Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Τυρόπιτες ανοιχτές Αιγαιοπελαγίτικες

  No comments    
categories: 

Ένας άγονος βράχος ριγμένος στο Αιγαίο είναι η Φολέγανδρος κι αυτή είναι η ομορφιά της. Οφείλει το όνομά της, στο γιό του κρητικού βασιλιά Μίνωα, τον Φολέγανδρο. 

Από τα λιγοστά αλλά πεντανόστιμα υλικά της, που θρέφονται από τον ήλιο και τη θαλασσινή αλμύρα βγαίνουν γεύσεις μοναδικές, που δεν χρειάζονται ιδιαίτερα φτιασίδια.

Η Φολέγανδρος (αλλά και η Μήλος και η Κίμωλος) φημίζονται για τις τυρένιες τους, τυρόπιτες ανοιχτές σαν τάρτες, με το ζυμάρι να θυμίζει αυτό της πίτσας. Πεντανόστιμες μες στην απλότητά τους, ειδικά όταν γίνονται με φρέσκα, ντόπια τυριά.

Υλικά
Μερίδες:15 - 16

Για τη γέμιση
700 γρ. ανθότυρο ή μυζήθρα
700 γρ. ξινομυζήθρα ή κατίκι Δομοκού 
3 αυγά 
αλάτι

Για το φύλλο
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά (18 γρ.)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
περίπου 800 ml χλιαρό νερό
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. 
Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε τα υλικά του φύλλου, ζυμώνουμε καλά ώσπου να ενωθούν και να έχουμε ένα σφιχτό ζυμάρι. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στη λειτουργία του αέρα. Ανοίγουμε φύλλο όπως για λεπτή πίτσα, περίπου 0,5 εκ., κόβουμε με ένα πιατάκι φρούτου δισκάκια φύλλου και βάζουμε στο καθένα περίπου 2 κουταλιές γέμιση. 
Αφήνουμε περίπου ένα δάχτυλο περιθώριο γύρω γύρω για να γυρίσουμε το φύλλο και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση, χωρίς όμως να το κλείσουμε αλλά αφήνοντας την τυρένια ακάλυπτη, γυρνάμε δηλαδή το φύλλο 2-3 εκ. ίσα ίσα να καλύψει τις άκρες της γέμισης. 
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να ψηθεί και από κάτω.

Σημείωση
Παραδοσιακά στο νησί φτιάχνουν την τυρένια με μανούρα Φολεγάνδρου, το τυρί όμως αυτό δεν το βρίσκουμε εκτός νησιού.


πηγη:gastronomos.gr/athinorama.gr/umami



.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου