Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Λουκανομαγειρέματα στο φούρνο

  No comments    
categories: 

Τα παραδοσιακά ελληνικά λουκάνικα φτιάχνονται από χοιρινό κρέας και αρωματίζονται με φλούδα πορτοκαλιού, μάραθο και πολλά άλλα αποξηραμένα βότανα. Μερικές φορές καπνίζονται πάνω από αρωματικά ξύλα. Μερικά ελληνικά λουκάνικα αρωματίζονται με λαχανικά, κυρίως πράσο.
Στην επαρχεία Αρχαίας Ολυμπίας συναντάμε χοιρινά λουκάνικα καρυκευμένα που περιέχουν κρασί, ενθυκεύουνται σε φυσικό χοιρινό έντερο και αφού τσιγαριστούν σε χοιρινό λίπος παστώνονται μαζί με χοιρινό κρέας μέσα σε λίπος χοιρινό.
Επίσης στην περιοχή του Πύργου Ηλείας συναντάμε μια παραδοσιακή συνταγή από χοιρινό κρέας σε πολύ λεπτό πρόβειο έντερο που κυρίως ψήνονται.
Στην Καρδίτσα και τα Τρίκαλα φημίζονταιι για τα εξαιρετική ποιότητας χωριάτικα πρασάτα λουκάνικα. Παρασκευάζονται από λίπος χοιρινού με την προσθήκη πράσου και μυρωδικών, όπως ρίγανη, πιπέρι και μερικές φορές πορτοκάλι. 

Το χωριάτικο λουκάνικο των Βλάχων παρασκευάζεται από χοιρινό κρέας για να προσδώσει λιπαρότητα και γεύση και σπανίως από γίδινο. Διαθέτει έντονο άρωμα που οφείλεται κυρίως στον τρόπο αφυδάτωσης και ξήρανσης του και χρησιμοποιείται στο σπετζοφάι για να δώσει την εξαίρετη γεύση του Πηλιορείτικου φαγητού. 
Τα λουκάνικα του νομού Ξάνθης τύπου πέταλο προέρχονται από παλιές συνταγές από τις αλησμόνητες πατρίδες των Μικρασιατών που τις ενσωμάτωσαν στη νεοελληνική γαστρονομική κουλτούρα. Η παράδοση θέλει τα λουκάνικα να γίνονται από βοδινό κρέας, καθώς το χοιρινό απαγορευόταν από τη μουσουλμανική θρησκεία. Καθώς ήρθαν στην Ελλάδα, άρχισαν να χρησιμοποιούν και το χοιρινό, μαζί με το βοδινό. Στα καρυκεύματα του έχει τριμμένο σκόρδο, κύμινο, μαύρο πιπέρι, γλυκό πιπέρι και καυτερό μπούκοβο. Το χρησιμοποιούμε προσεχτικά στη μαγειρική λόγω της πολύ έντονης γεύσης του.

Τα ελληνικά λουκάνικα μπορείτε να τα σερβίρετε μαγειρευτά σε διάφορα πιάτα αφού η γεύση τους είναι σύνθετη και γεμάτη ή να καταναλώνονται ως κρασομεζέδες κυρίως τηγανιτά.


Δοκιμάστε αυτές τις  απλές αλλά νόστιμες συνταγές!!!
Σημείωση: Η θερμοκρασία του φούρνου και ο χρόνος ψησίματος ρυθμίζονται ανάλογα με τον φούρνο σας.



Πατάτες με πιπεριές Φλωρίνης και χωριάτικο λουκάνικο

(Νένα Ισμυρνόγλου)


Υλικά

700 γρ. πατάτες, κομμένες κυδωνάτες

350 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, σε μέτριες ροδέλες

2 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
60 ml ελαιόλαδο
20-30 ml χυμός λεμονιού
1/2 – 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι


Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο τους 200° C. Απλώνουμε τις πατάτες σε ένα μέτριο ταψί, τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το ελιαόλαδο. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.

Παράλληλα, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το λουκάνικο για 1-2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και το κρεμμύδι, πασπαλίζουμε με το μπούκοβο και ανακατεύουμε για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Βγάζουμε για λίγο το ταψί με τις πατάτες από τον φούρνο, σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα λουκάνικα και τις πιπεριές, περιχύνουμε με τα υγρά του τηγανιού και τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν.



Φουρνιστές ροδέλες λουκάνικου με πατάτες και κυβάκια τυριού
(Βασίλη Καλλίδη)
Υλικά
400 γρ χωριάτικο λουκάνικο
300 γρμ. τυρί ημίσκληρο
4 κ.σ. μουστάρδα
10 πατάτες
4 ντομάτες
1 κρεμμύδι
4-5 κουταλιές της σούπας λάδι
αλάτι,πιπέρι,ρίγανη
σκόρδο προαιρετικά όσο σας αρέσει

Εκτέλεση
Κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Τα βάζουμε σε ταψί, ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, την μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι το σκόρδο τη ρίγανη και 4-5 κουταλιές της σούπας λάδι.

Ανάβουμε τον φούρνο στους 200/220 βαθμούς και βάζουμε το ταψί στο φούρνο για 30' περίπου. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα λουκάνικα σε ροδέλες, το τυρί σε κυβάκια και το ξαναβάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.




Λουκάνικα στο φούρνο με μουστάρδα,πατάτες και κονιάκ 
(Μυρσίνη Λαμπράκη)
Υλικά

4 χοιρινά λουκάνικα
1 κεφάλι σκόρδο
10 πατάτες baby με τη φλούδα
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα

Για μαρινάδα

1/2 φλιτζάνι κονιάκ
1 κουτ. σουπ. μουστάρδα 
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. σουπ. κρέμα μπαλσάμικο
1 κουτ. σουπ. χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση
Πλένετε πολύ καλά τις πατάτες και τις βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό μόλις για 5 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις ρίχνετε σε ένα μπολ. Προσθέτετε τα υλικά της μαρινάδας (μουστάρδα, ελαιόλαδο, κρέμα μπαλσάμικο,χυμό πορτοκαλιού) και τις αφήνετε για μισή ώρα να μαριναριστούν.

Σε ένα πυρίμαχο σκεύος βάζετε τα λουκάνικα, αραδιάζετε τις πατάτες τριγύρω μαζί με την μαρινάδα τους. Προσθέτετε το σκόρδο ακαθάριστο και κομμένο κάθετα στα δύο, τις πιπεριές Φλωρίνης και το κρεμμύδι.

Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 35 λεπτά. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό.


ΧΡΗΣΙΜΟ
Αντί για πατάτες μπορείτε να φτιάξετε τα λουκάνικα με καρότα κομμένα σε ροδέλες, φοινόκιο και πιπεριές.



ΠΗΓΗ:gastronomos.gr/el.wikipedia.org/jenny.gr/faysbook.gr/reader.gr/mirsini.gr

























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου