλιά συρταρωτή γέφυρα Νεγκρεπόντε (μαύρη γέφυρα την έλεγαν οι Βενετσιάνοι) έχει άλλη χάρη. 


Από εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την αλλαγή της κατεύθυνσης των νερών του Ευρίπου κάθε έξι ώρες, κλασική οικογενειακή ατραξιόν της δεκαετίας του ’70.
Μια βόλτα στο ένα από τα δύο κάστρα που φρουρούσαν την Χαλκίδα μέχρι τον 19ο αιν. το Κάστρο του Καράμπαμπα στον κατάφυτο λόφο της Φούρκας, ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα της περιοχής.
Οι επάλξεις του προσφέρουν το καλύτερο σημείο, για να απολαύσετε τη μαγευτική θέα προς τον κόλπο.
Η Χαλκίδα έχει το πλεονέκτημα να εκτείνεται κατά μήκος της ακτής, οπότε δεν θα χαθείτε στα στενά, αρκεί να ακολουθήσετε τις πινακίδες. Στην περιφερειακή οδό θα συναντήσετε και το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, με δώδεκα αψίδες, που διατηρούνται ακέραιες.
Το βράδυ, η παραλία φωτίζει τη θάλασσα με τη λάμψη της: κέφι, μουσική και ποτά σε όμορφα μπαρ με ωραίο «κλίμα».

Πάτρα
Είναι η «πατρίδα» του πιο διάσημου καρναβαλιού στην Ελλάδα. Η Πάτρα, χαρούμενη και εξωστρεφής, με αστείρευτο κέφι μοιάζει να ζει στους ρυθμούς των Αποκριών όλο τον χρόνο. Νιώστε την ενέργειά της σε κάθε γωνιά. Στα δεκάδες νεανικά στέκια και εστιατόρια. Στην πανέμορφη παλιά πόλη και στο κάστρο που έφτιαξε ο Ιουστινιανός. Στους πολυχώρους, στις πλατείες, στους πεζόδρομους για ατέλειωτες βόλτες, αλλά και στο πολύβουο λιμάνι-πέρασμα προς την Ιταλία. Αυτή η πόλη της Πελοποννήσου, με το μεσογειακό ταμπεραμέντο, θα σας εκπλήξει.
Με τα στενά δρομάκια, τις καμάρες και τα παραδοσιακά σπίτια της, τα νεοκλασικά στολίδια της πόλης, που άρχισαν να κτίζονται τη δεκαετία του 1830, την εποχή του Όθωνα και για όλο τον 19ο αιώνα που χαρακτηριστικά τους είναι οι μαρμάρινες σκάλες, τα περίτεχνα κάγκελα, οι εντυπωσιακές πόρτες, οι πανέμορφες ορθογραφίες και τοιχογραφίες. είναι ιδανική για βόλτες. 


Περπατώντας θα δείτε το δασύλλιο και σημαντικά αξιοθέατα της πόλης: το κάστρο, το αρχαίο ωδείο, το ναό του Παντοκράτορος του 19ου αιώνα, το ρωμαϊκό αμφιθέατρο του 1ου αιώνα μ.Χ., το χαμάμ. Αλλά και το παλιό Νοσοκομείο του 1857, που θεμελιώθηκε από τον Όθωνα και λειτουργεί ως Πνευματικό Κέντρο και Εκθεσιακός Χώρος.
Αν περπατήσετε ευθεία προς την οδό Μπουκαούρη, θα φτάσετε στα χαμάμ: κτίστηκαν κατά την ενετοκρατία και είναι τα μοναδικά τούρκικα λουτρά που λειτουργούν ακόμη στην Ελλάδα.
Η Πάτρα έχει πολλές πλατείες και είναι όλες γεμάτες από κόσμο που απολαμβάνει χαλαρά καφέ και κουβέντα. Ξεκινήστε από τα Ψηλαλώνια, το «μπαλκόνι στη θάλασσα» με τη θέα και το πράσινο γύρω από τα καφέ, τις ταβέρνες και τα μπαρ.
Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε τη διάσημη τεντούρα, αυτό το θεσπέσιο λικέρ. Εκχυλίσματα φρούτων, καννέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο... Αρώματα που σερβίρονται στο ποτήρι σας μετά από το γεύμα.

πηγη:trivago.gr/voriaevia.net/loutraki agioitheodoroi.gr/
/ekalavrita.gr/visitgreece.gr/athinorama.gr/xylokastro.com/athinorama.gr/visitgreece.gr/discovergreece.com
/newsbeast.gr/discovergreece.com











1 σχόλιο: