Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα


Η ιστορία του συμπυκνωμένου γάλακτος
Εμπνευστής λοιπόν της ιδέας του συμπυκνωμένου γάλακτος, έτσι ώστε να διατηρείται, ήταν ο Gail Borden και η αιτία της έμπνευσής του αυτής ήταν ένα τραγικό γεγονός κατά τη διάρκεια ενός υπερατλαντικού ταξιδιού το 1852, όπου ένα μωρό πέθανε από την έλλειψη γάλακτος, αφού οι αγελάδες που ήταν στο πλοίο έπασχαν από ναυτία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να σταθούν όρθιες, ώστε να τις αρμέξουν. Έτσι, ο Borden προβληματισμένος από αυτό το γεγονός ανέλαβε δράση και το 1854 παρασκεύασε το πρώτο συμπυκνωμένο γάλα, το οποίο είχε διάρκεια ζωής 3 ημερών, πριν ξινίσει.

Στην αρχή, βέβαια, το καινούργιο προϊόν του Borden δεν εκτιμήθηκε ιδιαίτερα, αφού όσοι το κατανάλωναν συνήθιζαν να το νερώνουν, να προσθέτουν κιμωλία για να το κάνουν πιο άσπρο και μελάσα για να αποκτήσει πιο κρεμώδη υφή. Από το 1861 όμως, που ο στρατός χρησιμοποίησε μεγάλες ποσότητες από το συμπυκνωμένο γάλα του Borden στο συσσίτιο, άρχισε η σταδιακή καθιέρωσή του.

Το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα πρόκειται για φρέσκο ομογενοποιημένο γάλα από το οποίο όμως έχει αφαιρεθεί σημαντικό μέρος του νερού του, με τη μέθοδο της εξάτμισης.

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι βέβαια πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να
πειραματιστείς προσθέτοντας αρωματικά μπαχαρικά όπως κόκκους βανίλιας ή ξυλάκια κανέλας.Η παρασκευή του διαρκή συνολικά γύρω στα 45’.


Υλικά
1 λίτρο γάλα 
200 γραμμάρια ζάχαρη 
170 γραμμάρια κρέμα γάλακτος(πλήρη ή light)
μια πρέζα αλάτι  

1 κουταλάκι εσάνς βανίλιας


Η κρέμα γάλακτος δίνει μια πλούσια γεύση προστατεύοντας ταυτόχρονα και το γάλα να μην κόψει κατά την διάρκεια της παρασκευής. 
Εκτέλεση
Ρίχνεις λοιπόν όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι και τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 45΄ ανακατεύοντας με μια σπάτουλα καθ΄ όλη τη διάρκεια μέχρι το μείγμα να γίνει αφρώδες και πηχτό. 

Αν τώρα σου βγει υπερβολικά πηχτό, μπορείς να προσθέσεις λίγο γάλα ακόμα και να το χτυπήσεις με ένα μπλέντερ

Φύλαξη
Βάζετε το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι και το αφήνετε στο ψυγείο να κρυώσει. Στην ψύξη, μπορεί να διατηρηθεί περίπου για ένα μήνα.Ωστόσο, προτού το χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή ίσως χρειαστεί να βγάλετε την απαραίτητη ποσότητα και να την αφήσετε να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου. 

Μαγειρεύοντας με... ζαχαρούχο γάλα
Το ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα χρησιμοποιείται ευρέως σε επιδόρπια και γλυκά και μάλιστα είναι κύριο συστατικό σε παραδοσιακές συνταγές τάρτας λεμονιού.

Εάν θέλουμε να κάνουμε τις συνταγές μας, όπου χρησιμοποιούμε ζαχαρούχο γάλα, ελαφρύτερες, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις θερμίδες, μειώνοντας την ποσότητα της ζάχαρης των συνταγών. 
Ακόμη, μπορείτε να το αναμείξετε στον καφέ ή το τσάι σας ή ως άλειμμα στη φρυγανιά σας. 

πηγη:botrini.gr/i-diadromi.gr





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου