Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

Κέικ με χαλβά και μήλο




Για όσους τους είναι αδιανόητο να ακολουθήσουν κάποια δίαιτα ή ειδική διατροφή ή τη νηστεία χωρίς να περιλαμβάνουν μέσα στην ημέρα τους και κάποιο γλυκό αυτό είναι το κατάλληλο γλύκισμα!!
Ένα κέικ με χαλβά και μήλο που ταιριάζουν σχεδόν όσο η σοκολάτα με τη μπανάνα!

Είναι απίστευτα αφράτο, μετρημένα γλυκό, έχει τη σουσαμένια νοστιμιά, το άρωμα του χαλβά,κομματάκια ζουμερού μήλου και στην κορυφή μια χρυσοκάστανη κρούστα, τραγανή και κριτσανιστή!Προσοχή όμως στο κόψιμο, επειδή δεν περιέχει αυγά, είναι αρκετά τριφτό και θρυμματίζεται εύκολα.

Το κέικ με χαλβά και μήλο είναι το κατάλληλo για κάθε είδους διατροφή.

Υλικά
Για το κέικ

375gr κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50gr κορν φλάουρ
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
¼ κ.γλ. αλάτι
165gr κούπας σπορέλαιο
250gr κούπα χυμό πορτοκάλι
250gr κούπες ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
2 μικρά μήλα, κομμένα σε κυβάκια
250g χαλβά, κομμένο σε χοντρά κομμάτια, 
ότι γεύση σας αρέσει
ζάχαρη άχνη, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)

Για την επικάλυψη
50gr κούπας ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
1½ κ.γλ. κανέλα
30gr μαργαρίνη, λιωμένη
65gr κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις



Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175°C στις αντιστάσεις και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση. Στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε μια κουμπωτή φόρμα με έλασμα ή ένα ταψάκι, με διάμετρο 28cm.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμετο αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και το αλάτι, δύο φορές.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σπορέλαιο, το χυμό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Σιγά-σιγά προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και ομογενοποιούμε.

Ρίχνουμε τα κυβάκια του μήλου και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, ώστε να πάνε παντού. Προσθέτουμε τα κομμάτια του χαλβά, ανακατεύοντας απαλά για να μη σκορπίσει. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνεια με τη σπάτουλα.

Ετοιμάζουμε την επικάλυψη.  

Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη, την κανέλα και το λιωμένο βούτυρο.
Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε, μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και να δημιουργηθεί ένα ψιχουλιαστό μείγμα. Σκορπάμε το μείγμα πάνω στην επιφάνεια του κέικ, προσέχοντας να καλύψει τις άκρες.


Ψήνουμε το κέικ στους 175°C για μισή ώρα και στους 160°C για άλλα 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα κι αν βυθίσουμε μία οδοντογλυφίδα στο κέικ, αυτή να βγαίνει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 20 λεπτά, το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

πηγη:kouzinista.gr






























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου