Πέμπτη 26 Μαΐου 2022

Λιμοντσέλο αρωματικό


Ιδιαίτερα δημοφιλές από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και πλέον, παράγεται ευρέως τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία, με ποικιλία εσπεριδοειδών και αλκοολούχων ποτών. Ωστόσο, το αυθεντικό λιμοντσέλο φτιάχνεται με λεμόνια sfusato, την τοπική ποικιλία που καλλιεργείται στο πλούσιο ηφαιστειακό έδαφος του Σορρέντο και διακρίνονται για το μεγάλο μέγεθός τους, την παχιά και λιπαρή φλούδα τους, το έντονο άρωμα τους, καθώς και την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. 

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι τα λεμόνια του Σορρέντο είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης) και γι αυτό, ένα αυθεντικό, εμφιαλωμένο λιμοντσέλο από το Αμάλφι και το Σορρέντο, θα πρέπει να φέρει πιστοποίηση ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης).

Αυτό το γλυκό και ελαφρώς ξινό ποτό, με το φωτεινό κίτρινο χρώμα και το φίνο άρωμα συνώνυμο του καλοκαιριού και της λιακάδας στην Ιταλική Ριβιέρα, σερβίρεται πάντα παγωμένο
 με τριμμένο πάγο για να μην πικρίζει, ως «χωνευτικό» μετά το δείπνο ή το επιδόρπιο. Το λιμοντσέλο όμως είναι και το βασικό υλικό για να φτιάξουμε τα πιο ξεχωριστά λεμονάτα γλυκά, όπως το τσιζκέικ και τη λεμονόπιτα.

Υλικά
3 λεμονιών τη φλούδα ακέρωτα
250 ml αλκοόλ βότκα
250 γρ ζάχαρη
300 ml νερό
Εκτέλεση
Πλένω καλά τα λεμόνια και αφαιρώ τη φλούδα τους (όχι τη λευκή σάρκα που πικρίζει).
Βάζω τις φλούδες σε γυάλινο βάζο μαζί με το αλκοόλ. Το φυλάσσω στο ντουλάπι για 1 εβδομάδα με 10 μέρες ανακινώντας το 1 – 2 φορές κάθε μέρα.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα, φτιάχνω το σιρόπι βάζοντας το νερό και τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να βράσουν για 5 λεπτά σε μέτρια-χαμηλή φωτιά. 
Κατεβάζω το κατσαρολάκι από την εστία και αφήνω το μείγμα να κρυώσει.
Στραγγίζω (με ένα σουρωτήρι) το μείγμα του αλκοόλ από το βάζο στο σιρόπι και αποθηκεύω το λιμοντσέλο σε γυάλινο μπουκάλι (σε ντουλάπι σκοτεινό).
Το λικέρ είναι έτοιμο, όσο περνάνε οι μέρες τόσο καλύτερο γίνεται.

Tip:Το Limoncello πάει παντού
Στη φρουτοσαλάτα
Στο παγωτό βανίλια, σορμπέ λεμόνι, μάνγκο, φρούτων του δάσους
Στο παγωμένο τσάι
Στη σαμπάνια ή τα αφρώδη κρασιά (ένα lemon Kir)
Με τόνικ, πάγο και μια φλούδα λεμονιού
Με όλους τους χυμούς φρούτων
Σε σάλτσες πουλερικών κατσαρόλας
Σε κέικ
Στις κρέμες πιάτου


πηγη:paxxi.gr/olivemagazine.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου