Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Λουκανικόπιτα

  No comments    
categories: 

Τα λουκάνικα κρέατος ως σπεσιαλιτέ της Φρανκφούρτης αναφέρονται ήδη σε μεσαιωνικές πηγές. Τα λουκάνικα μαγειρεύονταν συχνά κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης των αυτοκρατόρων στο Ρέμερμπεργκ. Στη Γερμανία, το καπνιστό λουκάνικο Φρανκφούρτης έχει ένδειξη προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από το 1860 περίπου. Από το 1929 η ένδειξη μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για λουκάνικα που παράγονται στην περιοχή της Φρανκφούρτης.
Η ιδιαίτερη γεύση του αποκτάται με μια ειδική μέθοδο καπνίσματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για να καταναλωθεί δε μαγειρεύεται αλλά μόνο θερμαίνεται σε ζεστό νερό για περίπου οκτώ λεπτά προκειμένου να μη σκάσει το περίβλημα.

 


Τραγανό φύλλο σφολιάτας που κόβοντας το ξεχειλίζει μια αλμυρή τυρένια μπεσαμέλ σαν λάβα με γέμιση από λουκάνικα και κομματάκια ντομάτας που δίνουν υγρασία στο στόμα δημιουργούν μια πίτα ξεχωριστή που δεν θα μπορέσετε να της αντισταθείτε!!!!



Υλικά
(
Μερίδες:12)
6 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης
1 φύλλο  σφολιάτας
50 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ βούτυρο
400 ml γάλα ζεστό
2 κγ μουστάρδα
¼ κγ αλάτι
1 πρέζα πιπέρι
½ κγ πάπρικα καπνιστή
250 γρ κασέρι τριμμένο
1 ντομάτα κομμένη σε ροδέλες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη καρέ
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα
1 αυγό για επάλειψη


Εκτέλεση
Τρίβω τα λουκάνικα στον χοντρό τρίφτη.
Στο τηγάνι σε δυνατή ένταση σοτάρω τα λουκάνικα 
Προσθέτω τις πιπεριές και τις αφήνω να μαραθούν. Τα βγάζω σε ένα πιάτο.
 

Στην κατσαρόλα ζεσταίνω το βούτυρο και ρίχνω το αλεύρι αφήνοντας το να καβουρδιστεί για 3 λεπτά. Ρίχνω λίγο λίγο το ζεστό γάλα, ανακατεύοντας να ενσωματωθεί από το μείγμα και περιμένω μέχρι να γίνει κρεμμώδες. 
Το βγάζω από την εστία προσθέτω τη μουστάρδα, αλάτι, πιπέρι, το τριμμένο τυρί και ανακατεύω να λιώσει.
 

Κόβω μια ντομάτα σφιχτή σε ροδέλες και τις ταμπονάρω να φύγουν τα περίσσεια υγρά της σε απορροφητικό χαρτί.
Έχω βγάλει από την κατάψυξη πριν 2 ώρες το φύλλο σφολιάτας και το αφήνω μέσα στη συσκευασία του σε θερμοκρασία δωματίου.
Ανοίγω το φύλλο της σφολιάτας μέσα σε βουτυρωμένη φόρμα (ή με λαδόκολλα που θα βοηθήσει έπειτα στο να βγει από τη φόρμα).
 

Τοποθετώ κατά μήκος στη σειρά τις ροδέλες της ντομάτας και απλώνω πάνω τους τη γέμιση της μπεσαμέλ.
Βάζω πάνω της το μείγμα με τα λουκάνικα και τις πιπεριές και κλείνω με το υπόλοιπο φύλλο που περισσεύει αριστερά και δεξιά δημιουργώντας πιέτες με τα δάχτυλά μου στην ένωση, ώστε να κλείσει καλά το φύλλο και να μην ανοίξει στη συνέχεια.
 

Βάζω τη φόρμα και στο ψυγείο για τουλάχιστο 15 λεπτά.
Τη βγάζω από το ψυγείο, απλώνω το χτυπημένο αυγό αραιωμένο με 1 ΚΣ νερό, πασπαλίζω με σουσάμι και βάζω απευθείας στους 200*C στον αέρα για 10 λεπτά. Μειώνω τη θερμοκρασία στους 180*C και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρυσαφί χρώμα, για περίπου άλλα 60 λεπτά.
Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο, την αφήνω να κρυώσει 20-30 λεπτά πριν την ξεφορμάρω στην πιατέλα.
Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.

πηγη:paxxi.gr







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου