Τρίτη 1 Μαΐου 2018

Μπαχαρικά:Αυτά που προκαλούν τις αισθήσεις

  No comments    
categories: 


Τα μπαχαρικά με τα αρώματα τους που γαληνεύουν και σε ταξιδεύουν στα φημισμένα παζάρια της Ασίας και της Ανατολής,βρίσκονται από την αρχαιότητα στην κορυφή των αφροδισιακών μαζί με άλλες τροφές όπως είναι τα θαλασσινά.
Κάποια από αυτά, ωστόσο, είναι πιο ισχυρά και θεωρούνται τα πιο φυσικά διεγερτικά!
Η «Λωξάντρα» στο μυθιστόρημα της Μαρίας Ιορδανίδου έλεγε: « Τα μπαχαρικά , είναι ένα μεγάλο εργοστάσιο, που αν το δουλέψεις σωστά και κάνεις τους σωστούς συνδυασμούς,το αποτέλεσμα θα είναι μαγικό».

Κανέλα
Αρχόντισσα των μπαχαρικών είναι η κανέλα. Προέρχεται από τη φλούδα του δέντρου κιννάμωμον. Χρησιμοποιείται στα γλυκά, αλλά και στα φαγητά. 

Γνωστή από την αρχαιότητα, χορηγούνταν από τους θεραπευτές για τη σεξουαλική ανικανότητα και περιέχεται στις περισσότερες αφροδισιακές συνταγές γιατί θεωρείται τονωτική και διεγερτική. Προσδίδει άρωμα και γεύση σε ποτά, καφέδες, γλυκά, παγωτά, νοστιμεύει τα φαγητά και την καθημερινότητά μας.

Σαφράν
Ο κρόκος ή σαφράνι έχει χρώμα χρυσαφί και αρωματίζει.Είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο και έχει σημαντικές διεγερτικές ιδιότητες! Με αυτό βάφεται το πιλάφι και πολλά άλλα φαγητά,ποτά και γλυκά. 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας ξάπλωνε πάνω σε στρώμα που ήταν πασπαλισμένο σε σαφράν για να ζωντανέψει τα σεξουαλικά του ένστικτα.
Σε μικρές ποσότητες,7-8 κλωστούλες μέσα στο νερό αποβραδίς,το πρωί το πίνετε ως ρόφημα. Η ελληνική γη παράγει τον καλύτερο κρόκο, τον ονομαστό «κρόκο Κοζάνης».

Βανίλια
Απαραίτητη κυρίως στα γλυκίσματα και σε αφεψήματα (τσάγια κ.ά.).
Από την αρχαιότητα οι Λατίνοι συνήθιζαν να ρίχνουν στα ροφήματα τους μερικές σταγόνες βανίλια, η οποία διεγείρει τις αισθήσεις.


Στα πολίτικα ζαχαροπλαστεία, έκαιγαν βανίλια με βούτυρο και ζάχαρη για να αναστατώνουν τις γειτονιές και να προσελκύουν πελάτες.

Μαστίχα
Δίνει ιδιαίτερο άρωμα και γεύση στα γλυκίσματα, στο κρασί, στο ρακί (μαστίχα), στο πόσιμο νερό, στα φαγητά, στα παξιμάδια και στο ψωμί.


Αλλά διεγείρει και τις αισθήσεις.Για την τελευταία της ιδιότητα, ο μεγαλύτερος τραπεζοκόμος του σουλτάνου, ο Τσισνιτζίρ Μπασί, παρασκεύαζε ψωμί με μαστίχα προκαλώντας «άμετρον και αχαλίνωτον ακολασίαν».

Βασιλικός-πλατύφυλλος
Μυριστός, κατσαρός, μεγαλόφυλλος, μελανόφυλλος είναι ο βασιλιάς της ευωδιάς, εξ ου και το όνομά του. 

Αρωματίζει σάλτσες και κιμάδες. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ως καλλυντικό και στο μπάνιο λειτουργεί ως χαλαρωτικό.

Κάρδαμο ή καρδάμωμο ή κακουλές
Ένα από τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου(τρίτο πιο ακριβό μυρωδικό μετά το σαφράν και τη βανίλια). Λέγεται ότι είναι τόσο παλιό όσο και ο άνθρωπος. Οι δυναμωτικές και αφροδισιακές ιδιότητες του κάρδαμου έχουν κατακτήσει όλο τον κόσμο.
Η βασίλισσα Κλεοπάτρα της Αιγύπτου, ήταν τόσο γοητευμένη από το άρωμά του, ώστε λένε πως έκαιγε τους σπόρους του σε ολόκληρο το παλάτι περιμένοντας τον Μάρκο Αντώνιο!
Από τους αμνημόνευτους χρόνους ήταν γνωστές οι δυναμωτικές, θεραπευτικές, αλλά και αφροδισιακές ιδιότητές του. Τόσο, ώστε να «γεννήσει» μια πασίγνωστη έκφραση που περιγράφει όποιον ανακτά τις δυνάμεις του: «Καρδάμωσε»!

Στη Μέση Ανατολή, μέχρι το Ιράν, αρωματίζουν τον καφέ και το τσάι (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μαύρο τσάι kakakule που σερβίρουν στην Τουρκία).Επίσης χρησιμοποιείται και στην κουζίνα με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε χώρα.
Μπορεί να αρωματίζει το ντρέσινγκ μιας φρουτοσαλάτας, όσο και τις αλμυρές πίκλες (ιδίως αυτές που πάνε με τις ρέγκες). Θα το συναντήσετε στις σάλτσες μπάρμπεκιου, αλλά και σε σούπες θαλασσινών, ακόμα και λαχανικών. Επίσης ταιριάζει τέλεια με το κρασί, όπως και στο μέλι ή στις γλυκοπατάτες. Να μην ξεχάσουμε τις διαφόρων ειδών μαρινάδες και, φυσικά, το αγαπημένο «δικό» μας ρυζόγαλο.
Το φρέσκο ντόπιο χόρτο, που βρίσκουμε ενίοτε σε κάποιους πάγκους των λαϊκών αγορών, ονομάζεται «κάρδαμο» αλλά δεν έχει σχέση με το ξερό μπαχαρικό της Ανατολής.
Σίγουρα θα το βρείτε στα καταστήματα με βότανα ή στα βιολογικά καταστήματα.

Μοσχοκάρυδο
Η φήμη του ως αφροδισιακού χρονολογείται πίσω στους παλιούς ινδουιστικούς πολιτισμούς. 


Πίστευαν στις ιδιότητες του μοσχοκάρυδου ως τονωτικού της σεξουαλική ορμής, ενώ η ικανότητά του να γλυκαίνει την αναπνοή, πολλαπλασίαζε την έλξη.

Ακολουθήστε την παράδοση των γιαγιάδων,των γυναικών της Πόλης και της Ανατολής που λένε:
"Η παλιά συνταγή θέλει την ευτυχισμένη οικογένεια καλοζωισμένη, τους άντρες «αναζωογονημένους» και τους φίλους,λάτρεις της κουζίνας σας."

Πηγή: medicalnews.gr/http://constantinoupoli.com/trip-travel.gr/enet.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου