Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

Μετακόμιση, συμβουλές για ευκολότερη και ταχύτερη οργάνωση


Η μετακόμιση σε ένα νέο σπίτι είναι, μεταξύ άλλων, μια ιδιαίτερα κουραστική διαδικασία, που αν δεν γίνει με το σωστό τρόπο, μπορεί να σας δημιουργήσει μεγάλο άγχος και ένταση. 
Αν, λοιπόν, ψάχνετε μια ολοκληρωμένη απάντηση στο ερώτημα “πώς να οργανώσω μια μετακόμιση”, παρακάτω θα βρείτε πολύτιμες συμβουλές για το πώς να κάνετε μία σωστή μετακόμιση.

Βρείτε εγκαίρως μια αξιόπιστη μεταφορική εταιρεία
Σίγουρα το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν αναρωτιέσαι “πώς να οργανώσω μια μετακόμιση” είναι το πώς θα μεταφέρεις τα προσωπικά σου αντικείμενα και έπιπλα. 

To αμπαλάρισμα και η συσκευασία επίπλων και προσωπικών αντικειμένων είναι κάτι το οποίο μπορείς να κάνεις και μόνος σου. 
Συχνά όμως η διαδικασία της μεταφοράς – μετακόμισης απαιτεί ανυψωτικά μηχανήματα και γερανούς για ειδικές μεταφορές βαρέων αντικειμένων. Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται η συνδρομή έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού με κατάλληλο εξοπλισμό.

Καθαρίστε το νέο σπίτι
Φροντίστε να είναι άδειο και να έχει καθαριστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από την τελική μετακόμιση. Είναι αρκετό διάστημα για να έχετε κάνει όσα πρέπει, ώστε το πρώτο βράδυ στο καινούργιο σας σπίτι να ξέρετε πού βρίσκονται κάποια πράγματα.

Κάντε τις διαδικασίες για την αλλαγή ονόματος στους λογαριασμούς σας
Ορίσατε ημερομηνία... μετακόμισης; Από τη στιγμή που τη γνωρίζετε, μη χάσετε χρόνο για να κινήσετε τις απαραίτητες διαδικασίες για την αλλαγή ονόματος στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, της σταθερής τηλεφωνίας και του νερού, τη δημιουργία νέας σύνδεσης ή τη μεταφορά κάποιας γραμμής. Κι αυτό γιατί αυτές οι τυπικές διαδικασίες (και οι εργασίες από τις οποίες ενδέχεται να συνοδεύονται), απαιτούν κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθούν. Με άλλα λόγια, δε θέλετε να μπείτε σε ένα σπίτι που δεν έχει φως, νερό ή τηλέφωνο!


Ξεκινήστε με μια λίστα εργασιών
Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε ενέργεια για πακετάρισμα των επίπλων και των αντικειμένων σου, κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη φτιάχνοντας μια λίστα. Η λίστα αυτή είναι καλό να δημιουργηθεί μερικές εβδομάδες πριν τη μέρα της μετακόμισης και να περιλαμβάνει εργασίες που σχετίζονται με όλα τα δωμάτια του σπιτιού. 
Χρειάζεσαι μια λογική σειρά που μπορείς να ακολουθήσεις, για να έχεις μια ομαλή και εύκολη μετακόμιση. Βάλε λοιπόν προτεραιότητες στις εργασίες και σβήσε όσες ολοκληρώνονται.
Πώς θα βάλεις προτεραιότητες; 
Μια ιδέα είναι να ξεκινήσεις από τα δωμάτια που περιέχουν αντικείμενα που δε χρησιμοποιείς συχνά. Για παράδειγμα, η αποθήκη, ή το πατάρι, είναι τα κατεξοχήν δωμάτια που περιέχουν αντικείμενα που δε τα χρειάζεσαι στην καθημερινότητα. 
Συνεπώς, δε θα πρέπει να δημιουργηθεί πρόβλημα, αν πακετάρεις τα περιεχόμενα τους λίγες εβδομάδες πριν τη μετακόμιση στο νέο σπίτι.

Μη χρησιμοποιείτε πολύ μεγάλες κούτες
Κάθε μετακόμιση χρειάζεται πολλές κούτες, σε διάφορα μεγέθη, για να μεταφερθούν όλα τα αντικείμενα. Θα πρέπει να προβλέψεις για τα μικρά αντικείμενα, τα μεγάλα αντικείμενα, τα εύθραυστα αντικείμενα και η λίστα συνεχίζεται. 
Σίγουρα, μια μεγάλη κούτα χωράει να αποθηκεύσει περισσότερα αντικείμενα, αλλά τι νόημα έχει αν είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθεί; Τι εννοούμε με αυτό; Πάρε σαν παράδειγμα τα βιβλία της βιβλιοθήκης σου. Αντί να τα βάλεις όλα μαζί σε μια μεγάλη κούτα, η οποία μετά θα είναι ασήκωτη, δε θα ήταν προτιμότερο να τα χωρίσεις σε πιο μικρές κούτες; 
Σκέψου πόσες φορές θα περάσουν οι κούτες από τα χέρια σου, μέχρι να τοποθετηθούν στην καινούργια σου βιβλιοθήκη. Είναι πολύ καλύτερο να μπορείς να τις μεταφέρεις με άνεση! Φυσικά, μην ξεχάσεις να προμηθευτείς με μπόλικες κολλητικές ταινίες καλής ποιότητας, για να ασφαλίσεις τις κούτες σου. 
Επίσης, χρειάζεσαι ένα μαρκαδόρο για να σημειώνεις πάνω σε κάθε κούτα το περιεχόμενο της. Αυτό είναι πραγματικά ένα απαραίτητο βήμα για μια εύκολη μετακόμιση.

Ξεκινήστε το πακετάρισμα από τα μικρά αντικείμενα
Αν σου φαίνεται πιο λογικό το να πακετάρεις πρώτα τα μεγάλα έπιπλα, ξανασκέψου το. Τι θα κάνεις με τα αντικείμενα που περιβάλλουν τα έπιπλα αυτά, αν πακετάρεις πρώτα τα έπιπλα; 
Τα διακοσμητικά στοιχεία από τα τραπεζάκια, τα καλύμματα και τα μαξιλαράκια από τους καναπέδες, είναι πράγματα που μπορείς να τοποθετήσεις πρώτα στις κούτες σου. Η κίνηση αυτή μπορεί να διευκολύνει αρκετά τη ζωή σου. 
Αφού συγκεντρώσεις τα δευτερεύοντα στοιχεία του χώρου, μπορείς να προχωρήσεις και στα πιο βασικά, δηλαδή τα έπιπλα. Εύκολη μετακόμιση σημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δε χρειάζεται να κοπιάζεις μεταφέροντας αντικείμενα άσκοπα μέσα στο σπίτι, μη γνωρίζοντας πού να τα τοποθετήσεις.


Ετοιμάστε μια βαλίτσα για την πρώτη μέρα
Αυτό το βήμα είναι επίσης πολύ χρήσιμο για μια εύκολη μετακόμιση, χωρίς περιττά άγχη. Ξεχώρισε μια βαλίτσα, ή ένα σακίδιο, από τα υπόλοιπα πράγματα της μετακόμισης. 
Σε αυτή τη βαλίτσα, τοποθέτησε ένα σετ σεντόνια και μαξιλαροθήκες, μια πετσέτα για το μπάνιο και κάποια προσωπικά αντικείμενα που ξέρεις πως θα χρειαστείς από την πρώτη μέρα στο νέο σπίτι. 
Σε τι θα σε βοηθήσει αυτό; Στο να μη χρειαστεί να ανοίγεις κούτες ψάχνοντας τα διαφορετικά αντικείμενα που χρειάζεσαι, αμέσως μετά τη μετακόμιση.
Η πρώτη μέρα στο καινούριο σου σπίτι δεν πρέπει να αμαυρωθεί από άγχος και προσπάθεια για να ξεκινήσεις αμέσως να ξε-πακετάρεις. 
Η βαλίτσα της πρώτης μέρας είναι η ευκολότερη λύση για να χαλαρώσεις και να περάσεις την ημέρα, όπως εσύ επιθυμείς. 
Από την επομένη μπορείς να ξεκινήσεις και με την επανατοποθέτηση των πραγμάτων στο σπίτι. Ξεκίνα από τα έπιπλα και τα ογκώδη αντικείμενα, άφησε για το τέλος τα διακοσμητικά και τα δευτερεύοντα στοιχεία. Ο στόχος είναι πάντα το σπίτι να είναι λειτουργικό.

Η μετακόμιση σε ένα καινούργιο σπίτι είναι μία διαδικασία που θα σας κάνει να αναρωτηθείτε τι να κρατήσετε και τι να πετάξετε. Κάποια πράγματα δεν πρέπει να τα πετάξετε. Δείτε ποια είναι αυτά.

Οικογενειακά κειμήλια Δείτε ποια είναι αυτά που πραγματικά έχουν μεγάλη αξία για εσάς και πάρτε τα και στο επόμενο σπίτι σας.Δείτε ποια είναι τα αντικείμενα που σας θυμίζουν πολλά και που σίγουρα δεν θα θέλατε να τα βγάλετε από τη ζωή σας.
Φωτογραφίες Μπορεί να χρειαστεί να τις κάνετε ψηφιακές αλλά όπως και να’χει δε θέλετε με τίποτα να τις πετάξετε.
Σημαντικά χαρτιά Ξεφορτωθείτε όλα τα χαρτιά που δε χρειάζεστε και κρατήστε τα έγγραφα που είναι σημαντικό να έχετε πάντα στο σπίτι σας. Έγγραφα όπως είναι τα πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, οι άδειες γάμου, τα συμβόλαια διαζυγίου, τα χαρτιά του σπιτιού, τα διπλώματα, τα πτυχία και τα χαρτιά του αυτοκινήτου είναι μερικά από αυτά που σίγουρα δε θα πετάξετε ποτέ.
Εφεδρικό τηλέφωνο Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα χαλάσει το κινητό σας. Καλό είναι να έχετε και ένα εφεδρικό για τέτοιες περιπτώσεις. Όσο παλιές και να είναι οι συσκευές σας αν λειτουργούν σωστά τότε δεν υπάρχει λόγος να τις πετάξετε.
Πολύ παλιά έπιπλα Πριν βιαστείτε να ξεφορτωθείτε τα παλιά σας έπιπλα δείτε μήπως γίνεται κάποιο από αυτά, με λίγη επεξεργασία, να χρησιμοποιηθεί και πάλι στο καινούριο σας σπίτι. 
Βάψτε, για παράδειγμα, μια παλιά συρταριέρα σε άλλη απόχρωση και αλλάξτε τις τα χερούλια. Αμέσως θα μεταμορφωθεί! 
Επίσης τα πολύ παλιά έπιπλα πλέον είναι στη μόδα γιατί θεωρούνται vintage. Είτε έχετε παλιά έπιπλα είτε όχι, να ξέρετε πως όλα μπορούν με την κατάλληλη επεξεργασία και βαφή να δείξουν vintage.

Καθαρίστε το παλιό σας σπίτι
Μην ξεχνάτε επίσης το παλιό σπίτι σας θα πρέπει να παραδοθεί καθαρό, γι΄αυτό υπολογίστε μια φασίνα αφού έχουν φύγει και τα τελευταία πράγματα από μέσα.

πηγη:spirossoulis.com/blog.douleutaras.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου