Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Σελινόριζα λαδερή με πορτοκάλι



Μια χειμωνιάτικη ρίζα με πικάντικη γεύση, υπέροχο άρωμα και ανώμαλη επιφάνεια, που την κάνει απωθητική. Αν όμως την γνωρίσετε… δεν θα την ξεχάσετε ποτέ!
Θεωρείται από τους διατροφολόγους πολύτιμο λαχανικό, καθώς περιέχει ασβέστιο, βιταμίνες C, Β1, Β2 και Κ.
Η σελινόριζα ταιριάζει πολύ με το χοιρινό και, μάλιστα, το χοιρινό με σελινόριζα είναι και δημοφιλές πιάτο για τα γιορτινά τραπέζια.Η σελινόριζα “συμπεθεριάζει” επίσης αρμονικά και με άλλα λαχανικά, δίνοντας μεταξένιους πουρέδες και σούπες.
Πώς καθαρίζεται
Η σελινόριζα μπορεί να είναι ρίζα όπως η πατάτα, δεν καθαρίζεται όμως με τον ίδιο τρόπο. Ιδανικά την ακουμπάτε πάνω σε επιφάνεια κοπής και με κοφτερό μαχαίρι κόβετε τη φλούδα της κάθετα, κομμάτι-κομμάτι. 

Προσπαθήστε να αφαιρέσετε όσο γίνεται λιγότερη σάρκα. Σημειώστε ότι καθαρισμένη, η σελινόριζα έχει μικρότερο όγκο σε σχέση με την αρχική της εικόνα γι αυτό φροντίστε να υπολογίσετε σωστά πόση θα πάρετε ανάλογα με τη συνταγή για την οποία την προορίζετε. 
Μόλις την καθαρίσετε πρέπει να την αλείψετε με χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσει.

Δοκιμάστε αυτό το διαφορετικό πιάτο εξαιρετικά αρωματικό και νόστιμο.


Υλικά
(Μερίδες:για 4 άτομα)
3 μέτριες σελινόριζες (1 κιλό συνολικό βάρος),
σε μέτρια κομμάτια
1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
2 μεγάλα καρότα, σε μέτριες ροδέλες
2 μεγάλες πατάτες, σε μέτριους κύβους
1 πορτοκάλι, καθαρισμένο και 
κομμένο σε φέτες + χυμός από 2 πορτοκάλια
120 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
1 κουτ. γλυκού αλεύρι
500 ml ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος
Εκτέλεση
Μόλις καθαρίσουμε και κόψουμε τις σελινόριζες, τις περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και τις κρατάμε στην άκρη. 
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα καρότα και το κρεμμύδι για 5 - 6 λεπτά. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, έως ότου ροδίσουν λίγο τα υλικά.

Προσθέτουμε το ζεστό νερό, το χυμό πορτοκαλιού, τις πατάτες, τις σελινόριζες, αλατοπίπερο και σκεπάζουμε το φαγητό με ένα κομμάτι λαδόκολλα και ένα πιάτο από πάνω με τη λαδόκολλα τα λαχανικά θα μαγειρευτούν στους ατμούς τους και θα γίνουν λουκούμι, ενώ το πιάτο θα τα συγκρατεί για να μη διαλυθούν. 
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά. Βγάζουμε το πιάτο με προσοχή, σηκώνουμε μια άκρη της λαδόκολλας και με ένα πιρούνι δοκιμάζουμε αν τα λαχανικά είναι έτοιμα.

Αν δεν είναι, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε λίγο ακόμη. Μόλις γίνουν, προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού, σκεπάζουμε πάλι με λαδόκολλα, πιάτο και καπάκι, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά. Αποσύρουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει καλά (είναι πιο νόστιμο σε θερμοκρασία δωματίου). 
Σερβίρουμε το φαγητό, πασπαλίζουμε με το μυρωδικό και περιχύνουμε με το λαδάκι της κατσαρόλας. Συνοδεύουμε με τυρί φέτα και ψωμί.

πηγη:/gastronomos.gr/Νίκη Χρυσανθίδου



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου