Τα γεγονότα στο Ζάλογγο συνδέονται άμεσα με τον εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης καθώς, παρόλο που απέχουν χρονικά, αποτελούν μια υπόμνηση του κεντρικού διλήμματος που υπήρξε το κυρίαρχο σύνθημα των επαναστατημένων Ελλήνων: Ελευθερία ή Θάνατος. Οι Σουλιώτισσες μπροστά στον κίνδυνο να απολέσουν την Ελευθερία τους, προτίμησαν τον θάνατο. Λίγα χρόνια αργότερα, οι Αγωνιστές του 21, όπως διαχρονικά και οι επόμενες γενιές, εξασφάλισαν την Ελευθερία για τους ίδιους και για εμάς. Η ιστορία της θυσίας εκείνων των γυναικών, όπως και του μνημείου που ανεγέρθηκε για να τις τιμήσει, συνδέεται άμεσα με την ιστορία της περιοχής της Πρέβεζας.
Το Μνημείο Ζαλόγγου είναι μνημειακό σύμπλεγμα που βρίσκεται στο Νομό Πρέβεζας, στο ΔΔ Καμαρίνας του Δήμου Πρέβεζας.
πηγη:epirus-tv-news.gr/periodikostep.gr
Έχει σχεδιασθεί από τον γλύπτη Γιώργιο Ζογγολόπουλο. Η δε μεταλλική μακέτα του βρίσκεται στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου Αθηνών.
Το άγαλμα του Μνημείου Ζαλόγγου εδράζεται σε λιθόχτιστη βάση πάνω στην οποία έχουν τοποθετηθεί οι έξι γιγαντόσωμες αφαιρετικές μορφές των Σουλιωτισσών, κατασκευασμένες από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδυμένο με περίπου 4.300 ασβεστολιθικούς όγκους, διαστάσεων 50x30 εκ., υπόλευκου χρώματος.
Τα εγκαίνια έγιναν στις 11 Ιουνίου 1961, παρουσία του βασιλιά Παύλου, της βασίλισσας Φρειδερίκης, των μητροπολιτών όλης της Ηπείρου και άλλων επισήμων.
Τα σκαλιά ανόδου στο μνημείο είναι 410 και χρειάζονται είκοσι λεπτά ανόδου και 10-15 λεπτά καθόδου. Σε απόσταση 200μ από το μνημείο Ζαλόγγου στην κορυφή, βρίσκεται η μονή Ταξιάρχη Μιχαήλ. Το μνημείο Ζαλόγγου φαίνεται από απόσταση 25 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας, με κιάλια.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου