Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μπακαλιάρος τηγανητός με σκορδαλιά


Την 25η Μαρτίου μικροί και μεγάλοι ξεχυνόμαστε στους δρόμους να δούμε τις παρελάσεις και μετά στο μεσημεριανό στα σπίτια μας τρώμε τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Γιατί όμως τρώμε μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου και γιατί προτιμάμε τον παστό μπακαλιάρο; Και γιατί τον τηγανίζουμε;

Ο παστός μπακαλιάρος (salt cod στα αγγλικά), που τον ξαλμυρίζουμε και τον τηγανίζουμε, υπάρχει στην ελληνική κουζίνα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Η αιτία είναι μάλλον προφανής: είναι πρακτικός,γιατί μπορεί στα νησιά και στις παράκτιες περιοχές να είχαν πάντα μια σχετική πρόσβαση στο φρέσκο ψάρι, όμως στα χωριά και ειδικά στα ορεινά τα νωπά ψάρια ήταν είδος δυσεύρετο και οικονομικός οπότε έγινε η ιδανική λύση για όλες τις περιοχές και όλα τα κοινωνικά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μπακαλιάρος συχνά αποκαλείται ο σολομός του φτωχού...

Ο μπακαλιάρος έφτασε στην χώρα μας περίπου τον 15ο αιώνα. Σύμφωνα με εμπορικά στοιχεία της εποχής, η Αγγλία έστελνε μεγάλες ποσότητες μπακαλιάρου στα λιμάνια της Πελοποννήσου από τα οποία έπαιρνε πίσω σταφίδα. Ίσως γι’ αυτό το λόγο βρίσκουμε σήμερα πολλές συνταγές για μπακαλιάρο στην Κορινθία και την Αχαΐα, και γενικότερα στην Πελοπόννησο, όπου η σταφίδα γνώρισε μεγάλη εμπορική άνθιση.

Μάλιστα, κάποιες συνταγές των περιοχών αυτών έχουν και σταφίδες, όπως ο μπακαλιάρος πλακί με σταφίδες. Πάντως τον μπακαλιάρο τον βρίσκουμε σε συνταγές σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορες παραλλαγές. Στα Σφακιά π.χ. το κάνουν στιφάδο ενώ στα Επτάνησα το τρώνε σε σούπα.

Το έθιμο να τρώμε τηγανιτό μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου.
Σε όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής η ορθοδοξία προβλέπει αυστηρή νηστεία.Επισήμως, μόνο δύο φορές επιτρέπεται (“καταλύεται”) το ψάρι μέσα στη Σαρακοστή. Η μία είναι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 25 Μαρτίου και η άλλη την Κυριακή των Βαΐων. Και μια και ο Ευαγγελισμός είναι χαρμόσυνη γιορτή, εκτός από το ψάρι επιτρέπεται και το λάδι και το κρασί.
Και γιατί τηγανητό; Μα γιατί τηγανίζοντας με πολύ κουρκούτι τον μπακαλιάρο φεύγει η αρμύρα της σάρκας.

Δοκιμάστε τον τηγανιτό μπακαλιάρο με σκορδαλιά που ετοίμασε ο Βασίλης Καλλίδης

Υλικά
2 μπακαλιάροι παστοί
σπορέλαιο για το τηγάνι


Για το κουρκούτι

1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
2 κουτάκια αναψυκτικό σόδα
λίγο αλάτι

Για τη σκορδαλιά

1/2 μπαγιάτικο ψωμί
2 σκ σκόρδο
1/3 φλ ξύδι
1/2 φλ ελαιόλαδο
λίγο αλάτι.

Εκτέλεση
Ξαρμυρίζουμε τον μπακαλιάρο μέσα σε μια λεκάνη. Αλλάζουμε το νερό τέσσερις φορές τη μέρα και το κρατάμε στο ψυγείο. Τη μέρα που θα τον μαγειρέψουμε τον σουρώνουμε και τον κόβουμε σε μερίδες. Ανακατεύουμε τα υλικά για το κουρκούτι.

Το κρατάμε στο ψυγείο να είναι κρύο. Βουτάμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο σπορέλαιο για 10 λεπτά. Μουλιάζουμε το ψωμί και το στύβουμε καλά.

Το βάζουμε στο πολυμιξεράκι και προσθέτουμε τα σκόρδα και το ξύδι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το λάδι λίγο-λίγο. Σερβίρουμε τον μπακαλιάρο με την σκορδαλιά.



πηγη:faysbook.gr/supersyntages.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου