Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Οδηγός αγοράς για Βαλίτσες


Τα ταξίδια έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας πλέον.
Απαραίτητο αξεσουάρ για όλα αυτά τα ταξίδια είναι βέβαια η βαλίτσα μας. Γιατί; Πολύ απλά χωράει τα πάντα, ρούχα και άλλα προσωπικά είδη που θα χρειαστούμε ακόμη και τα παπούτσια μας. 

Αυτό που την ξεχωρίζει από τα σακίδια ταξιδίου και την κάνει πιο δημοφιλή για να μεταφέρουμε τα πράγματά μας είναι ότι όλα μέσα στις βαλίτσες μπορούν να βολευτούν με τάξη, να μην τσαλακωθούν, να μην σπάσουν.

Χαρακτηριστικά βαλίτσας
Σχήμα και μέγεθος: Οι βαλίτσες συνήθως έχουν παραλληλόγραμμο σχήμα. Άλλες είναι λίγο πιο μεγάλες και “φουσκωτές” για να χωράνε περισσότερα πράγματα. 
Αυτό τις τις κάνει ιδανικές για μεγάλης διάρκειας ταξίδια ή όταν πρέπει να μεταφέρουμε μεγάλο όγκο πραγμάτων, αλλά το μειωμειονέκτημά τους είναι ότι μεταφέρονται δύσκολα και πιθανότατα αν είστε γυναίκα κάποιον άνδρα για να την κουβαλήσει για εσάς. 
Επίσης είναι κατάλληλες για ζευγάρια που θέλουν να έχουν μαζί τους μία αποσκευή κυρίως για ευκολία.. 
Άλλες είναι πιο μικρές και πλακέ. Αυτού του είδους οι βαλίτσες προτιμώνται από τα άτομα που ταξιδεύουν μόνα τους και ο χώρος μιας μικρής αποσκευής τους καλύπτει ή από ζευγάρια που θέλουν να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι κάπου για ένα δυήμερο ή τριήμερο και θέλουν να έχουν οργανωμένα τα πράγματά τους ξεχωριστά.

Υλικό: 
Οι βαλίτσες που μπορούμε να βρούμε στην αγορά είναι δύο τύπων. Οι μαλακές που είναι κατασκευασμένες από δέρμα ή ύφασμα και οι σκληρές από πλαστικό ή μέταλλο. Ο κάθε τύπος έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. 
Οι σκληρές βαλίτσες προστατεύουν τα πράγματά μας και από τον κίνδυνο σπασίματος αλλά και από ενδεχόμενη διάρρηξη καθώς διαθέτουν ενσωματωμένους μηχανισμούς κλειδώματος, με σύστημα αριθμών, με κλειδαριές ή συνδυασμό των δύο. Είναι όμως πιο βαριές και ογκώδεις. Οι μαλακές βαλίτσες από την άλλη είναι εύκολο να μεταφερθούν αλλά δεν προσφέρουν σχεδόν καμιά ασφάλεια, γι’ αυτό και είναι ιδανικές για μεταφορά ρούχων, μη εύθραυστων υλικών και μικρής αξίας πραγμάτων.

Έξτρα χαρακτηριστικά: Οι βαλίτσες μπορούν να γίνουν πολύ βαριές και δύσκολα μεταφέρσιμες. Για το λόγο αυτό οι περισσότερες διαθέτουν ρόδες από τη μια τους πλευρά και μια πτυσσόμενη λαβή από την άλλη ώστε να μπορεί κάποιος να τις τσουλήσει αντί να τις σηκώσει για να τις μεταφέρει. 
Στις καλές ποιοτικά βαλίτσες θα βρείτε ροδάκια φτιαγμένα από μέταλλο ή γερό πλαστικό, με επένδυση από λάστιχο και μεγάλης διαμέτρου. Αυτά σας επιτρέπουν να τσουλήσετε τη βαλίτσα σας σχεδόν σε κάθε επιφάνεια, όσο ανώμαλη και αν είναι όπως χωματόδρομο και να αποφύγετε κολλήματα της ρόδας από πετραδάκια ή άλλα αντικείμενα. 
Οι χαμηλής ποιότητας, και τιμής θα προσθέσουμε εμείς, βαλίτσες διαθέτουν ροδάκια από σκέτο πλαστικό και έχουν μικρή διάμετρο. Αν έχετε χρησιμοποιήσει μια τέτοια θα γνωρίζετε ότι είναι σκέτος πονοκέφαλος ακόμα και αν τις τσουλάτε πάνω σε τσιμέντο καθώς ακόμη και το ποιο μικρό πετραδάκι μπορεί να μπλοκάρει τις ρόδες και να σας αναγκάζει να σταματάτε πολύ συχνά για να διορθώσετε το πρόβλημα.

Χώροι: 
Εσωτερικά οι βαλίτσες διαθέτουν συνήθως δύο υμάντες για να ασφαλίζουν τα ρούχα σας, ένα από κάθε πλευρά, την πάνω και την κάτω. Επίσης στην πάνω πλευρά της βαλίτσας υπάρχει ένα δίχτυ για να μπορέσετε να βάλετε μέσα ρουχισμό μικρότερου μεγέθους, ώστε να μην κάνουν “βόλτες” οι κάλτσες και τα εσώρουχά σας όταν τις σηκώσετε όρθιες. 
Επίσης μπορεί να διαθέτουν θήκες με φερμουάρ για να ασφαλίσετε ακόμη μικρότερα αντικείμενα, όπως είναι τα είδη προσωπικής υγιεινής. Εξωτερικά οι σκληρές βαλίτσες δεν διαθέτουν κάποια διαμερίσματα, ενώ οι μαλακές μπορεί να έχουν ένα ή δύο διαμερίσματα τα οποία κλείνουν με φερμουάρ. Αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για μεταφορά παπουτσιών, καθώς θα προστατεύσουν τα ρούχα σας από ανεπιθύμητες οσμές.
Συμβουλές στην αγορά βαλίτσας
Όπως και σε κάθε προϊόν που αγοράζουμε, έτσι και στην βαλίτσα προτού την αγοράσουμε θα πρέπει να σκεφτούμε για ποια χρήση τη θέλουμε. Στην αγορά υπάρχει ποικιλία όσον αφορά το μέγεθος, τα υλικά κατασκευής, τα έξτρα χαρακτηριστικά και βέβαια την τιμή. Πάμε να εξετάσουμε λοιπόν την ιδανική επιλογή για ορισμένες συχνές περιπτώσεις.

– Δεν μπορείτε να αποχωριστήτε τα αγαπημένα σας ρούχα και πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε τη μισή ντουλάπα μαζί σας, ακόμη και σε ένα διήμερο ταξίδι; Μεγάλη βαλίτσα με ρόδες.
– Μεταφέρετε συχνά εύθραυστα ή πολύτιμα αντικείμενα στις αποσκευές σας; Σκληρή βαλίτσα.
– Ταξιδεύετε συχνά με αεροπλάνο ή πλοίο και πρέπει να διανύσετε μεγάλες αποστάσεις μέχρι να επιβιβαστείτε; Σκληρή βαλίτσα με ρόδες.
– Θέλετε να παίρνετε τη βαλίτσα στην καμπίνα του αεροπλάνου; Μικρή μαλακή βαλίτσα.
– Ταξιδεύετε συνήθως με το αυτοκίνητο από και προς τον προορισμό σας; Μαλακή βαλίτσα χωρίς ρόδες.
– Κάνετε συχνά και μικρής διάρκειας ταξίδια; Μικρή βαλίτσα
– Πρέπει να έχετε μαζί σας κάποιο επίσημο ένδυμα, το οποίο δεν πρέπει να τσαλακωθεί; Σκληρή βαλίτσα.

Τώρα στο θέμα της τιμής τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Οι επώνυμες βαλίτσες μπορεί να κοστίζουν λίγο ή πολύ παραπάνω στην αρχική τους αγορά αλλά αντέχουν πολύ μεγάλα φορτία, πιο σκληρή χρήση χωρίς να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα για πολλά χρόνια. Αυτό οφείλετε στα καλύτερα υλικά κατασκευής αλλά και στο σχεδιασμό και την γενικότερη ποιότητα κατασκευής τους. 
Οι φθηνές βαλίτσες κοστίζουν λίγο αλλά οι αντοχές τους είναι μειωμένες. Όταν θα τις παραφορτώσετε ή θα κάνετε ένα μικρό αριθμό ταξιδιών τότε θα παρατηρήσετε σημάδια φθοράς ή ολικής καταστροφής, όπως είναι ένα σκίσιμο ή ένα σπασμένο ροδάκι ή κάποια σπασμένη λαβή. Έτσι θα καταλήξετε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πληρώσετε ξανά για να αγοράσετε μια νέα βαλίτσα η οποία πιθανότατα να είναι μια επώνυμη για να μην ξαναπεράσετε τα ίδια με την τελευταία φορά και να σας κρατήσει για πολλά χρόνια, συνοδεύοντάς σας σε όλες τις όμορφες στιγμές χαλάρωσης των ταξιδιών σας. Η επιλογή είναι δική σας.

πηγη:thenewspaper.gr/
κατάστημα KORINA στον Βόλο









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου