Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Τραβηχτές πίτες Μάνης


Οι τραβηχτές πίτες της Μάνης, οι τοπικές πίτες της απόλυτης ένδειας, αυτές που θρέψαν γενιές και γενιές, μπορούν να συνοδευτούν άριστα (με τον παραδοσιακό τρόπο) με ένα κομμάτι τυρί (γραβιέρα, κεφαλοτύρι)όπως σερβίρεται ακόμα και σήμερα σε αρκετά καφενεία σαν πρωινό, στην πανέμορφη Μάνη.
Ακόμη μπορούν να συνοδευτούν με μέλι και τριμμένο καρύδι,ή με πραλίνα φουντουκιού (μερέντα), όπως αρέσει να τις τρώνε πολλές φορές τα παιδιά ή με πετιμέζι ή με γραβιέρα και μέλι ή με σύγκλινο ή να συνοδεύσουν τα σπιτικά σουβλάκια σας αντί τις πίτες του εμπορίου! 
Κατά την περίοδο της νηστείας τις απολαμβάνουμε εξίσου με μέλι και καρύδια.


Υλικά 
1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
λίγο αλάτι


Εκτέλεση 
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί ξεκινώντας απ' τα υγρά στοιχεία μαζί με τη μαγιά και το αλάτι και προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι μας ζυμώνοντας όσο χρειαστεί για να γίνει μια ζύμη ελαστική. 

Τη σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. 
Όταν η ζύμη ανέβει, βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και τη ζυμώνουμε να καθίσει.


Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και, μόλις κάψει καλά, παίρνουμε ζύμη όσο χωράει στη χούφτα μας, πλάθουμε δίσκο και τραβάμε απαλά-απαλά με τις άκρες των δακτύλων απ' τις δυο πλευρές μας μέχρι να δώσουμε οβάλ σχήμα και το ρίχνουμε στο τηγάνι. 
Απ’ αυτήν τη διαδικασία οι πίτες παίρνουν την ονομασία τραβηχτές. Τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές.



πηγη:icookgreek.com/greekgastronomyguide.com











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου