Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Εστραγκόν:Στην υγεία και τη μαγειρική


Το Εστραγκόν ή Αρτεμισία η δρακόντειος, είναι ένα πολυετές αρωματικό βότανο, που προέρχεται από την Ανατολική Ευρώπη και ονομάζεται επίσης δράκος (προφανώς λόγω του σχήματος της ρίζας του). Ανήκει στην οικογένεια Αsteraceae και επιστημονικά είναι γνωστό ως Artemisia dracunculus sativa. Πρόκειται για ένα θάμνο που το ύψος του δεν ξεπερνά το 1.50 μέτρο και ευδοκιμεί σε γόνιμα αμμώδη εδάφη, με κατάλληλο ηλιακό φως. Τα φύλλα του έχουν ομαλή, σκούρα πράσινη επιφάνεια, με αιχμηρά άκρα και αναδύουν αρώματα και γεύσεις, παρόμοιες με αυτές του γλυκάνισου.

Η πρώτη καλλιέργεια χρονολογείται πριν από περίπου 600 χρόνια και θεωρείται ότι εισήχθη στην Ιταλία τον 10ο αιώνα, από τους Μογγόλους, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως χαλαρωτικό βοήθημα για τον ύπνο, αποσμητικό αναπνοής και σαν καρύκευμα.

Οι ποικιλίες του περιλαμβάνουν 
Γαλλικό εστραγκόν (θεωρείται το καλύτερο για μαγειρική χρήση)
Ρωσικό εστραγκόν
Άγριο εστραγκόν (χρησιμοποιείται σε ειδικές καταστάσεις)

Επιλογή εστραγκόν και αποθήκευση

Τα φύλλα του βοτάνου υπάρχουν σε αφθονία στη φύση κατά τους ανοιξιάτικους και φθινοπωρινούς μήνες. Μπορείτε επίσης να το καλλιεργήσετε στον κήπο σας για να το χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή στο μαγείρεμα.
Τα φύλλα συλλέγονται στις περιόδους ανθοφορίας και η ξήρανση του πραγματοποιείται αργά, είτε κάτω από το ηλιακό φως, είτε με ήπια ζέστη.

Καλό είναι να επιλέγετε φρέσκα φύλλα, τα οποία έχουν καλύτερο γευστικό και θρεπτικό όφελος. Αφού προμηθευτείτε τα φρέσκα φύλλα, πλύνετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό, στεγνώστε με απορροφητικό χαρτί και αποθηκεύστε στο ψυγείο. Το αποξηραμένο εστραγκόν πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο, σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, για 6 μήνες.


Μαγειρικές χρήσεις
Το εστραγκόν χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και προσφέρει πολύ ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Είναι ένα από τα υλικά στο μείγμα των αρωματικών fines herbes της Γαλλικής κουζίνας. 
Είναι από τα βασικά συστατικά της γαλλικής σάλτσας Bearnaise(μπεαρνέζ,μια ζεστή σάλτσα, που παρασκευάζεται από βούτυρο, κρόκο αυγού, κρεμμύδι, πιπέρι, ξίδι και εστραγκόν.
Γενικότερα χρησιμοποιείται σε σαλάτες, σάλτσες αλλά και σούπες. Ταιριάζει εξαιρετικά με ψάρια, πουλερικά, εντόσθια και πιάτα αυγών, ενώ αρωματίζει ωραία το ξίδι λευκού κρασιού.
 Η σάλτσα Bearnaise συνοδεύει οποιοδήποτε ψητό κρέας

Το εστραγκόν έχει ιδιαίτερη γεύση που θυμίζει ελαφρά αυτή του γλυκάνισου. Για να το απολαύσετε, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε με μέτρο στο φαγητό και να αποφύγετε τις υπερβολές στην ποσότητα. Για την καλύτερη αξιοποίηση των γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών του, πρέπει να το προσθέσετε προς το τέλος του μαγειρέματος. Όταν μαγειρεύεται πολύ, δεν δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. 
Μπορείτε να το βρείτε σε φρέσκια αλλά και αποξηραμένη μορφή. Προτιμήστε την πρώτη, καθώς τα τρυφερά φύλλα του φρέσκου εστραγκόν προσδίδουν πολύ περισσότερη γεύση και άρωμα σε πράσινες σαλάτες.
Τα νωπά καθώς και τα αποξηραμένα φύλλα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αρωματικό σε πιάτα πουλερικών και ψαριών.



Θρεπτικά συστατικά
Μια κουταλιά της σούπας εστραγκόν περιέχει:
5 θερμίδες
0.9 γραμμάρια υδατάνθρακες
0.4 γραμμάρια πρωτεΐνες
0.1 γραμμάρια λίπους
0.1 γραμμάρια φυτικές ίνες
0.1 χιλιστόγραμμα μαγγανίου
0.6 χιλιοστόγραμμα σιδήρου
19.9 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου
6.1 χιλιστόγραμμα μαγνησίου
52.8 χιλιοστογραμμα καλίου

Οφέλη στον οργανισμό
Ενώ πολλοί άνθρωποι είναι εξοικειωμένοι με τις γαστρονομικές χρήσεις του εστραγκόν, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Το βότανο έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς πολιτισμούς, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ως φυσική θεραπεία για πολλές ασθένειες. Επιπλέον, αποτελεί ένα θαυμάσιο συμπλήρωμα σε οποιαδήποτε δίαιτα, καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, κάλιο και πληθώρα θρεπτικών συστατικών, που έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν οφέλη στην υγεία.


Εστραγκόν, φρέσκο χορτάρι και αποξηραμένα


Πιο αναλυτικά
-Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες,α
νακουφίζει από τον πονόδοντο(οι Αρχαίοι Έλληνες το μασούσαν εξαιτίας της ιδιότητας του, να μουδιάζει το στόμα).
-Βελτιώνει τη φυσική πέψη και ανακουφίζει από τα κοινά προβλήματα, όπως το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τη δυσπεψία. 
-Ως κ
αταπραϋντικό βοηθάει στην ανακούφιση του άγχους και του στρες. Είναι επίσης ωφέλιμο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας.
-Περιέχει χημικές ενώσεις που βοηθούν στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων στα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου, προστατεύοντας έτσι από καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο.
-Βοηθάει στην καλή 
Λειτουργία των ματιών επειδή είναι πλούσιο σε κάλιο, βιταμίνη Α και καροτίνη.
-Συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
-Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι το εστραγκόν (κυρίως η ρώσικη ποικιλία), συμβάλλει στην αύξηση της απορρόφησης της κρεατίνης.
-Είναι Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Προφυλάξεις -αντενδείξεις
Θεωρείται ασφαλές όταν λαμβάνεται για μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, η μακροχρόνια φαρμακευτική χρήση δεν συνιστάται, επειδή περιέχει enstragol, ένα χημικό που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Απαγορεύεται η κατανάλωση από εγκύους και θηλάζουσες, καθώς θα μπορούσε να διαταράξει τον κύκλο περιόδου και να βάλει σε κίνδυνο την εγκυμοσύνη.
Αν καταναλωθεί σε υπερβολικές ποσότητες επιβραδύνει την πήξη του αίματος.


Η καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα 
Το εστραγκόν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, καθώς και στο κρύο του χειμώνα. Δεν χρειάζεται κάποια προστασία, γι’ αυτό μπορούμε να τοποθετήσουμε τη γλάστρα με το εστραγκόν σε ηλιοφανή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας. Το εστραγκόν δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το εδαφικό μίγμα, αν και αναπτύσσεται πολύ καλά σε εδάφη που διαθέτουν οργανική ουσία και καλή αποστράγγιση. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης που μπορούμε να ανακατέψουμε με λίγο χώμα από τον κήπο και με κομπόστ.

Τι πότισμα, λίπανση απαιτεί το εστραγκόν σε γλάστρα;
Το εστραγκόν όταν φυτεύεται σε γλάστρα έχει μικρές ανάγκες ως προς το πότισμα και μπορεί να μείνει απότιστο για λίγες ημέρες. Θα χρειαστεί συχνότερο πότισμα την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Για την λίπανση του εστραγκόν, θα ενσωματώσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας καλοχωνεμένη κοπριά ή πλήρες βιολογικό λίπασμα, κάθε δυο μήνες, την περίοδο της άνοιξης. Την περίοδο του χειμώνα ξεραίνεται το φύλλωμα του εστραγκόν και επιβιώνει μόνον το ριζικό του σύστημα. Το εστραγκόν πολλαπλασιάζεται καλύτερα με διαίρεση των ριζωμάτων του, στις αρχές της άνοιξης.

Ποια 
ποικιλία να προτιμήσετε για την καλλιέργεια εστραγκόν σε γλάστρα
Υπάρχει η γαλλική ποικιλία του εστραγκόν και η ρωσική ποικιλία για να καλλιεργήσουμε. Προτιμούμε τη γαλλική ποικιλία εστραγκόν, καθώς διαθέτει πιο έντονο άρωμα.
Το εστραγκόν είναι ένα εξαιρετικό βότανο που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην κουζίνα και την εναλλακτική ιατρική. Η ιδιαίτερη γεύση, το ξεχωριστό άρωμα, καθώς και τα ευεργετικά οφέλη που παρέχει στον οργανισμό μας, είναι καλοί λόγοι να «αγκαλιάσουμε» τον «μικρό δράκο» και να τον προσθέσουμε στους κήπους μας και την καθημερινή διατροφή.

πηγη:votanonkipos.gr/
mistikakipou.gr/yiannislucacos.gr
















0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου