Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές στις αγορές τους ενόψει γιορτών


Ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης,η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

-Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας.
-Όλα τα αμνοερίφια που σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία και προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου.
-Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες και σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν σφραγίδες σήμανσης χρώματος καφέ.

-Τα νωπά κρέατα πρέπει να διατηρούνται και να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 οC.
-Απαγορεύεται η έκθεση όλων των κρεάτων εκτός των ψυκτικών θαλάμων ακόμη και αν βρίσκονται στον χώρο του καταστήματος πώλησης.
-Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.
-Τα κρεοπωλεία που διαθέτουν παρασκευαστήριο πρέπει να έχουν καταχωρηθεί στην οικεία περιφερειακή κτηνιατρική αρχή.
-Οι χειριστές του κρέατος θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικά υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος.
-Η κοπή κιμά στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.

-Τα σφάγια γαλοπούλας πρέπει να είναι πλήρως αποπτιλωμένα και απεντερωμένα, να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.
-Τα άγρια θηράματα πρέπει να φέρουν σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας (τουρκουάζ ή καφέ) ανάλογα με την προέλευσή τους. Τα εκτρεφόμενα θηράματα πρέπει να φέρουν μία επιπλέον ορθογώνια σφραγίδα, όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής» με τον κωδικό της εγκατάστασης από όπου προέρχονται.
-Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητά τους.

Επίσης η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας δίνει τις παρακάτω οδηγίες στους Έλληνες καταναλωτές εν όψει Χριστουγέννων:

- Να ιεραρχήσουν τις ανάγκες τους, κάνοντας λίστα των απαραίτητων αγορών.

- Πριν αγοράσουν, να κάνουν επισταμένη σύγκριση τιμών και ποιότητας σε ομοειδή προϊόντα.

- Να μην αγοράζουν δύο προϊόντα προσφερόμενα στην τιμή του ενός, χωρίς να σκέφτονται, αν μόνο το ένα τους είναι χρήσιμο.

- Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων και να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες τους (πλήρη στοιχεία παραγωγού, προέλευση, συστατικά, κ.α.).

- Να επιλέγουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες – ψυγεία κι όχι αυτά που είναι εκτεθειμένα στα τσιγκέλια, στους πάγκους, τα οποία δεν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

- Να ελέγχουν την καθαριότητα του καταστήματος και του προσωπικού, που ασχολείται με ευπαθή προϊόντα (π.χ. ζωικά τρόφιμα,γλυκίσματα, κ.α.).

- Να επιλέγουν τις οικονομικότερες προσφορές των super markets, γιατί είναι οι πλέον συμφέρουσες.

- Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής και διάρκειας συντήρησης τυποποιημένων προϊόντων.

- Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής.

- Να αποφεύγουν τις πιστωτικές κάρτες γιατί το «πλαστικό» χρήμα αυξάνει το κόστος της αγοράς.

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε γαλοπούλα
Το έθιμο της γαλοπούλας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, καλό είναι που παραμένει, διατηρώντας την παράδοση, όμως θα πρέπει οι καταναλωτές να προσέχουν από την αγορά μέχρι και την κατανάλωσή της,

- Ενώ υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή, δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα μεταξύ φρέσκιας και κατεψυγμένης γαλοπούλας.

- Πρέπει να ελέγχουν την ημερομηνία που αναγράφεται για την κατανάλωση του προϊόντος.

- Μία καλής ποιότητας γαλοπούλα πρέπει να έχει ομοιόμορφο χρώμα και δεν πρέπει να έχει υπολείμματα φτερών, μώλωπες, κοψίματα και σπασμένα κόκαλα.

- Στην περίπτωση φρέσκιας γαλοπούλας, οι καταναλωτές πρέπει να ελέγχουν, εάν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής από το κατάστημα πώλησης. Ο πωλητής πρέπει να φοράει γάντια και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με άλλο ωμό κρέας, πριν πιάσει τη γαλοπούλα, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Εάν χρειαστεί να τεμαχιστεί η γαλοπούλα, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται η επιφάνεια εργασίας που πιθανόν να τεμαχίζονται και άλλα κρέατα.

Πώς θα διαβάσετε τις σφραγίδες των κρεάτων
Πολύ χρήσιμο είναι να γνωρίζετε τι σημαίνουν οι σφραγίδες στα νωπά κρέατα για την προέλευσή τους. Σε όλα τα σφάγια υπάρχουν σφραγίδες που υποδηλώνουν τη χώρα γέννησης κάθε ζώου.

Αναλυτικά, ισχύουν τα εξής:

- Ζώα που γεννήθηκαν και εσφάγησαν στην Ελλάδα φέρουν σφραγίδες χρώματος τυρκουάζ και η μία σφραγίδα αναγράφει τη λέξη «ΕΛΛΑΣ».

- Σε ζώα που γεννήθηκαν σε τρίτες χώρες (δηλαδή εκτός Ε.Ε.) και εσφάγησαν στην Ελλάδα, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα χρώματος καστανού με το όνομα της χώρας γέννησης.

- Σε ζώα που γεννήθηκαν στην Ε.Ε. και εσφάγησαν σε ελληνικό σφαγείο, όλες οι σφραγίδες είναι χρώματος τυρκουάζ και μία σφραγίδα ιδίου χρώματος με το όνομα της χώρας γέννησης.

- Τα παραπάνω δεν ισχύουν για κρέατα εισαγωγής που έχουν σφραγιστεί στη χώρα προέλευσης.
Πώς να επιλέξετε με ασφάλεια παιχνίδια
Τα παιδιά που μαθαίνουν τη ζωή είναι οι περισσότερο ευάλωτοι καταναλωτές. Γι’ αυτό το λόγο, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από τους ενήλικες.

- Τα παιδιά δεν διαθέτουν επαρκή κριτήρια και επηρεάζονται ευκολότερα από τους ενήλικες. Το κάθε παιχνίδι προορίζεται για συγκεκριμένη ηλικία, χαρακτήρα και ωριμότητα του παιδιού.

- Τα παιχνίδια που θα αγοράσουν οι καταναλωτές, πρέπει να έχουν την ένδειξη «CE», που σημαίνει ότι ο κατασκευαστής τηρεί τις προδιαγραφές ασφάλειας που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

- Δεν πρέπει να αγοράσουν ποτέ μεταχειρισμένα παιχνίδια (ανοιχτές συσκευασίες).

- Το παιχνίδι πρέπει να εναρμονίζεται με την ηλικία του παιδιού (αναγραφή ηλικιών στη συσκευασία).

- Οι καταναλωτές πρέπει να αποφεύγουν τα παιχνίδια που έχουν αιχμηρές μύτες, βελόνες και διάφορα άλλα αποσπώμενα εξαρτήματα, που μπορούν να τραυματίσουν ή να προκαλέσουν ατυχήματα.

- Τα παιχνίδια δεν πρέπει να μοιάζουν με τρόφιμα, ούτε να μυρίζουν σαν αυτά, γιατί το παιδί μπορεί να τα καταπιεί.

- Οι καταναλωτές πρέπει να προτιμούν παιχνίδια από σοβαρά και εξειδικευμένα εργοστάσια.

- Να μην αγοράζουν παιχνίδια από τους διάφορους πλανόδιους «εμπόρους», τα περισσότερα είναι άγνωστης προέλευσης και κατασκευής, γι’ αυτό είναι και φθηνότερα.

- Να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης και τις προειδοποιήσεις.

- Δεν πρέπει να είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά και επικίνδυνες πλαστικές ουσίες, που συνήθως είναι καρκινογόνες. Καλό είναι να έχουν την ένδειξη «non toxic».

- Tέλος, τα παιχνίδια που θα αγοράσουν, δεν πρέπει να επιδρούν αρνητικά στην ψυχοσύνθεση των παιδιών, την ψυχική τους ισορροπία και να διαταράσσουν τις σχέσεις τους με το οικογενειακό περιβάλλον.

Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν υποβαθμισμένα, ακατάλληλα, αλλοιωμένα ή με παραπλανητικές ενδείξεις τρόφιμα, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας Αττικής.

πηγη:iefimerida.gr/news247.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου