Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018

Ενοικίαση σπιτιού:Τι πρέπει να γνωρίζετε


Αν ψάχνεις ήδη σπίτι για να μετακομίσεις, υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξεις πριν διαλέξεις.

Αφού βρεις τις αγγελίες και κλείσεις ραντεβού, μην πάρεις αψήφιστα την απόφαση να το νοικιάσεις.

Δες τι πρέπει να προσέχεις πριν «πιάσεις» το σπίτι που θα δεις:

Περιοχή: Πού βρίσκεται το σπίτι σε σχέση με τη δουλειά ή τη σχολή; Είναι καλή περιοχή; Έχει ότι χρειάζεσαι (φούρνο, καφέ, σούπερ μάρκετ, μαγαζιά); Πρέπει να τα σκεφτείς όλα αυτά πριν βρεις ένα σπίτι.

Συγκοινωνία: Όσο πιο κοντά σε ΜΜΜ είναι το σπίτι σου τόσο το καλύτερο. Σκέψου πώς θα μετακινείσαι τη μέρα αλλά και τη νύχτα.

Φασαρία: Πρέπει να τσεκάρεις αν το σπίτι βρίσκεται σε γειτονιά με ησυχία ή κοντά σε μεγάλο δρόμο, λεωφόρο, λαϊκή κτλ. όπου υπάρχει θόρυβος.

Πάρκινγκ: Αν έχεις αμάξι, τότε σε ενδιαφέρει που θα παρκάρεις. Αν δεν έχει πυλωτή, τότε τσέκαρε αν βρίσκεις να παρκάρεις κοντά στο σπίτι σου.

Ευάερο και ευήλιο 
Για τον ίδιο λόγο που δεν θα μένατε σε ένα υπόγειο, αργά ή γρήγορα θα διαπιστώσετε ότι δεν θέλετε να μένετε σε ένα σπίτι που ποτέ δεν απολαμβάνει το φως του ήλιου. Επαρκής φυσικός φωτισμός και μπαλκονόπορτες που να επιτρέπουν τον αερισμό του διαμερίσματος είναι αρκετά σημαντικοί παράγοντες οικιακής «ευζωίας» και υγιεινής επίσης. 
Κοινόχρηστα πολυκατοικίας 
Ρωτήστε για τον μέσο όρο των κοινοχρήστων στην πολυκατοικία – τα οποία άλλωστε αναρτούνται συνήθως σε πίνακα στην είσοδο της πολυκατοικίας – για να σιγουρευτείτε πως δεν υπάρχει κάποια εξωφρενική χρέωση. 

Θέρμανση: Πρέπει να δεις τι είδους θέρμανση έχει. Και αν έχει, γιατί λόγω κρίσης πολλές πολυκατοικίες δεν την ανοίγουν. Κεντρική ή αυτόνομη; Πετρέλαιο ή αέριο; Έχει κλιματιστικό το σπίτι; Δες τι σε συμφέρει. 

Υδραυλικά: Είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στα σπίτια. Δες αν δουλεύει σωστά το καζανάκι, οι βρύσες, ο θερμοσίφωνας κτλ. Αν δεν λειτουργούν σωστά, μπορεί να χρειάζεσαι κάθε τρεις και λίγο υδραυλικό και.. χρήματα!

Μούχλα/υγρασία: Πρόσεχε τους τοίχους, τα ταβάνια και το εσωτερικό της ντουλάπας για τυχόν σημάδια μούχλας ή υγρασίας. Μπορεί να χρειαστεί βάψιμο το σπίτι πριν το νοικιάσετε. Καλό να είναι να είναι βαμμένο βέβαια πριν το νοικιάσεις.
Τα κουφώματα 
Οφείλετε να ελέγξετε πόσο θερμομονωμένο είναι το σπίτι, κοιτάζοντας τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες. Υπολογίστε σε περίπτωση παλιών κουφωμάτων πως οι ανάγκες θέρμανσης θα είναι αυξημένες. 

Ηλεκτρολογικά: Δες τις πρίζες, τον ηλεκτρικό πίνακα, τις ασφάλειες κτλ., αν όλα είναι σε καλή κατάσταση ή χρειάζονται επιδιόρθωση. Οι επιδιορθώσεις είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη και πρέπει να τις πληρώσει εκείνος. Ωστόσο, μπορεί να «τσιμπήσει» το ενοίκιο αν είναι ανακαινισμένο.

Λοιπές φθορές 
Συρόμενες πόρτες, ντουλάπια, στόρια είναι λεπτομέρειες που πρέπει να υποδείξετε στον ιδιοκτήτη εξ αρχής ώστε να τις επιδιορθώσει και να μην βρεθείτε αργότερα εσείς αντιμέτωποι με την «κατηγορία» πως χάλασαν κατά την διάρκεια της διαμονής σας στο διαμέρισμα.

Επίσκεψη την ημέρα 
Κλείστε ραντεβού για να δείτε ένα σπίτι την ημέρα, για να μπορέσετε να ελέγξετε τις λεπτομέρειες στο φως του ήλιου, τότε που είναι δύσκολο να κρυφτούν πιθανές φθορές, ρωγμές και υγρασίες. Αν δουλεύετε κατά την διάρκεια της ημέρας, προτιμήστε να κλείσετε τα ραντεβού με τους ιδιοκτήτες τα πρωινά του σαββατοκύριακου. Διαδικαστικά: Αν τελικά σου αρέσει το σπίτι, διαπραγματεύσου την τιμή του ενοικίου. Συζήτησε για το συμβόλαιο καθώς και για την εγγύηση. Τσέκαρε όλα τα παραθυράκια πριν πάρεις την απόφαση και υπογράψεις το συμβόλαιο.


πηγη:bovary.gr/in2life.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου